Hoe wordt je een goede schaker

Hoe wordt je een goede schaker

Laten we even duidelijk zijn, we zijn een vereniging die er op is gericht om kinderen te leren schaken. Het gaat ons zeker niet alleen om de talenten, maar zijn een breedteclub waar elke schaker op wat voor niveau zijn plekje moet kunnen vinden. Maar mocht je je schaakniveau willen verbeteren, dan volgen hier wat tips:

 

Zorg dat je lid wordt van een schaakclub

Als je dit leest zit je waarschijnlijk al bij Magnus, of sta je op de wachtlijst, dus dat kom wel goed.

 

Schrijf je in voor de externe competitie

Het is leuk om op de club af en toe een partijtje te spelen, maar hoe leuk is het om met een team tegen een andere club te spelen? Zie externe competitie - Magnus home (magnusleidscherijn.nl) . Behalve op doordeweekse avonden met een jeugdteam, spelen we ook op zaterdag tegen volwassenteams.

 

Speel regelmatig een toernooi

Op de sgs website of op onze agenda, kun je leuke toernooien vinden die zich in of om Utrecht plaatsvinden.  Schrijf je eens in!

 

Speel eens online

Er zijn vele online platform, bij Magnus gebruiken we vooral chess.com voor de online toernooien en lichess.org voor het online lesgeven. Chesskid.com gebruiken we voor toernooien bij de leden tot en met 12 jaar. Behalve partijen spelen is het oplossen van puzzels ook altijd een nuttige bezigheid om meer inzicht in het schaakspel te verkrijgen. Je kan uiteraard meespelen met onze online toernooien in de vakanties: Online toernooi - Magnus home (magnusleidscherijn.nl).

 

Leer van je fouten

Ga ja naar een toernooi? Schrijf je partij op, zodat je later thuis kan kijken wat er mis is gegaan. Ook als je een partijtje online hebt gespeeld, analyseer deze even, zodat je weet wat er mis is gegaan. Zie bijvoorbeeld: chess-com partijanalyse - Magnus home (magnusleidscherijn.nl).

 

Leer ook eens online

Een youtube kanaal wat we van harte aanbevelen is Schaakplezier - YouTube .

Het is in het Nederlands, en gaat over toernooien waar veelal wel Magnus kinderen aan meedoen, en soms nog in de youtube terugkomen! Het hele fijne is, het zijn youtube filmpjes waarop wordt geschaakt door kinderen van jullie eigen niveau.

Een leuke video is: 3 TIPS om beter te worden in tactiek! | NK ABC voorronde 1 | Deel 2 - YouTube Over de NK ABC voorronde die bij ons in het leidsche Rijn College plaatsvond!

Mocht je de engelse taal machtig zijn, dan is gmhikaru een leuk schaakkanaal. Hikuru heeft ook als schaker zijn sporen verdient.

Zit je qua rating nog niet zo hoog, en mag het ook wel grappig en snel zijn dan moet je het youtubekanaal gothamchess eens proberen.

Als voorbeeld, de 12e partij tussen Nepo en Ding: HE WON!!!!!!! HE WON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - YouTube.

 

Vind een maatje om regelmatig een fysieke partij mee te spelen

Veel clubleden bij Magnus hebben ook een zus of broer die op de club schaakt, dus dat is makkelijk! Zo niet kijk eens in je trainingsgroep of er iemand in de buurt woont, en spreek eens af.

 

Schaakboeken

Bij Magnus hanteren we de stappenmethode.  Je kan uiteraard als je een stap hebt afgerond de trainershandleidng kopen, als naslagwerk, zie: Leren schaken met de Stappenmethode. Andere schaakboeken raden we aan als je rating de 1500 nadert. Vraag hoofdtrainer Bas eens om een persoonlijk boekenadvies.

 

Abonneer je op het blad schaken.nl

Als je lid bent van een schaakclub kan je tegen een heel aantrekkelijk tarief het blad schaken.nl op de deurmat krijgen:

Abonneren op blad Schaken.nl - Schaken

Ook als je (nog) geen lid bent is het blad wat duurder, maar nog steeds echt de moeite waard!

 

Koop eens een mooi schaakbord

Schaak je ook al jaren met zo een bord wat je voor 10 euro bij de speelgoedwinkel hebt gekocht? Bij de schaakbond of bijvoorbeeld bij Schaakborden, Damborden en Backgammon kopen | Schaakshop.nl kan je echt mooie stukken en borden kopen. En een klok. Het  schaakt net even lekkerder met een mooi bord. Nee, je zal er waarschijnlijk niet minder fouten door maken...

 

Privé training

Heb je je gekwalificeerd voor een NK, of wil je in redelijk korte tijd echt beter gaan schaken, dan is privé training een optie. Het kost natuurlijk wel een stuk meer dan gewoon lid zijn van een club. Hoofdtrainer Bas heeft meer informatie over dit onderwerp.

 

Tot zover wat tips. Maar schaken is vooral leuk om te doen, of je nu heel goed bent of niet. Heb je nog tips voor ons? Mail ze naar tc@magnusleidscherijn.nl. Dan voegen we ze toe aan deze pagina.