Leerzaam NK voor Magnuskids (aangevuld)

Koen, onze jongste deelnemer.

Koen, onze jongste deelnemer.

Zaterdag 20 juni hebben maar liefst 7 Magnuskinderen meegedaan aan het NK in de leeftijdscategorieen F, G en H. Heel leuk, maar ook super leerzaam. Het is nogal wat als je mag schaken tegen de beste schakers van je eigen leeftijd. Daar kun je over 50 jaar met trots over vertellen tegen je kleinkinderen.

Iedereen pakte minstens 1 overwinning. En ik denk dat iedereen met plezier terugkijkt naar deze dag. En wie weet ga je komend seizoen zo veel schaken dat je volgende jaar weer mag meedoen.

Tom (G) en Bent (F) scoorden de meeste punten. Ze wonnen 4 van hun 7 partijen en eindigden zo in de bovenste helft. Ze hadden allebei nog iets teveel respect voor hun tegenstanders. Bent speelde vooral in het begin te snel. Aan het einde van het toernooi ging dat al veel beter. Tom begon goed met 2 uit 2, maar miste kansen in de 3 partijen daarna (2 uit 5). De laatste 2 partijen ging het weer goed.

Bent wint met een stukoffer

Bent wint met een stukoffer (oplossing onderaan)

Mei Li 2

Mei Li

Mats (F) en Koen (H) pakten 2,5 punten. Broers Yorrick en Wietse (F) eindigden gebroerderlijk naast elkaar met 2 punten. En Mei Li (G) scoorde een mooi punt in de 5e ronde.

> Eindstand F
> Eindstand G
> Eindstand H
> Partijen liveborden

 

Yorrick

Yorrick

Wietse

Wietse

Mats

Mats

Koen

Koen

Mei Li met haar moeder

Mei Li met haar moeder

Het Magnusscorebord

Het Magnusscorebord

Bent met glimlach

Bent met glimlach

Bent

Bent

Tom

Tom

Wat mij bij de meeste Magnuskinderen opvalt is dat ze heel goed diepe plannetjes weten te verzinnen. Maar dat die plannetjes meestal mislukken omdat ze te vaak stukken weggeven. Dat kan natuurlijk komen doordat ze zo met hun plannetjes bezig zijn, dat ze vergeten te kijken naar de zetten van de tegenstander. Een eenvoudiger reden is dat onze kinderen so wie so nog niet goed genoeg kijken naar wat er op het bord gebeurt. Staat mijn stuk aangevallen? Staat dat stuk ongedekt? Kan ik een stuk pakken? Daar moeten we op de training meer aandacht aan gaan besteden.

Oplossing
Bent speelde 1.Ld3xg6. Na 1..  hxg6 2.Txg6+ Kh8 3.Dg7 was het mat.