Interne competitie

Het Magnus schaakjaar is opgedeeld in 3 blokken en begint na de zomervakantie. Elk blok begint of eindigt met 2 of 3 weken interne competitie, waarna 9 of 10 weken les volgen. De interne competitie wordt aangegeven met donkerblauwe blokken op de agenda.

Voor de D en E groepen gebruiken we vierkampen voor de interne competitie. Dit betekent dat alle spelers worden ingedeeld in groepjes van 4 spelers en ze 3 partijen per avond spelen. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de interne competitie werkt, en hoe we deze online spelen, mocht dat nodig zijn.

Voor de A, B en C groepen gebruiken we het programma sevilla om de uitslagen bij te houden.

Tijd

De tijden zijn hetzelfde als de normale lestijden. Voor de D en de E van 18.45 tot 20.15 en voor de ABC van 19:45 tot 21.15. Uiteraard kunnen de vroege trainers meehelpen bij de interne competitie van de D en E groep tot 19.45, maar dat is altijd vrijwillig, omdat we ook ouders vragen om met de D en E competitie te helpen. Vanuit de technische commissie maken we een schema welke ouders waar helpen. Mocht je willen helpen met de komende interne competitie, meld het bij de TC of stuur een mail naar tc@magnusleidscherijn.nl.

Schema juni toernooi - voorbeeld

Een partij is voor alle niveau's 10 minuten en 5 seconde per partij. In de E kan ook zonder klok worden gespeeld, en als de partij na een half uur nog bezig is wordt er gearbitreerd. Dwz er wordt hout geteld en als er 3 of meer punten verschil is, is er een winaar.

 

Noteren

Als je je partij wilt noteren kan je hier: Schaak notatieboekje (schaakbond-winkel.nl) een notatieboekje kopen. Uiteraard zullen er op de club altijd losse invulvellen beschikbaar zijn.  Je kan deze ook zelf downloaden en printen op:

Chess Notation - The Language of the Game - Chess.com

Normaal gesproken noteren we niet tijdens de interne competitie.

Afwezigheid

Als je de eerste keer afwezig bent, krijg je 1 punt (uit drie partijen). De tweede en de derde keer krijg je geen punten meer.

Als je afwezig bent vanwege externe competitie krijg je 2 punten.

Indelen

De begeleider in de D en E groepen deelt de kinderen in in groepjes van 4 . Mocht de trainer niet uitkomen met het aantal mensen, dan kan hij ook kinderen van een groep hoger of lager betrekken.

Het word document: Viertallen  en het word document met extra informatie:Viertallen en info

Stel dat er bijvoorbeeld 16 spelers zijn , dan maak je een indeling van 4 groepen van 4. In de eerste week, probeer je de goede en de minder goede spelers te mixen. In het overzicht eronder zijn er 4 groepen (oranje, geel, groen en blauw) gemaakt. Bij de 2e week deel je in op het aantal punten dat ze hebben gehaald, dus iedereen met 3 punten (oranje), 2 punten (geel), 1 punt (groen) en 0 punten (blauw) bij elkaar. Na 2 weken staat de score in een kolom.

Kinderen niet elke week naar de les en worden er ook remises gespeeld. Dus in de tweede en derde week moet je weer indelen door degene met de meeste punten bij elkaar te zetten.  En dan naar beneden werken. Je hebt in dit geval wat te kiezen omdat bijvoorbeeld speler 3,6 en 9 vier punten hebben, en je deze moet verdelen over oranje en  geel. Speler 4,, 7, 10 en 13 hebben drie punten en deze moet je weer verdelen over geel en groen.

Uitslagen

Voor de groepen A /C waar sevilla wordt gebruikt telt het onderling resultaat als er gelijk is geëindigd alleen voor de 1e plaats. Bij de D en E, waar we viertallen gebruiken, doen we dat niet. Dus er kunnen 3 mensen op de 1e plek eindigen, het onderling resultaat telt niet.

