Online commissie Jeugdschaakclub Magnus

Introductie

 

Normaal gesproken schaken we met echt materiaal op onze vaste speelavonden. Soms zijn deze er niet, vanwege bv. vakanties of soms is er een Corona lockdown periode. In deze weken schaken we online in deverse vormen. Dit wordt aangekondigd op de club en staat ook op de web site.

De online commissie die bestaat uit:

  • Nils Neisingh
  • Arjen Crince
  • Albert Eikelenboom

 

ZOOM en wonder.me

 

We gebruiken verschillende software omdat deze verschillende functies hebben. Zo is ZOOM voor het geven van een training, waarbij de trainer de controle heeft of iedereen bij elkaar is, of dat je in breakout groepjes uit elkaar gaat. wonder me is goed tijdens een toernooi, waarbij de leerlingen zelf kunnen bepalen met wie ze even praten. Passwoorden worden altijd voor de training bekend gemaakt.

 

Lichess

Voor online training is lichess uitermate geschikt. Je kunt hiermee:

  • Uitspeelstellingen doornemen
  • Toernooitjes spelen
  • En simultaan spelen (1 tegen meerdere personen)

Online trainingen doen we dus op lichess.

Chesskid

Vanuit de KNSB krijgen alle kinderen to en met 12 jaar een chesskid account. Dit is een kinderveilige omgeving om te schaken. Ouders/trainers kunnen wel meekijken, mar niet zelf schaken, en de kunnen ook geen (nare) berichten naar elkaar typen, maar voor de communicatie kunnen ze gebruik maken van een flink aantal positieve iconen. Als trainers kunnen we met de partijen meekijken, maar bijvoorbeeld ook een overzicht maken wie er de afgelopen maanden zoal op cheskid heeft geschaakt. Kilk hier: chesskid voor meer informatie.

 

Chess.com

Chess.com is het meest gebruikte online platform ter wereld, en daarom hebben we deze ook gekozen voor onze online toernooien. In elke schoolvakantie zijn er 1 of meerdere online toernooien. In de herfstvakantie doen we altijd een 960 online toernooi en in de kerstvakantie een king of the hill toernooi.

We hebben op chess.com een Magnus club, met al bijna 100 leden. Dit zijn jeugdspelers, ouders, trainer en ex-jeugdspelers. Niet iedereen heeft de meest duidelijke gebruikersnaam maar bij de commissie online hebben we een goed overzicht wie wie is.  Klik hier: chess.com voor meer informatie.

 

Tijdens een online toernooi is altijd een van ons on duty is en is telefonisch en per email bereikbaar voor technische vragen. Mailadres is online@magnusleidscherijn.nl, en het telefoonnummer staat bij de toernooiaankondiging.