Magnus scoort op het SGS PJK

Op 6 en 7 januari werd er in Bunschoten geschaakt voor het persoonlijk jeugdkampioenschap van de SGS: SGS PJK CDE 6 en 7 januari 2023 – Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl). Op dit toernooi waren de volgende NK tickets te halen: C: 1x, D: 4x, Dm: 3x, E: 2x, Em: 1x.

Demian, Ryan en Jelle spelen voor Magnus in de C, Jonathan, Emma, Mylo, Atharva, Roos, Sumedh, Sami en Mukilan spelen in de D. Kyo, Syd, Paul, Jordan, Aaadvik, Noah en Alexi spelen in de E.

De Magnus spelers zochten elkaar vrij snel op en maakten afspraken om de eerste partij allemaal te winnen. Het was de start van een lange tweedaagse, van respectievelijk 7 rondes voor de C en 9 voor D en E.

In ronde 1 stelde Ryan zijn mat uit om volgens eigen zeggen ‘mat in stijl’ te zetten, namelijk met een rokade. Jelle kwam terug met winst door ‘strategische en positionele zetten’. Mylo en Jonathan hadden vermoedelijk afgesproken om hun tegenstander in ongeveer 20 zetten mat te zetten ;-). Hiermee was een volledige winst voor Magnus bijna gelukt en reden voor een klein Magnus feestje. Maar winst betekende ook dat in ronde 2 een aantal Magnus spelers tegen elkaar moesten, zoals Demian tegen Jelle. De meeste partijen waren live te volgen voor het thuisfront, maar ook op schermen voor de aanwezige ouders en schakers die al klaar waren met hun partij. Hiermee was de spanning ook meteen te horen in de zaal beneden: ‘Waarom pakt hij deze niet? Nou, positioneel lijkt het mij een zwakke zet.’ ‘Oh nee, nu gaat hij zijn dame insluiten.’ Ook werd er op 1 van de borden remise aangeboden. Hierop antwoordde de tegenstander ‘als je goed speelt, kun je de stelling remise houden. Maar wil je nou wel remise. Nee…’ En helaas voor deze schaker lukte het niet om de stelling remise te houden…

Het was erg spannend en flink strijden in de C-categorie aangezien er maar 1 NK ticket beschikbaar was. Toen Ryan op dag 1 na 2 winsten zijn 3e partij verloor, moest het wel heel gunstig voor hem verlopen om het toernooi nog te kunnen winnen. Ook voor Jelle werd het lastig na twee verliezen op dag 1, wat Jelle op dag 2 wel weer mooi inhaalde. Met 4 uit 7 heeft hij een mooi eindresultaat neergezet! Ryan bleef op een 0,5 punt achterstand op de nummers 1 en 2. Om het toernooi nog te kunnen winnen moesten én de nummers 1 en 2 de laatste partij allebei verliezen én Ryan moest zijn partij winnen. En omdat ze alle drie wonnen, komt er een barrage voor de nummers 1 en 2. Ryan eindigt het toernooi op de 3e plaats. Naast alle spanning in de C-categorie was er een ontzettende leuke sfeer onder de schakers. Er werd na elke partij flink geanalyseerd, de nog spelende partijen werden gevolgd en er werd hardop meegedacht. Ook maakten de schakers onder elkaar flink wat grapjes vlak voor de rondes begonnen en gingen ze lachend hun partijen in.

In de D-categorie speelden ook een aantal Magnus spelers tegen elkaar, zoals Mylo tegen Emma. Jonathan en Mylo speelden een faire remise. Na de eerste dag stonden de meeste Magnus spelers er niet verkeerd voor met 1.5 punt of hoger. Met name Mylo rekende zich al rijk, maar werd in ronde 5 met flinke weerstand van Andy, weer op zijn sterkte getest. Emma won van Thomas en Sami en Atharva beiden een respectabele remise. In ronde 6 mocht Atharva tegen Andy, maar kon helaas ook niet van hem winnen. Mylo en Emma haalden ieder wel een winstpunt. Uiteindelijk tekenen na ronde 7 de lijnen zich verder uit. Emma stond in de laatste partij een dame achter, maar zij bood remise aan en Atharva gunde haar deze zowaar!
Vanuit Magnus behaalde Mylo een 2e plek, Emma de eerste van de meisjes en Atharva een gedeelde vierde plek (waarvoor later nog een barrage wordt gespeeld). In elk geval hebben Emma en Mylo zich geplaatst voor het NK-D. Roos is hier later ook nog bijgekomen!

In de E-categorie speelden op zaterdag 7 januari Kyo, Syd, Paul, Jordan, Aadvik, Noah en Alexi. Vol goede moed gingen de Magnus spelers deze enige dag maar liefst 9 rondes tegemoet. Na de derde ronde hadden Paul, Noah en Alexi 3 punten, waarna Alexi en Paul van resp Noah en Kyo wonnen. In de voorlaatste ronde staan Thom, Felix, Paul, Alexi en Nivaan allen met 6 punten bovenaan de lijst. Door het verlies van Paul en Tom, wijzigen de kaarten en belandden Alexi, Felix en Nivaan met gelijke punten, waardoor er nog een barrage zal worden gehouden op een later moment om de plaatsbepaling van 1e, 2e en 3e te finaliseren. Alexi is sowieso verzekerd van een plek op het NK-F, dankzij de eerder bemachtigde plek via het ONJK.