Een schaakjaar bij Magnus in vogelvlucht

Een Schaakjaar bij Magnus in vogelvlucht

Bij Magnus gebeurt er veel voor de kinderen en ouders. Op deze pagina vind je een overzicht wat er zoal in een jaar bij Magnus gebeurt.

Voor schaken in Nederland vind je hier het overzicht (Kalender overzicht | Schaken) en voor schaken in de provincie Utrecht vind je hier het overzicht (Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl)).

 

Augustus

In de zomervakantie vind altijd het Open Nederlands Jeugd Kampioenschap plaats.

Een schaakjaar begint bij ons na de zomervakantie. Als je gaat sporten hoort daar natuurlijk een warming up bij, en daarom beginnen we het jaar met een online toernooi. Na deze week houden we eerst 3 weken interne competitie: interne competitie. Sommige kinderen schaken de hele zomervakantie door en andere niet. Deze interne competitie helpt dan om de trainingsgroepen goed in te delen.

Bij Magnus hebben we een wachtlijst, maar aan het begin van het nieuwe seizoen kunnen we altijd wel een aantal kinderen van de wachtlijst plaatsen.

September

De week erop gaan we echt beginnen en je kan bij ons kiezen of je op woensdagavond (17:00 - 19:00) schaakt of vrijdagavond (18:45 - 21:15). Als je niet kan kiezen kan je ook op beide avonden schaken natuurlijk.

Onze schaakclub is lid van de SGS, wat de regionale schaakbond van ongeveer de provincie Utrecht is. We spelen daar in de externe competitie mee, in alle leeftijdsgroepen. In september wordt je gevraagd om mee te doen, en het loopt van Oktober tot Mei. Vaak zijn het 5 tot 7 partijen tegen teams van andere clubs. Elk team heeft ook een teamcaptainouder nodig. Deze ouder zorgt voor de indeling als je meer als 4 spelers hebt, en regelt wie er rijdt als het team uitspeelt. Ook al hebben we veel spelers, zonder dat er een teamcaptain is, kunnen we het team niet aanmelden.

De nieuwe kinderen zijn nu een paar weken bezig. De voorzitter belegt een (vrijdag) avond om de ouders meer te vertellen over de club, en wat we allemaal doen, en wat we belangrijk vinden.

Buiten de SGS is er ook een team van onze oudere / betere spelers die meedoet in de zaterdagcompetitie. Behoor je tot deze groep, dan kan je je ook hiervoor inschrijven.

 

Oktober

In oktober gaat de externe competitie van start. In oktober is het ook herfstvakantie dan houden we traditiegetrouw het online 960 schaaktoernooi. Het toernooi is online, maar er zijn wel echte bekers te verdienen voor de beste drie spelers. Omdertussen zal er ook wel het eerste grand prix toernooi worden gehouden. In oktober/ november vind ook het Huttontoernooi voor jeugdteams van regionale bonden | Schaken 

plaats. Hier kan je voor gevraagd worden door de bond.

In oktober vind de Algemene Leden Vergadering plaats. Soms online, en soms fysiek op het LRC. Op de ALV stellen we ook de nieuwe begroting vast en de contributie.

 

November

We delen het jaar op in 3 trimesters, en eind november is het einde van het eerste trimester. Aangezien de interne competitie van het 1e trimester aan het begin van het blok zit, en de interne competitie van het tweede blok aan het einde van het blok.

In november kan je het eerste A B kwalificatie toernooi verwachten. De A en B spelers kwalificeren zich niet per regio, maar kunnen een aantal toernooien in Nederland langs, waarbij de beste spelers zich kwalificeren voor het NK.

Als de contributie is vastgesteld, zal in de loop van november de contributie worden geïncasseerd.

December

In de vakantie houden we online toernooien zo ook in de kerstvakantie. Vaak op de gebruikelijke vrijdagavonden, als de feestdagen het toelaten. We spelen een normaal toernooi en een niet zo serieus toernooi. De afgelopen jaren was dit king of the hill. King of the Hill is een schaakvariant waarin, in aanvulling op de mat te zetten, kan een speler ook winnen door hun koning verhuizen naar een van de centrale vier velden.

 

Januari

In de kerstvakantie in januari worden traditiegetrouw de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen voor de C en de D jeugd gehouden. Dit toernooi duurt vaak 2 dagen, en de winnaars kunnen door naar het Nederlands kampioenschap. Informatie hierover vind je op de sgs website.

 

Februari

In februari is er vaak een week vakantie waarin we een online toernooi organiseren. Elk jaar houden we ook met de sgs een grand prix toernooi, waarbij schakers uit de hele provincie Utrecht zich in kunnen schrijven. Ouders helpen dan mee als begeleiders bij de groepen en uiteraard bij de bar!

 

Maart

In maart vind het Open Hoevenlakense Jeugdsnelschaaktoernooi plaats. Altijd een leuk toernooi om aan mee te doen! Ook is er aan het einde van het 2e trimester 3 weken interne competitie.

April

Rond april vinden de basis school schaak kampioenschappen plaats. Deze informatie gaat niet via onze club, maar uiteraard via je school. Vraag er maar naar!

 

Mei

In mei vind het Open Kampioenschap van Utrecht plaats. De afgelopen jaren was het aan onze kant van het kanaal, en waren we als Magnus goed vertegenwoordigd.

 

Juni

In juni is het laatste interne competitie blok van het seizoen, en nu zijn er ook echte bekers te winnen! Zet deze weken in je agenda! In juni is er ook avondvierdaagse, en in de planning houden we hier rekening mee. In juni kunnen we ook teams inschrijven voor de JCC. Voor de D en E moeten we ons hiervoor plaatsen. De ingeschreven teams spelen dan een 4tal zaterdagen van het volgende schaakseizoen een competitie met elkaar.

 

 

Juli

Soms valt de afsluitingsweek in juli, maar omdat het voor iedereen de laatste weken van het schooljaar erg druk is, is de slotavond ongeveer 2 weken voordat de basisscholen met de vakantie beginnen.

Hierna vind er altijd een gezellige vrijwilligersavond plaats.