5 spannende partijen

Gisteren, in ronde 9 hebben jullie heel veel spannende partijen gespeeld. We laten er 5 zien. Voordat ik dat doe wil ik Paula feliciteren met haar eerste overwinning in haar eerste partij. Ook Lina, Pieter en Jochem deden voor het eerst mee. Ze hebben alle drie verloren, maar pas na een lange strijd. Dat gaat volgende week vast beter.

De eerste partij is tussen Nils en Max. Ik laat Dharma aan het woord. “Een uitstekende partij van beide spelers. Ze zien veel! In het eerste fragment heeft Nils een tweevoudige aanval: zijn Loper en Dame houden het Paard op f6 onder schot.”

Nils – Max (fragment 1)

Max heeft het Paard ook 2x verdedigd. Nu deed hij Dd8xd6! waarmee hij uit de penning gaat. Daarna deed Nils een linke zet: Tf1-d1! Zwart kan de toren niet nemen, want die staat gedekt (Dxd1?, Dxd1 is onvoordelige ruil). Ook moet Max nu opletten, dat hij met zijn dame het paard moet blijven dekken.

In het tweede fragment (niet helemaal 100% getrouw, maar de essentie klopt) heeft Nils plotseling even niet opgelet. Nu gaf Max mat in 1 zet. Wie ziet het?

Nils – Max (fragment 2)

De volgende partij is die tussen Siebe en koploper Kelvin.

Siebe – Kelvin


Koploper Kelvin lijkt op weg naar een goede overwinning tegen een sterk tegenstand biedende Siebe. In de diagramstelling doet Siebe heel goed Kf2-g1! Hij gaat voor de pion staan. Anders promoveert de pion tot een nieuwe dame. Nu let Kelvin één tel niet op. Hij doet Kh3-g3. Wat is er nu aan de hand? Hij wist het zelf als eerste! Na de partij kwamen de spelers snel achter de beste zet voor zwart (het zijn er twee).

Siebe – Kelvin

Dan de laatste partij uit groep 1: Joey -Kasper. Ook een partij die lange tijd gelijk opgaat. Joey lijkt langzaam de overhand te krijgen, tot Kasper plotseling een heel gemene dreiging in de stelling vlecht (zie het diagram met de belangrijkste stukken).

Joey – Kasper

Wat dreigt zwart? Juist: zwart wil matgeven op g2. Joey voorkomt het mat door het matveld g2 te dekken met Dd1-f1. Maar nu is er plotseling iets anders aan de hand! Op d1 deed de dame iets heel nuttigs, namelijk het paard op f3 dekken. En het paard staat nu ongedekt. Helaas zag Kasper nu niet dat hij dat paard met zijn dame kon slaan (en mat geven op de volgende zet).

In groep 2 won Dante met een mooi mat van Gianni. Zien jullie het?

Dante – Gianni


Dit noemen schakers stikmat. Het witte Paard doet het helemaal in zijn eentje. Dat komt omdat de zwarte stukken hun eigen Koning in de weg staan. De Koning staat helemaal ingesloten en kan niet weglopen. Je kunt zeggen dat de Koning wordt verstikt door de eigen stukken.

Tot slot een fragment uit de partij van Laura tegen David.

Laura – David

Zij waren als laatste bezig. Maar dat was niet nodig geweest. Laura kon 5 zetten lang een Toren van David slaan, en daarmee ook nog een pion tot Dame laten promoveren en mat zetten. Laura zag het niet, David ook niet. Dat gaat volgende keer zeker beter.