Mika kampioen schaak 960 bij JSC Magnus

Zoals elk jaar in de herfstvakantie houdt Magnus het online 960 kampioenschap. Dit keer waren er 29 deelnemers, waarvan maar liefst 5 uit de A groep. Dit zijn beste schakers, en dat hebben ze laten weten ook. Behalve onder elkaar, hebben ze zelfs geen halfje afgestaan aan iemand anders, zelfs niet aan de 5 trainers die meededen!

Met 960 schaak begin je dus met de stukken op de onderste rij in een andere volgorde. Hierdoor ontstaat er dus meer chaos op het bord, en moet je nog beter opletten, dan bij een normale partij. Uiteraard staat de koning wel tussen de torens in en zijn de lopers van een andere kleur. Voor meer informatie, zie:

Schaak 960 – Wikipedia

Een van de 960 opstellingen van 960 schaak

Omdat je Zwitsers speelt met 29 mensen duurt het wel 3 tot 4 ronden voordat de beste schakers boven komen drijven. Je speelt altijd tegen iemand met ongeveer hetzelfde aantal bordpunten. Daarna waren het voor de A toppers elke ronde zware partijen. Mika heeft bijvoorbeeld van de laatste 4 partijen er 3 tegen een A speler gespeeld. Pas in de laatste ronde werd bekend wie er het toernooi ging winnen en het ging om een spannende partij tussen Mika en Steven. Mika en Steven stonden op 5 punten en Anouk had snel gewonnen in die ronde en stond op 6.

Uiteindelijk had Mika net zoveel punten als Anouk, maar hij had net iets meer weerstandspunten. Dat kwam waarschijnlijk omdat hij hun onderlinge partij had gewonnen. Mika had trouwens een strategie gebruikt, die Magnus ook regelmatig toepast. Schaak online toernooien lekker vanaf een leuk vakantieadres!

Mika in Sardini├ź

Anouk schuift een plekje op: van de 3e plek vorig jaar na de 2e plek dit jaar. Steven was vorig jaar kampioen, en dit jaar derde. Hij heeft verloren van de nummers 1 en 2: Mika en Anouk. Beide ook gefeliciteerd!

Anouk, Mika en Steven

De top tien (zonder trainers en ouders):

PositieSpelerBordpuntenWeerstandspunten
1Mika624,5
2Anouk623,5
3Steven522
4Lucas516,5
5Ryan412
6Jeanette411,5
7Alexi49
8Kyo48,5
9Stein39
10Tygo37,5

Interessant is dat de FIDE in dezelfde week als wij ook het WK schaak 960 organiseert! Ja, van deze schaakvariant is er ook een echt wereldkampioenschap. Zie: FIDE Fischer Random World Chess Championship 2022 voor meer informatie. Uiteindelijk werd Hikaru Nakamura wereldkampioen.

En de trainers? We waren met 5 stuks vertegenwoordigd. Bessel onze D2/B1 trainer eindigde als hoogste met 4 punten. Een aantal A spelers en trainers speelt samen in Magnus 1. Voor teamcaptain geeft zo een toernooi ook weer aanknopingspunten wie hij nu op welk bord op moet stellen.

Samuel, zoon van een trainer en oud lid scoorde een verdienstelijke 4 punten.

Al met al een leuk toernooi, en in de kerstvakantie gaan we weer verder met online toernooien!