Online commissie Jeugdschaakclub Magnus

Introductie

 

Normaal gesproken schaken we met echt materiaal op onze vaste speelavonden. Soms zijn deze er niet, vanwege bv. vakanties of soms is er een Corona lockdown periode. In deze weken schaken we online in diverse vormen. Dit wordt aangekondigd op de club en staat ook op de web site Magnus Agenda - Magnus home (magnusleidscherijn.nl) in het groen.

 

 

Behalve dat wij als club online toernooien organiseren, organiseert de KNSB ook online toernooien: Schaakmatties - dé grootste online jeugdschaakclub van Nederland. Op deze site vind je meer informatie.

Taken

De online commissie heeft de volgende taken:

  • Het organiseren en aankondigen van online toernooien in de vakanties.
  • Het organiseren en aankondigen van online lessen bijvoorbeeld ten tijde van Corona. Dus niet de inhoud van de lessen, maar zorgen dat het technisch mogelijk is om online les te geven en te volgen.
  • Het beheren van de leden van de chess.com en chesskids.com clubs. Dat wil zeggen: zorgen dat nieuwe leden snel toegang hebben, en oude leden binnen een bepaalde tijd worden verwijderd.
  • Technisch support, als leden problemen hebben met inloggen of aanmelden.

 

Samenstelling Online Commissie

  • Suthan Rajagopal
  • Albert Eikelenboom
  • Arjen Crince

We zouden er nog wel iemand over bij kunnen hebben. Het is online dus je hoeft de deur niet uit om een bijdrage te leveren. Ben je geïnteresseerd, laat het even weten via online@magnusleidscherijn.nl of bij Suthan of Albert.

 

Online toernooien

Tijdens een online avondje schaak houden we een toernooi op chesskids en op chess.com.  Om 19:00 start het chesskids toernooi en om 8 uur het chess.com toernooi. Op chesskids.com spelen we 5 ronden en op chess.com 7 ronden. Als je partij klaar is moet je even wachten tot alle partijen klaar zijn. Ondertussen kan je wel met andere partijen meekijken.

 

Chesskids

Vanuit de KNSB krijgen alle kinderen tot en met 12 jaar een chesskid account. Dit is een kinderveilige omgeving om te schaken. Ouders/trainers kunnen wel meekijken, mar niet zelf schaken, en de kunnen ook geen (nare) berichten naar elkaar typen, maar voor de communicatie kunnen ze gebruik maken van een flink aantal positieve iconen. Als trainers kunnen we met de partijen meekijken, maar bijvoorbeeld ook een overzicht maken wie er de afgelopen maanden zoal op cheskid heeft geschaakt. Kilk hier: chesskid voor meer informatie.

Chess.com

Chess.com is het meest gebruikte online platform ter wereld, en daarom hebben we deze ook gekozen voor onze online toernooien. In elke schoolvakantie zijn er 1 of meerdere online toernooien. In de herfstvakantie doen we altijd een 960 online toernooi en in de kerstvakantie soms een king of the hill toernooi of een andere schaakvaraint. We hebben op chess.com een Magnus club, met meer dan100 leden. Dit zijn jeugdspelers, ouders, trainer en ex-jeugdspelers. Niet iedereen heeft de meest duidelijke gebruikersnaam maar bij de commissie online hebben we een goed overzicht wie wie is.  Klik hier: chess.com voor meer informatie. Als je je afmeld bij de club, en je hebt al een paar toernooien niet meer meegeschaakt, dan halen we je uit de club.

Tijdens een online toernooi is altijd een van ons on duty is en is telefonisch en per email bereikbaar voor technische vragen. Mailadres is online@magnusleidscherijn.nl, en het telefoonnummer staat bij de toernooiaankondiging.

 

Online trainingen

Online trainingen geven we alleen als we geen fysieke trainingen kunnen geven. Hiervoor gebruiken we andere software dan voor de online toernooien.

ZOOM

ZOOM gebruiken we voor het geven van een training, waarbij de trainer de controle heeft of iedereen bij elkaar is, of dat je in breakout groepjes uit elkaar gaat. De login gegevens worden op de avond zelf verstrekt.

Lichess

Voor online training is lichess uitermate geschikt. Je kunt hiermee:

  • Uitspeelstellingen doornemen
  • Toernooitjes spelen
  • En simultaan spelen (1 tegen meerdere personen)

Online trainingen doen we dus op lichess.