Over iconen, varianten en lichtpuntjes; een kerstverhaal in acht aktes
Na de nipte nederlaag tegen Hoogland in ronde 3 van de KNSB-competitie, en het nóg niptere verlies tegen VAS voor de beker, was Magnus in deze toch al donkere periode wel weer toe aan een overwinning. Die kans kreeg het op zaterdag 17 december tegen OZU, dat met acht wijzen uit het oosten naar het LRC was gekomen. Op volle sterkte dus, maar dat gold ook voor het thuisteam, dat ondanks de recente nederlagen toch behoorlijk in vorm stak. De opstelling was daarom, geheel in lijn met het adagium ‘never change a losing team’, ongewijzigd gelaten. We zullen de borden voor de aardigheid eens niet chronologisch of alfabetisch, maar in numerieke volgorde langslopen. Loopt u mee?
Lokaal icoon
Polle speelde op bord 1 tegen lokaal icoon Ed van Eeden. Dan weet je van tevoren dat je geen gemakkelijke partij gaat krijgen. Polle kwam niet slecht uit de opening, maar de op zijn koning afstormende h-pion bleek toch gevaarlijker dan gedacht. Hoewel de stelling nog even binnen de remisemarge kwam, bleken de overgebleven vrijpionnen van wit na de nodige schermutselingen toch sterker dan de door zwart gewonnen kwaliteit, en zat er niets anders op dan de overgave te tekenen.
Nieuwe variant
Tom en zijn tegenstander vonden dat zij wel wat extra uitdaging konden gebruiken, en besloten dat het voor hun partij leuk zou zijn om een schaakvariant te kiezen die wat minder voor de hand ligt. Atoomschaak, moerasschaak, veto-schaak en duck-chess vielen daarom af, en uiteindelijk kozen de heren voor een versie van het spel waarbij beide spelers in het begin van de partij alleen zetten op de damevleugel mogen doen. Dat resulteerde (na een uur spelen) in onderstaande stelling op het bord.
Omdat beide spelers tóch een zet met hun e-pion hadden gedaan, volgde de overgang naar fase 2. Deze fase hield in dat Tom moest proberen om met zijn tijd ónder de 3 minuten te komen, terwijl zijn tegenstander nog een uur bedenktijd op de klok had. Dat lukte al snel en dat bracht beide spelers in de laatste fase van deze spectaculaire nieuwe schaakvariant: remise houden met een kwaliteit minder. Daar draaide onze jongeling de hand niet voor om; ‘Tom-chess’ werd niet voor niets naar hem vernoemd en is binnenkort ook op chess.com te spelen.
De partij van Mika op bord 3, daar Caro-kann uw verslaggever weinig over zeggen, behalve dat Mika de laatste tijd behoorlijk op dreef is en ook vanmiddag niet schroomde een punt voor het team binnen te harken. Kon hij mooi in het naastgelegen en tot kantine omgetoverde klaslokaal nog een paar potjes veto-schaak met Polle spelen. “Maar waarom geen Tom-chess?”, hoor ik u denken. Welnu, dát moest op dat moment (en twee deuren verder) nog worden uitgevonden. Waarmee we direct ook het nadeel van niet-chronologische verslaglegging aantonen. Kunt u het nog volgen?
De vleugels uitslaan
Ja, en dan onze Lucas. Lucas schaakte vanmiddag zijn laatste wedstrijd als jeugdspeler, de volgende speelronde valt hij definitief onder de volwassenreglementen. Groot geworden bij Magnus en nu klaar om op eigen benen te staan. Je moet ze loslaten hè, hun vleugels uit laten slaan. Tja, wie wordt daar nou niet een beetje emotionaal van?
Lucas speelde tegen lokaal icoon Judith van Amerongen, en dan weet je dat je geen gemakkelijke partij gaat krijgen. Dat bleek ook uit de ontwikkelingen op het bord, want Lucas kwam een kwaliteit achter te staan, en moest flink in de denktank om de juiste verdediging te vinden. Tot Judith in een vlaag van onoplettendheid misgreep en het toch onze jeugdspeler was die aan het langste eind trok. Bedankt Lucas, bedankt voor het punt en ja, bedankt voor alles eigenlijk. En veel geluk in de rest van je leven! We hopen dat je nog lang bij ons volwassenteam blijft schaken. Heeft iemand een zakdoek?
Geen gemakkelijke partij
Bessel op bord 5 speelde tegen lokaal icoon Pascal Boittin, en dan weet je dat je geen gemakkelijke partij gaat krijgen. Pascal Boittin op zijn beurt echter, speelde tegen lokaal icoon Bessel Bakker, en dan weet je…, enfin. Bessel kwam goed uit de opening en wist het nodige ruimtevoordeel te bemachtigen. Daardoor kon hij, gemakkelijker dan zijn tegenstander, z’n torens verdubbelen, er een loper bij halen, en dat leidde ten slotte tot afruil en een gewonnen eindspel. Papiertje erom, strik erop en het behaalde punt kon zó onder de kerstboom.