 

Het clubkampioenschap

De clubkampioenen worden bepaald tijdens de interne competitie van het derde trimester. Dit doen we om 2 redenen:

  1. De andere 2 interne competitieblokken worden altijd de gehinderd door externe competitiepartijen die er dwars doorheen fietsen.
  2. Als het goed is heb je in een seizoen veel geleerd, en je wordt nu niet afgerekend op je mindere niveau aan het begin van het seizoen.

De clubkampioenen

2012  Nils Neisingh

2012- 2013 Najaar Kelvin Kanne Kelvin en Laura najaarskampioenen - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

2012-2013 Voorjaar Santi Kanne  Santi en Maaike voorjaarskampioenen - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

2013-2014 Kelvin Kanne  Kelvin, Simon en Tom pakken voorjaarstitels; Kelvin clubkampioen seizoen 2013-2014 - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

2014-2015 Nils Neisingh  Nils clubkampioen seizoen 2014-2015 - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

2015-2016 Jeff Poon  Jeff clubkampioen JSC Magnus - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

2016-2017 Jelmer van Aken  Jelmer kampioen van Magnus - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

2017-2018 Kobe Smeets

2018-2019 Polle van Arendonk  Polle clubkampioen JSC Magnus - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

2021-2022 Kobe Smeets

2022-2023 MIka Kleibeuker Mika is clubkampioen seizoen 2022-2023 - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

2023-2024 Jelle van Haaften Jelle is Clubkampioen Seizoen 2023/2024 - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

 

Sinds een aantal jaar hebben we ook in de herfstvakantie een 960 clubkampioenschap

2020 Polle van Arendonk Polle kampioen schaak 960 bij JSC Magnus - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

2021 Steven Ramdien Steven kampioen schaak 960 bij JSC Magnus - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

2022 Mika Kleibeuker  Mika kampioen schaak 960 bij JSC Magnus - Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

 

 

De bekers

Er worden drie bekers uitgereikt aan de beste 3 per competitiegroep. Mochten mensen hetzelfde aantal punten hebben, dan kan het zijn dat bv:

  • Drie kinderen een beker krijgen voor de eerste plaats, als ze gelijk zijn geëindigd.
  • Een kind eerste is en 2 kinderen gedeeld tweede.
  • Een kind eerste, eentje tweede en 2 op de derde plaats.

Andere kinderen krijgen dan geen beker meer.

Als er in een trainingsgroep niemand bij de 1e drie zit, dan krijgt de beste speler van een trainingsgroep ook een beker. Als voorbeeld: Er word een competitiegroep van de trainingsgroepen D1 en D2 samen gespeeld. De 1e drie zijn allemaal D1 speler. Klaas is de beste D2 speler, die vijfde wordt. Hij krijgt dan ook nog een beker als beste D2 speler.

 

Interne competitie online

Mocht er een Coronaperiode of vergelijkbare periode zijn, dan zullen we de interne competitie online spelen.

In theorie zou je als trainer kunnen inventariseren wie er online is, viertallen indelen, en de jeugdspeler elkaar laten vinden, en tegen elkaar laten schaken. 3 December 2021 hebben we dit experiment een keer gedaan. De meeste jeugdspelers hadden een prima avond, maar er waren er een paar niet ingedeeld en er ware ook groepen van 5. Dit experiment gaan we niet meer herhalen.

Dus als er interne competitie, en we kunnen niet op de club terecht, spelen we voor de A,B,C jeugd een chess.com toernooi. Dit wordt dan een toernooi van 4 ronden met 10 minuten en 5 seconde bedenktijd. Soms zal het toernooi worden gesplitst in bijvoorbeeld een A / B1 toernooi en een B2 / C toernooi.

Voor de D en E groep zullen we een chesskid toernooi organiseren, omdat het wat moeilijk is om voor deze leeftijdscategorie viertallencompetities te regelen in chesskid. Mochten de D en E spelers nog niet genoeg van het schaken hebben, dan mogen ze uiteraard aanhaken bij het chess.com toernooi. Ze mogen een paar partijtjes meespelen, maar hoeven het zeker niet af te maken.