SGS scoort 1 NK ticket op het 4e NJSK ABC kwalificatietoernooi

Voor de Nederlandse ABC jeugd, zijn er 4 kwalificatietoernooien, waarbij men zich kan kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap. Het 4e en laatste toernooi vond op 9 en 10 maart plaats in Utrecht bij Magnus Leidsche Rijn.

Dit is een verslag met een sgs bril op. Voor het Nederlandse verslag kunt u terecht op: Verslag ABC kwalificatietoernooi Utrecht – Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl). We hebben ook een SGS verslag geschreven over het hutton toernooi, en dat is wel bevallen: SGS 2e op het HUTTON toernooi 2023 in Utrecht – Magnus home (magnusleidscherijn.nl).

De foto’s op deze web site zijn gemaakt door Harry Gielen en Henk van Lingen. Meer foto’s zijn te vinden op de sgs web site.

In september prijkte er al op de schaakbond website de mededeling dat het 4e toernooi dit jaar in Utrecht zou worden gehouden. Als bestuur keken we elkaar aan, of er misschien al iemand had gevraagd of het bij ons mocht, maar in het najaar kwam het langverwachte belletje. Wij vinden dat uiteraard prima om zo een toernooi te organiseren. De lokatie is uitstekend geschikt voor zo een toernooi, met een grote aula en we zitten midden in het land.

De operationele leiding ligt bij de SGS: Onze jeugdcommisaris Sara Zondergeld en onze voorzitter Henk van Lingen. Uiteraard waren er vanuit de bond 2 scheidsrechters, Yannic Husers en Marcel Scholten aanwezig. Deze vier mensen hebben het hele weekend alles in goede banen geleid.

Sara en Henk in aktie

De SGS spelers

Vanuit de SGS volgen we uiteraard onze toppers, die zich hebben opgegeven voor het toernooi:

55 minuten en 10 seconden

Als we bij Magnus een online toernooi organiseren in de vakantie, doen we ook minimaal 7 ronden, om ervoor te zorgen dat de beste schakers boven komen drijven. En als je een weekend hebt om je te kwalificeren, en je speelt 7 partijen dan is 55 minuten per partij en 10 seconde per zet een hele goede keuze. Maarja het is geen rapid en het is ook geen normale knsb partij. Er werd niet over geklaagd, maar een aantal spelers hadden best wel moeite met de tijd. Zo vlak voor de tijdsnoodfase stonden, zeker in de A groep, borden nog behoorlijk vol, en was het ook echt heel spannend.

In de aula waren op een overzicht de partijen te volgen

Het blijft bijzonder dat de tijdsnoodfase een hele spannende, emotionele tijd is, maar je kan nog steeds een speld horen vallen, er is opperste concentratie, en zelfs als het helemaal misgaat zijn de spelers stil, uit respect voor hun medespelers.

De A groep

Maar liefst 5 van de 15 spelers komen uit de SGS. Kobe (NK B) en Polle (ticket gehaald in Gouda) hebben al een NK B ticket op zak, en spelen gewoon mee om een weekendje te oefenen.

Kobe (Magnus en Paul Keres) begon als ratingfavoriet, en heeft dit ook volkomen waargemaakt. Een duidelijke winstpartij van hem was tegen de ook al geplaatste Chenwu Zhu.

Kobe aan zet

Leon Elferink, van Oud Zuylen Utrecht had het niet altijd makkelijk in de A, maar scoorde een niet helemaal onverdiende win in de 4e game. Eindspelen met een paar pionnen en de dames op het bord kunnen alle kanten opgaan in de tijdsnoodsfase, en zo ging het ook.

Leon Elferink, in gedachten verzonken

Zijn tegenstander Rien Veerman, van Moira Domtoren, ging het beter af in de tijdsnoodsfase van de 2e ronde.

Rien Veerman in aktie

Mika (Oud Zuylen Utrecht en Magnus) kan meepraten over wat het is om tijdnood te zitten. Ik stond er live bij, maar het was bijzonder spannend. Hoe Mika hier remise uit heeft gesleept? Speel het maar eens na.

Mika Kleibeuker

Soms bekijk je een partij en denk je, eigenlijk is schaken best makkelijk. Je beweegt je stukken in de richting van de andere koning en zet hem even mat. Als je onderstaande partij van Polle (Magnus) bekijkt, zou je dat wellicht gaan denken…

Maar doe het Polle maar eens na!

Polle, die snode plannen aan het uitdenken EN uitvoeren is

De B groep

In de B groep doen maar liefst 57 kinderen mee, waarvan 10 uit de SGS. Kortom een groot gevecht voor de drie tickets. De 1e 24 spelers mochten op live borden spelen, en dat vonden de meesten ook al een groot voorrecht.