Tactische finesse
Bas mocht na zij eclatante zege in ronde 3, vandaag opnieuw plaatsnemen aan bord 6, alwaar hij de Najdorf van zijn tegenstander met de Engelse aanval te lijf ging. Na een thematisch loperoffer op b5 was het eigenlijk over en uit voor zwart, maar het duurde nog even voor Bas de vis op het droge kon trekken. Een kleine tactische finesse in het eindspel, dwong zijn tegenstander uiteindelijk tot opgeven. Puzzelt u mee? Wit is aan zet.
Wit staat hier natuurlijk al 3 gezonde pionnen voor, maar na 39.Pxd6! is het definitief over. Op 39…,Txd5 volgt 40.Pf7+ en wint wit de zwarte loper. In de partij volgde 39…,Lxd6 40.Te6+,Kh5 en na 41.Txd6 gaf zwart het op.
En ten langen leste komen we dan op bord 7 bij Arjen uit. Die was vanuit een Italiaanse opening vertrokken richting een gelijk paardeneindspel en remise lag voor de hand. Omdat de stand inmiddels 5-2 voor Magnus was en er íets moest gebeuren, waagde zijn tegenstander nog een ultieme winstpoging. Hij sloeg het remiseaanbod af en gaf een paard voor twee vrijpionnen, maar Arjen keepte vakkundig en de puntendeling was een feit. Daarmee kon ook direct de eindbalans van die middag worden opgemaakt; het werd 5,5-2,5 voor het thuisteam.
Goed, u kent nu dus de einduitslag, maar heeft natuurlijk nog een partij tegoed. Na Arjen komt Albert op het laatste bord. Hé maar wacht eens even, “Arjen, Albert?”, ik zie ineens een patroon. Polle, Tom, Mika, Lucas, Bessel, Bas, Arjen en Albert, is dat toch niet gewoon een alfabetische volgorde? Maar dan achterstevoren? Oh nee, dan kloppen Polle en Tom niet, die moeten dan worden omgedraaid. Aargh, nu liggen mijn blokjes scheef; het lijkt de AIVD kerstpuzzel wel!
Nieuwe variant 2
Terug naar de partij van Albert, want daar gebeurde iets historisch. Na zijn openingszet 1.e4 kreeg onze bord 8 speler met 1…,d6 de Pirc voor de kiezen. Niet belast met enige kennis der theorie, antwoorde Albert daarop doodleuk met 2.Lc4! Een zet waar erkende Pirc-specialisten als Dharma en Dirk (als zij deze hadden kunnen aanschouwen) de wenkbrauwen vermoedelijk hoog bij opgetrokken hadden.
Maar het bleek een strategische meesterzet, want de veel hoger gerate tegenstander van Albert was compleet van zijn à propos, en moest achteraf bekennen dat hij deze variant nog nooit was tegengekomen. Danig onder de indruk en in de veronderstelling dat zijn tegenstander deze zijvariant thuis uitvoerig bestudeerd moest hebben, werden er nog een aantal zetten uitgewisseld, maar die brachten ons bestuurslid nooit echt in gevaar. Toen Albert vervolgens een goed getimed remiseaanbod deed, besloot zijn tegenstander het zekere voor het onzekere te nemen en het aanbod te accepteren.
En dus kunnen we niet anders dan onze hoed afnemen en een heel diepe buiging maken voor Albert Eikelenboom. Die man ként geen theorie, hij máákt theorie! Vanaf heden zullen de openingszetten 1.e4,d6 2.Lc4 daarom door het leven gaan als de ‘Albert-variant’ in de Pirc, en behoren wij tot het selecte gezelschap dat aanwezig was bij de geboorte daarvan. Als dát geen mooi kerstverhaal is…
En zo konden de Magnusianen concluderen dat er in deze donkere decemberdagen toch nog volop lichtpuntjes te vinden zijn, en dat de weg terug omhoog naar de top gevonden is. Later die avond trof het team nog een extra cadeautje aan, toen bleek dat concurrent Hoogland punten had laten liggen, waardoor Magnus tijdens de feestdagen zelfs weer gedeeld bovenaan staat in het klassement. Start de muziek, strooi de kunstsneeuw, veel mooier gaat het niet worden. Even dachten de spelers bij hun vertrek ook nog een ster boven het LRC te zien schijnen, maar dat bleek een door de school gehuurde lichtmast te zijn, bedoeld om vuurwerkoverlast te voorkomen. Tja, je kunt nu eenmaal ook niet álles hebben, maar de weg richting het licht, díe is definitief gevonden vanmiddag!