Magnus vrijwilligers

Vrijwilligers bij Magnus

Magnus is een vereniging die draait op vrijwilligers. Dit zijn vaak de ouders van de schakende kinderen. En als dochter of zoonlief besluit met schaken te stoppen, stopt vrijwel altijd de vrijwilliger ook. Daarom kunnen we altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken! Nu denk je misschien, ik wil wel helpen, maar ik kan helemaal niet schaken. Dat is is voor de meeste functies geen enkel probleem!

Uiteraard hebben we ook een paar schaakliefhebbers op de club die geen kinderen aan het schaken hebben, dat kan natuurlijk ook.

Misschien ga je nu tijdens de les naar huis en als je thuiskomt moet je eigenlijk alweer terug om de kinderen op te halen. Blijf lekker en wordt vrijwilliger bij Magnus! Meld je aan via info@magnusleidscherijn.nl.

 

Functies waarbij schaakkennis niet vereist is

 

Toezichthouders

Als de kinderen lekker hebben geschaakt, volgt er een kwartier pauze, waarin ze best even lekker druk kunnen doen. Dat mag uiteraard, maar het moet niet te gek worden. In de pauzezijn er ouders hebben die in de gaten houden of alles goed gaat. Het feit dat deze ouders er zijn ontslaat nadere ouders/ trainers er niet van om in te grijpen als kinderen zich wel erg druk gedragen.

 

Barmedewerker

Als we een of 2 keer per jaar een groot toernooi (sgs grand prix of schoolschaak toernooi) organiseren hebben we ook uiteraard een aantal barmedewerkers nodig. Moeilijker als tosti's bakken wordt het niet.

 

Evenement organisator

Als we een groot schaaktoernooi organiseren is er ook altijd iemand die alles regelt en het overzicht houdt. En dat hoeft helemaal geen bestuurslid te zijn. Van het regelen van de bekers, zorgen dat de kantine draait, en er een indeling van de spelers wordt gemaakt. Je doet weinig zelf, maar hebt wel het overzicht dat het gewoon gebeurt. En als het evenement is geweest, ben je ook weer klaar.

 

Bestuursleden

Het bestuur initieert de activiteiten, houdt zich bezig met de lange termijn visie, doet de financiën, de communicatie en de ledenadministratie. Kijk Magnus is de grootste jeugdschaakclub van Nederland, die de afgelopen jaren prima heeft gedraaid, dus echt een leuke club om je tijd in te steken! Heb je interesse? Laat het weten. Ja ja we hebben zeker bestuursleden gehad die goed kunnen schaken, maar ook echt die helemaal niet konden schaken, en die hebben ook heel prima gefunctioneerd.

 

Externe competitie teamleider

In de sgs (ongeveer provincie Utrecht) spelen we externe competitie. Als teamleider krijg je een team van 4 of 5 kinderen toegewezen, waarvan er vaak ook een paar je eigen kinderen zijn. Je krijgt te horen wanneer het team zijn wedstrijden heeft en je moet r dan voor zorgen dat op die avond 4 kinderen aanwezig zijn. Als je een team van 5 hebt, moet je dus even vragen wie er die avond niet kan spelen. Als het een externe wedstrijd is (vaak 2 of 3 keer per jaar) maak je en afspraak welke ouder dan rijd.

 

Externe Competitie organisator

De indeling van de externe competitie wordt gedaan door de technische commissie. Als dit tot stand is gekomen, is er een externe competitie organisator die zorgt dat alle teams weten wanneer ze waar moeten spelen. Aan het begin van het seizoen ben je hier even druk mee, maar als het eenmaal loopt dan valt het verder wel mee.

 

Materiaalcommissie

Deze commissie gaat over het materiaal. Zijn er en aantal borden aan vervanging toe, zijn er klokken waar de batterijen van op zijn.  We hebben ook een aantal live borden. Als je daarop schaakt (en alles goed instelt), kan je online met de partijen meekijken. Dit is zeker geen wekelijkse activiteit, maar een paar keer per jaar kom je bij elkaar om even alles na te lopen.

 

 

Functies waarbij enige schaakkennis van pas komt

 

(Hulp)trainer bij de E's

Bij de E'tjes onze jongste spelers komt het nog wel eens voor dat de kinderen de concentratie niet op kunnen brengen, gewoon even aan de les moeten wennen en gewoonweg even wat extra aandacht nodig hebben. Hiervoor hebben we hulptrainers, zodat de trainer met zijn programma door kan gaan. Als je een tijdje hulptrainer bent, en je schaakkennis ook enige vorm begint aan te nemen, kan je ook trainer worden in een van de laagste groepen.

 

De commissie online

Deze commissie organiseert een keer of 8 een online chesskid en chess.com toernooi. We zorgen ervoor dat alleen (proef)leden van onze club lid worden van onze online clubs en plannen de toernooien. Uiteraard communiceren we over de uitslagen en delen we de prijzen uit. Dit zijn enkele bekers, en veel, heel veel repen Tony Chocolony chocolade. En ja voor deze vrijwilligersfunctie hoef je dus de deur niet uit!

 

Schaakreporter

Onze spelers doen regelmatig mee aan toernooien. En vaak zin er dan wel minimaal 10 spelers van onze club aanwezig. Het is dan leuk om na afloop een verslagje te schrijven. Zoals je op de web site kan zien, hebben we best al een aantal reporters!

Interne Competitiebegeleider

Per avond hebben de kinderen 3 kwartier les en drie kwartier competitie. Van onze hoofdtrainer Bas krijg je van tevoren op papier of elektronisch precies te lezen wat je met de kinderen kan gaan doen. Een langere partij, een snelschaaktoernooi, een bepaalde openingsvariant er komen vele varianten langs. Als competitiebegeleider moet je dus de kinderen indelen en in staat zijn als ze zeggen dat het mat is. na kunnen gaan dat het ook echt mat is.

 

 

Functies waarbij schaakkennis nodig is

 

Schaaktrainer

Kinderen leren snel dus voor schaaktrainers in de hoogste E groepen en alles wat erboven zit moet je wel kunnen schaken. Het fijne van Magnus is, is dat we zoveel kinderen hebben, dat we ze allemaal op niveau en leeftijd in kunnen delen. Bij de D en E groepen hebben we ook wat oudere kinderen die hulptrainer zijn. Ja en die kunnen vaak beter schaken als de volwassen trainer ;-). Dit is heel prima, de vrijwilliger heeft sociaal gezien het overzicht, en de hulptrainers geven dan de schaakles, en zijn er ook voor de moeilijke vragen. Voor de oudere groepen hebben we wel steviger schakers nodig, ben je er een, kom dan bij ons training geven!

 

Externe Competitie arbiter

Als er een avond externe competitie wordt gespeeld moet er vanuit de sgs ook een scheidsrechter zijn. Dit kan bijvoorbeeld de externe competitiebegeleider zijn van A of een B team of een van de aanwezige trainers.

 

Technische commissie

Ook alle kinderen moeten worden ingedeeld op hun eigen niveau. Hier gaat de technische commissie over. Ook als er een D of E team toernooi is, regelt deze commissie dat de kinderen ervan af weten, en verzorgt de indeling. Hiervoor is het handig dat je ook enigszins een aantal kinderen kent en weet hoe ze hebben geschaakt de laatste maanden.

 

 

Zoals jullie zien kan je je als vrijwilliger bij Magnus met of zonder schaakkennis prima aan de slag!