Jelle (Magnus Leidsche Rijn) staat altijd wel garant voor actie en complexe stellingen plannen, zo ook in zijn derde partij.

Jelle van Haaften

Thomas Rantz (SC Muiderberg) speelde ook regelmatig op de live borden, en speelde een mooie partij in de 4e ronde.

Steven Ramdien (links) en Thomas Rantz

De onderlinge partij tussen Thomas en Steven eindigde in remise met een pionnenmuur midden op het bord, dus daar zullen we juliie niet mee vermoeien. Steven Ramdien (Magnus) speelde tegen Gustav Ten Kate (HSG en Larense S.C.) in ronde 5 een SGS derby, wat wel een hele degelijke partij is.

Gustav ten Kate, die maar liefst lid is van 2 verenigingen, Larense SC en HSG (Hilversum) speelde een puike partij in de vierde ronde.

Gustav ten Kate

Marnik Woldhuis (HSG), die al jaren meeschaakt met SGS toernooien, won een mooie game in de 5e ronde.

Marnik Woldhuis aan het noteren

Een ongeschreven schaakregel is: Hoe moeilijker de naam, hoe beter ze kunnen schaken. Nodirbek Abdusattorov en Ian Nepomniachtchi zijn daar voorbeelden van. Dus als je tegenover Alexander Rogozyanskiy (Magnus) zit te schaken, dan ben je gewaarschuwd.

Alexander Rogozyanskiy

Nishaaz (Moira Domtoren) kwam wat langzaam op gang, maar scoorde een verdienstelijke winstpartij in de 7e ronde.

Nishaaz Haque aan de rechterkant (niet tijdens de 7e ronde)

Sarah-Joy Korevaar (van S.C. Woerden), kwam langzaam op gang maar ze scoore 2.5 punt uit de laatste 3 partijen! Ze was heel blij met haar eerste overwinning!

Sarah-Joy in het midden van de foto

Sevya (Lekstroom) en Aadvik (Magnus) gaan de SGS vertegenwoordigen op het Nederlands E kampioenschap. Dat is maar liefst 2 dagen achter elkaar schaken. Om daar wat ervaring mee op te doen hebben ze aan dit toernooi meegedaan. We hadden ze wel geinformeerd dat het niveau best hoog kon liggen. Ze hebben niet veel punten gescoord, maar wel heel veel waardevolle ervaring opgedaan.

Sevya Sonit Mutta
Aadvik Suthan

De BC meisjes

In de BC meisjes spelen Ilona (Houten) en Roos (Magnus) mee. Als jullie tot hier zijn gekomen, ben je misschien ondertussen al vergeten waar dit toernooi en artikel ook alweer over gaat. Ja het was iets met NK tickets, en Ilona nam er eentje mee naar huis! De B en C meisjes speelden samen, en bij de C meisjes eindigde ze bij de 1e drie. Gefeliciteerd Ilona!

En van haar winstpartijen was in de laatste ronde.

Ilona Vermeulen

Roos (Magnus) heeft ook lekker geschaakt dit toernooi. Haar vader is ook een schaakliefhebber en trainer. Op onderstaande foto zie je haar in aktie!

Roos Geerdink met de zwarte stukken

De Magnus mensen

Het Magnus bestuur (Erik, Arjen en Albert) en vrijwilligers (Isabella, Hylke, Bas Geerdink, Victor, Uma, Suthan en Jeanette) hadden een ondersteunende functie bij dit toernooi. Borden klaarzetten, tafelleider zijn, de kantine bemensen, afsluiten en opruimen, chinees bestellen, borden klaarzetten, koffie rondbrengen bij de belangrijke personen. We hebben dit met veel plezier gedaan. Het zou zo maar kunnen dat we in de herfst weer op de schaakbond site kunnen lezen dat er volgend jaar een ABC toernooi in Utrecht is…

Albert tijdens het schrijven van dit verslag

Laatste tip

In het leven leer je het meeste van je eigen fouten. Zo ook bij schaken! Het is erg slim om je eigen partijen nog eens na te spelen, en eens te kijken wat er beter kon. Doe dat eerst een keertje gewoon met je notatieformulier en een bord. Als je dat hebt gedaan, dan kan je de computer erbij halen.

Heb je partijen gespeeld op de live borden? Dan heeft onze voorzitter Henk nog wat moois voor je. Op het verslag heeft hij een pgn file neergezet waarin alle partijen van de live borden staan. Die kan je openen in notepad en je partij eruit knippen.

Op Import game • lichess.org kan je je partij erin plakken en computer analyse aanzetten. Als voorbeeld heb ik dat hier gedaan met de partij van Kobe:

En je krijgt te zien wie er wanneer beter stond, en wat de computer denkt dat er beter zou kunnen:

Doe er je voordeel mee!