Interne competitie

Het Magnus schaakjaar is opgedeeld in 3 blokken en begint na de zomervakantie. Elk blok begint met 3 weken interne competitie, waarna 9 of 10 weken les volgen. Sinds 2020 gebruiken we vierkampen voor de interne competitie. Dit betekent dat alle spelers worden ingedeeld in groepjes van 4 spelers en ze 3 partijen per avond spelen. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de interne competitie werkt, en hoe we deze online spelen, mocht dat nodig zijn.

 

De trainer deelt de kinderen in in groepjes van 4 en die spelen dan ongeveer om het half uur een partij van 10 minuten, en 2 seconde bedenktijd per zet. Mocht de trainer niet uitkomen met het aantal mensen, dan kan hij ook kinderen van een groep hoger of lager betrekken.

Het word document: Viertallen

 

Stel dat er bijvoorbeeld 16 spelers zijn , dan maak je een indeling van 4 groepen van 4. Probeer een beetje de goede en de minder goede te mixen. In het overzicht eronder zijn er 4 groepen (oranje, geel, groen en blauw) gemaakt. BIj de 2e week deel je in op het aantal punten dat ze hebben gehaald, dus iedereen met 3 punten (oranje), 2 punten (geel), 1 punt (groen) en 0 punten (blauw) bij elkaar. Na 2 weken staat de score in een kolom.

In het echt komen kinderen natuurlijk niet elke week opdagen en worden er ook remises gespeeld. DUs nu moet je weer indelen door degene met de meeste punten bij elkaar te zetten.  Je hebt in dit geval wat te kiezen omdat bijvoorbeeld speler 3,6 en 9 vier punten hebben, en je deze moet verdelen over oranje en  geel. Speler 4,, 7, 10 en 13 hebben drie punten en deze moet je weer verdelen over geel en groen.

Als kinderen afwezig zijn, krijgen ze 1 punt.

Als ze afwezig zijn vanwege externe competitie krijgen ze 2 punten.

 

Dagen interne competitie seizoen 2021-2022

  • 10,17, en 24 september
  • 26 november, 3 december en 10 december
  • 25 maart, 1 april en 8 april

 

Interne competitie online

Mocht er een Coronaperiode zijn, dan zullen we de interne competitie online spelen.

In theorie zou je als trainer kunnen inventariseren wie er online is, viertallen indelen, en de jeugdspeler elkaar laten vinden, en tegen elkaar laten schaken. 3 December 2021 hebben we dit experiment een keer gedaan. De meeste jeugdspelers hadden een prima avond, maar er waren er een paar niet ingedeeld en er ware ook groepen van 5. Dit experiment gaan we niet meer herhalen.

Dus als er interne competitie, en we kunnen niet op de club terecht, spelen we voor de A,B,C jeugd een chess.com toernooi. Net zo een toernooi zoals gebruikelijk is in de schoolvakanties, maar dan zonder trainers/ouders en chocola. Uiteraard kan je bij elkaar komen op wonder.me om met elkaar te praten.

Voor de D en E groep zullen we een chesskid toernooi organiseren, omdat het wat moeilijk is om voor deze leeftijdscategorie viertallencompetities te regelen in chesskid. Mochten de D en E spelers nog niet genoeg van het schaken hebben, dan mogen ze uiteraard aanhaken bij het chess.com toernooi. Ze mogen een paar partijtjes meespelen, maar hoeven het zeker niet af te maken.