gebruik van Sevilla

Bij de interne competitie gebruiken we voor de A,B en C groepen het computerprogramma Sevilla om de standen bij te houden, Aangezien dit programma veel toeters en bellen heeft, volgt hier een beschrijving hoe we deze tool bij Magnus gebruiken.

 

Op deze site Sevilla download | Home of JBF Software kan je de software downloaden. Je moet je wel laten registreren, maar het is gratis.

Als je het programma opent, klik e File, New, Blank competition.

 

Bij de tab competition hoef je niets in te vullen, bij de tab groups moet je de ronden invullen. Je voegt een ronde toe, doet dan alles (absenties, indeling, uitslagen) en als dat klaar is voeg je pas de volgende ronde toe. We spelen 3 avonden van 3 partijen, dus 9 ronden. Een partij is 10 minuten met 5 seconde per zet,

 

Bij de volgende tab voer je de spelers in, alleen de voornaam is genoeg.

 

Bij rounds selecteer je de ronde die je speelt. Met het plusje maak je een nieuwe ronde aan.

 

Per ronde moet je invullen wie er niet zijn.

Mocht en speler er een avond (3 ronden ) niet zijn, geef je deze 2 keer een draw bye, en 1 keer een loss bye. Dus zij/hij scoort dan 1 punt uit 3 partijen.  De 2e keer dat zij/hij niet op komt dagen krijgt íe 0 punten, dus 3 loss byes.

Als je externe competitie speelt, krijg je 1.5 punt, onafhankelijk of je al een keer niet bent geweest.

Een beetje jammer is dat het programma niet bijhoud wie er de volgende ronde niet was, dus als iemand er een avond niet is, moet je hem 3 keer invullen bij de abcenses.

Als je oneven uitkomt, krijgt een speler een paring alloc bye, wat gelijk is aan een winstpartij. Dat is makkelijk scoren, maar deze gaat naar de laagste speler, dus de kans dat de uitslagen in de top hierdoor veranderen is niet groot.

Bij de volgende tab games, klik je op het wit/zwarte symbool om de wedstrijden te generen. De eerste ronde is het beter om het zelf in te delen, dat doe je door de minder goede spelers tegen de beste in te delen. Als je bv een groep hebt met A, B1 en B2, zal je de A spelers tegen de B2 spelers indelen.

Mocht het oneven uitkomen, dan krijgt hier dus iemand de pairing alloc bye. Dit kan je zien in de absences tab.

Je kan op een wedstrijd klikken om de uitslag in te voeren. Als je alle alle uitslagen in hebt gevuld, kan je bij ranking de stand zien.

Bij de tab rounds kan je op een plusje klikken om naar de volgende ronde te gaan.

Je kan uiteraard onderweg een keer met file save as een bestandje saven, zodat je altijd terug kan naar een vorige stand. Altijd handig als je het voor de eerste keer doet.

Voor de uitslagen kijken we bij gelijk resultaat niet naar de onderlinge wedstrijden, en ook niet naar hoeveel partijen iemand heeft gespeeld, of SB punten. De enige uitzondering is dat er bij de 1e plaats bij gelijk eindigen wel naar het onderling resultaat wordt gekeken.

Voor de bekers geld hetzelfde reglement, wat op de pagina interne competitie staat.

 

terug naar interne competite