Interne competitie

Het Magnus schaakjaar is opgedeeld in 3 blokken en begint na de zomervakantie. Elk blok begint of eindigt met 3 weken interne competitie, waarna 9 of 10 weken les volgen.

Voor de D en E groepen gebruiken we vierkampen voor de interne competitie. Dit betekent dat alle spelers worden ingedeeld in groepjes van 4 spelers en ze 3 partijen per avond spelen. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de interne competitie werkt, en hoe we deze online spelen, mocht dat nodig zijn.

Voor de A, B en C groepen gebruiken we het programma sevilla om de uitslagen bij te houden.

 

Noteren

Als je je partij moet noteren kan je hier: Schaak notatieboekje (schaakbond-winkel.nl) een notatieboekje kopen. Uiteraard zullen er op de club altijd losse invulvellen beschikbaar zijn.  Je kan deze ook zelf downloaden en printen op:

Chess Notation - The Language of the Game - Chess.com

 

Afwezigheid

Als je afwezig bent, krijg je 1 punt (uit drie partijen).

Als je afwezig bent vanwege externe competitie krijg je 2 punten.

Als er 2 partijen op een avond worden gespeeld, dan krijg je op de 1e avond  dat je afwezig bent 2 remises, en op de 2e avond afwezig 2 nullen. Als je afwezig bent voor interne competitie krijg je 1 punt.

Indelen

De trainer deelt de kinderen in in groepjes van 4 en die spelen dan ongeveer om het half uur een partij van 10 minuten, en 2 seconde bedenktijd per zet. Mocht de trainer niet uitkomen met het aantal mensen, dan kan hij ook kinderen van een groep hoger of lager betrekken.

Het word document: Viertallen

Stel dat er bijvoorbeeld 16 spelers zijn , dan maak je een indeling van 4 groepen van 4. Probeer een beetje de goede en de minder goede te mixen. In het overzicht eronder zijn er 4 groepen (oranje, geel, groen en blauw) gemaakt. BIj de 2e week deel je in op het aantal punten dat ze hebben gehaald, dus iedereen met 3 punten (oranje), 2 punten (geel), 1 punt (groen) en 0 punten (blauw) bij elkaar. Na 2 weken staat de score in een kolom.

In het echt komen kinderen natuurlijk niet elke week opdagen en worden er ook remises gespeeld. Dus nu moet je weer indelen door degene met de meeste punten bij elkaar te zetten.  Je hebt in dit geval wat te kiezen omdat bijvoorbeeld speler 3,6 en 9 vier punten hebben, en je deze moet verdelen over oranje en  geel. Speler 4,, 7, 10 en 13 hebben drie punten en deze moet je weer verdelen over geel en groen.

Uitslagen

Voor de groepen A /C waar we sevilla gebruiken en waar 2 partijen per avond worden gespeeld, telt het onderling resultaat als er gelijk is geeindigd. BIj de D en E, waar we viertallen gebruiken, doen we dat niet.

De clubkampioenen worden bepaald tijdens de interne competitie van het derde trimester. Tijdens de 1e 2 trimesters worden er drie bekers uitgereikt aan de beste 3 per competitie. En eventueel een beker voor de beste speler van een trainingsgroep, als deze niet bij de 1e drie zit. Als voorbeeld: Er word een competitiegroep van de D1 en D2 samen gespeeld. De 1e drie zijn allemaal D1 speler. Klaas is de beste D2 speler, die vijfde wordt, maar ook dan nog een beker krijgt, als beste D2 speler.

Dagen interne competitie in een seizoen

Een seizoen, wat in augustus/september begint, wordt opgedeeld in blokken. Aan het einde van elk blok wordt er 3 weken de interne competitie gespeeld. Voor de volgende seizoenen, kijk op de Agenda naar de donkerblauwe agendapunten.

 

Interne competitie online

Mocht er een Coronaperiode zijn, dan zullen we de interne competitie online spelen.

In theorie zou je als trainer kunnen inventariseren wie er online is, viertallen indelen, en de jeugdspeler elkaar laten vinden, en tegen elkaar laten schaken. 3 December 2021 hebben we dit experiment een keer gedaan. De meeste jeugdspelers hadden een prima avond, maar er waren er een paar niet ingedeeld en er ware ook groepen van 5. Dit experiment gaan we niet meer herhalen.

Dus als er interne competitie, en we kunnen niet op de club terecht, spelen we voor de A,B,C jeugd een chess.com toernooi. Dit wordt dan een toernooi van 4 ronden met 10 minuten en 2 seconde bedenktijd. Soms zal het toernooi worden gesplitst in bijvoorbeeld een A / B1 toernooi en een B2 / C toernooi. Uiteraard kan je bij elkaar komen op wonder.me om met elkaar te praten.

Voor de D en E groep zullen we een chesskid toernooi organiseren, omdat het wat moeilijk is om voor deze leeftijdscategorie viertallencompetities te regelen in chesskid. Mochten de D en E spelers nog niet genoeg van het schaken hebben, dan mogen ze uiteraard aanhaken bij het chess.com toernooi. Ze mogen een paar partijtjes meespelen, maar hoeven het zeker niet af te maken.