Magnus online schaakcommissie 

Normaal gesproken schaken we met echt materiaal op onze vaste speelavonden. Soms zijn deze er niet, vanwege bv. vakanties of in het voorjaar 2020 hadden we de Corona periode. In deze weken organiseren we vaak een een online toernooi. Dit wordt aangekondigd op de club en staat ook op de web site.

De online commissie die bestaat uit:

  • Joost Lensen
  • Nils Neisingh
  • Arjen Crince
  • Albert Eikelenboom

Tijdens een online toernooi is altijd een van ons on duty is en is telefonisch en per email bereikbaar voor technische vragen. Mailadres is email hidden; JavaScript is required, en het telefoonnummer staat bij de toernooiaankondiging.

 

Chesskid toernooi

Via de bond krijgen leden onder de 12 jaar een chesskid account. Een paar keer per jaar delen we deze uit op papier. Mocht je al meer als een maand lid zijn van onze club en nog geen account hebben, email dan naar email hidden; JavaScript is required en dan zoeken we uit wat er aan de hand is. Als je 13 bent halen we je uit de club. Soms lopen hier een maandje mee achter, maar voor 13 jarigen en ouder hebben we ook leuk chess.com toernooien.

Online Chesskid toernooi

Vanwege de jeugdige leeftijd van de deelnemers beginnen deze toernooien uiterlijk om 19:30, maar vaak al wat eerder. Dus je logt in op chesskid.com, en dan kun je met het tandwiejtje je account configureren. Graag inloggen op een web browser, er is ook een chesskid app, maar die kan veel minder en daar kan je helaas ook geen toernooi op spelen. Handig om de taal op Nederlands te zetten.

Behalve toernooien spelen kan je nog veel meer met chesskid, neem er eens lekker de tijd voor om eens online tegen iemand te schaken, of gewoon wat puzzels op te lossen.

Alsj e het toernooi wilt vinden, klik je op speel, speel tegen kind:

En dan zie je rechts de toernooien staan:

Schaakmatties is de club van de KNSB, en die organiseren dagelijks toernooien. Onze club heet "Jsc Magnus Leidsche Rijn".

Mocht je aan het schaken zijn, en je ziet niet de zet van de tegenstander, maar jouw klok loopt wel, kilk dan op F5. DIt komt gelukkig niet zo vaak voor, maar anders verlies je op tijd, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Een toernooi is vaak 5 ronden van 10 minuten per persoon per partij. De volgende ronde begint pas als alle partijen af zijn gelopen, dus soms heb je even een pauze tussendoor, maar hou wel in de gaten wanneer alle partijen zijn afgelopen.

Als je eraan begint moet je dan alle partijen mee blijven schaken? Het is wel zo sportief en van elke partij leer je weer iets nieuws, maar het hoeft niet. Mocht je te laat zijn met aanmelden en pas tijdens de 1e partij inloggen, geen probleem dan kan je gewoon met de 2e ronde meedoen. Alks er een oneven aantal spelers is, heft er iemand een Bye. Die heeft dan een rondje vrij, maar krijgt wel een punt.

Valt er wat te winnen? Dat wordt per toernooi aangegeven, maar vaak zijn er prijzen voor de eerste 3 of de beste schaker van een bepaalde geboortejaar. Vaak zijn er Tony's Chocolonely repen te winnen.

Chess.com toernooi

Voor alle leeftijden organiseren we chess.com toernooien. Deze beginnen vaak om 8 uur.

Om hieraan mee te doen moet je eerst zelf een ches.com account aanmaken. Dit is gratis en gaat vrij makkelijk. Ga naar chess.com en klik op sign up:

Als je bent ingelogd kan je uiteraard bij settings de taal op Nederlands zetten. Nu moet je lid worden van onze club. Klik op verbinden en dan op Clubs:

In het Clubs venster zoek ja naar "Jsc Magnus Leidsche Rijn":

Er heeft ook iemand een "Magnus Leidsche Rijn" club aangemaakt, maar die is het niet. Klik nu op de knop meedoen:

 

Nu moeten wij gaan bekijken of je wel aan deze club mee mag doen. Wie mag er meedoen?

Leden van Magnus Leidsche Rijn

Vrijwilligers van Magnus Leidsche Rijn

Familieleden van leden van Magnus Leidsche Rijn (broers/zussen/ moeders/ vaders)

Mochten we achterhalen dat je tot een van deze groepen behoort, dan laten we je toe, en wordt je lid van de club!

Als er een toernooi is, dan ga je naar Spelen, Live schaken:

en dan kan je rechts bovenin op online schaaktoernooien klikken, en dan zie je het Magnus toernooi erbij staan.

We spelen verschillende tijdformaten en vaak tussen de 5 en 7 ronden. Als je echt een aantal partijen speelt, en er is nog een partij bezig, dan scharen de schakers zich vaak in de buurt van het bord, en dan wordt er wel eens wat gesmiespeld, bv: "Paard C4, zou íe het zien?" Mocht jouw partij wat eerder zijn afgelopen dan kan je ook onlin andere partijen meekijken, en zelfs zet suggesties doen! Als jouw Paard C4 wordt opgevolgd dan krijg je daar ook punten voor, Met andere meekijkers kan je dan even zetten raden of opmerkingen over de partij intypen. Dit is altijd best gezellig!

Als je begint, moet je dan alle rondes meedoen? Nee dat hoeft niet, maar is wel zo sportief.

 

zetten raden

 

 

Hiervoor bestaat er een online commissie die bestaat uit:

Joost Lensen

Nils Neisingh

Arjen Crince

Albert Eikelenboom

Tijdens een online toernooi is altijd een van ons on duty is en is telefonisch en per email bereikbaar voor technische vragen.