Pilot met schaakwebsite Chessity

Chessity logoA.s. vrijdag starten we met een pilot van de schaakwebsite Chessity. Chessity is een website waar jonge kinderen spelenderwijs kunnen leren schaken.  Wij gaan onderzoeken of onze kinderen met Chessity thuis meer oefeningen gaan doen, omdat ze Chessity leuker vinden dan de werkboeken die we op dit moment gebruiken. Ook bekijken wat het betekent voor de opbouw van de lessen die we nu geven.
Aan de pilot doen de kinderen van de trainingsgroepen van Gertjan (vroege groep) en Dirk mee.

Wat is Chessity?
Zie: http://www.chessity.nl/

Chessity is een website waar jonge kinderen spelenderwijs kunnen leren schaken. Chessity is net als de lesmethode op de club, een stappenmethode. Elk onderwerp wordt kort uitgelegd (tekst en korte filmpjes), waarna kinderen oefeningen kunnen doen. Chessity kan daarmee mogelijk de werkboeken vervangen die we nu op de club gebruiken.
Die oefeningen zijn vormgegeven in de vorm van spelletjes. Ook kunnen kinderen via het Internet schaakspelletjes spelen tegen andere kinderen. We hopen dat de kinderen het hierdoor leuker vinden om thuis te oefenen.

Voor onze trainers is Chessity handig, want de trainers kunnen op afstand volgen wat de kinderen thuis aan opgaven hebben gemaakt en ook hoe goed ze dat hebben gedaan.

 • Doordat trainers bij de voorbereiding van een training al kunnen zien welke opgaven goed/slecht zijn gemaakt, kunnen ze de training daarop aanpassen. Als de meeste kinderen de opgaven goed hebben gemaakt, dan kunnen ze door naar een nieuw onderwerp. Hebben diverse kinderen moeite met bepaalde opgaven, dan kunnen ze besluiten om extra aandacht aan dat onderwerp te besteden.
 • Ook is het niet meer nodig om na te kijken. Daardoor blijft er meer tijd over om feedback te geven.

Hoewel Chessity beoogt dat kinderen zonder hulp de website gebruiken, verwachten wij dat enige ondersteuning van de ouders nodig is om de kinderen op weg te helpen.

Doelstelling van de pilot
We willen bepalen of Chessity een geschikt alternatief is voor de werkboekjes uit de Stappenmethode. De hoofdvraag is : Is Chessity nu al een geschikt alternatief of wat moet er verbeteren om Chessity geschikt te maken?

Deelvragen zijn:

 1. Is Chessity goed in te passen in onze lesstructuur? Sluit de oefenstof (opgaven, spelletjes) van Chessity goed aan op de lessen?
 2. Wat heb je nodig om Chessity in de les te gebruiken?
 3. Vinden de kinderen het leuker en leerzamer om thuis met Chessity te oefenen of hebben ze liever de Stappenwerkboekjes? En waarom?
 4. Vinden de trainers het gemakkelijker werken met Chessity?

Opzet van de pilot
Het seizoen duurt nog 4 weken, inclusief de slotavond. Dat betekent dat we Chessity nog maar 3 weken kunnen uitproberen. We verwachten daarom nog geen definitieve antwoorden op de pilotvragen. Maar we vinden het toch nuttig om deze 3 weken te gebruiken voor een eerste kennismaking. Op basis van deze kennismaking bekijken we of in het nieuwe seizoen een uitgebreidere verkenning doen.

 • Vrijdag 5 juni: uitleg Chessity aan de kinderen in de eigen trainingsgroep. De kinderen krijgen aan het einde van de les enkele opdrachten mee om thuis te maken. Deze opdrachten zullen we zaterdag ook mailen aan de betrokken ouders.
 • Vrijdag 12 juni: behandeling van een onderwerp in de les. De kinderen krijgen aan het einde van de les enkele opdrachten mee om thuis te maken.
 • Vrijdag 19 juni: behandeling van een onderwerp in de les. De kinderen krijgen aan het einde van de les enkele opdrachten mee om thuis te maken.

De opdrachten vragen elke week zo’n 30 minuten tijd van het kind.

Wat heb je nodig voor Chessity?
Chessity is een website en werkt daarmee in principe op elke computer (PC, laptop, tablet) met windows, android of Apple OS etc, die verbinding heeft met het internet. Maar we hebben al gezien dat Chessity niet overal even goed werkt. Zo werken niet alle mogelijkheden van Chessity handig op een tablet. Wij raden daarom een PC of laptop aan.

Vragen en opmerkingen?
Neem voor algemene vragen over Chessity en de pilot contact op met Bas van Esch of Dharma Tjiam.

 • Bas: bas_van_esch at hotmail.com
 • Dharma: dtjiam at xs4all.nl

Opdrachten week 3 (19 juni)

 • Groep Gertjan
  Chessity: beginner 9 t/m 12. Elke thema heeft 5 opgaven. Je kunt 1 tot 3 sterren verdienen, afhankelijk van hoe goed je de opgaven maakt.
 • Groep Dirk
  Chessity: Intermediate 9 t/m 12. Als je een thema 1x doorloopt (9 opgaven) krijg je 1 ster. Bij herhaling (nieuwe opgaven) krijg je meer sterren. Om de druk niet te hoog op te voeren is 1 ster voldoende.
  De kinderen mogen ook doorwerken en/of games doen buiten de oefenopgaven om.