Grootmeesterlijke inspiratie tijdens kampioenschap C en D

Erwin l'Ami (rechts) en Dharma analyseren hun partij samen met GM's Nijboer en Reinderman en Max, Arman en Nils.

Erwin l’Ami (rechts) en Dharma analyseren hun partij samen met GM’s Nijboer en Reinderman en Max, Arman en Nils.

Grootmeesters Erwin l’Ami, Jan Smeets en Nederlands Kampioen Dimitri Reinderman leverden de inspiratie voor onze jonge Magnustoppers tijdens de SGS-kampioenschappen voor de C- en D-jeugd afgelopen vrijdag en zaterdag. Nils wist niet alleen veel punten te scoren maar scoorde ook de handtekeningen van alle 5 aanwezige GM’s. De GM’s speelden zaterdag net als de SGS-jeugd in de schaaktoren van Bunschoten.

In de C-jeugd (12-13 jaar) wist Santi net niet als beste meisje te eindigen. Na een zwaar toernooi – 2 dagen met in totaal 7 partijen van 2 uur – eindigde Santi met 1½ punten net onder haar concurrente.

> alle uitslagen en eindstand C-jeugd (website SGS)

3 5 2                     In de D-jeugd (10-11 jaar) scoorden onze jonge Magnuskinderen er flink op los. Na dag 1 had Nils de beste score met 2½ uit 4 partijen. Dag 2 was in eerste instantie de dag van Arman. Hij won zijn eerste 3 partijen. Helaas duurde het toernooi voor hem net iets te lang. De laatste 2 partijen pakte hij nog slechts een halfje. Maar met 5 uit 9 mag hij terugkijken op een mooi toernooi.

Ook het D-toernooi is heel zwaar. Met maar liefst 9 partijen van elk maximaal 1½ uur in 2 dagen heb je uithoudingsvermogen nodig. Op zaterdag zaten we al om half 9 in de auto. (Gaap!) En dan moet je ook nog verplicht noteren. Complimenten voor de ouders die de hele dag voor de kinderen klaarstonden.

Kelvin – met 2 uit 4 rustig begonnen – klom op dag 2 gestaag omhoog. Met 5 uit 8 had hij nog kansen op plaatsing voor het NK. Maar in ronde 9 wachtte hem Gabriel Krouwel aan het 1e bord. Gabriel was al kampioen en kon vrijuit spelen. Na een lang gevecht moest Kelvin in het eindspel toch zijn Koning omleggen. Kelvin heeft echter de toekomst. Hij is pas E-speler.

6

GM Zaoqin Peng analyseert haar partij met IM Jelmer Jens uit Utrecht. Lucas en Nils kijken toe.

Ook Lucas maakt grote sprongen. Als F-speler meedoen aan het D-toernooi getuigt van lef. En dan gewoon 4 punten scoren. Heel knap. In de laatste ronde werd hij door Max verslagen. Max pakte daarmee – na een moeizame start – toch nog 4½ punten. Max verdient een extra compliment, omdat hij tijdens het toernooi ineens besloot om 2 openingen te spelen die hij nog nooit had gespeeld. Riskant maar wel heel leerzaam.

Nils begon dag 2 minder goed. Maar na een mooie eindsprint met 2 overwinningen werd hij uiteindelijk gedeeld 5e met 5½ punten. Ook Nils is nog een F-speler, dus dat belooft veel voor de pupillendag op 1 februari.

> alle uitslagen en eindstand D-jeugd (website SGS)

10 9 4