Schoolschaak Basisonderwijs KNSB 2023

Zaterdag 10 juni was de tweede en laatste finaledag van het NK schoolschaken voor basisscholen. Speellocatie zoals ieder jaar in De Goudse Waarden in Gouda. De beste 40 basisscholen uit de voorrondes spelen 11 rondes verdeeld over twee weekenden. Waarom dan als nieuwsbericht bij Magnus Leidsche Rijn? Omdat we met 9 van de 200 aanwezige schakers toch een meerderheid vormen! Gespot heb ik Alexi, Malika, Samir, Amir, Jonathan, Bent, Kyo, Syd, Arnav, en Shlok. Zij vertegenwoordigen Onder de Bogen, maar liefst twee teams van de Pijlstaart en de Achtbaan. Grootste uitdaging naast het schaken was natuurlijk de warmte. Gelukkig had de organisatie alle beschikbare airco naar de speellokalen geleid. Daarnaast waren er ook nog drie spelers met een rating van boven de 1800, dus tegenstand was er zeker!

Verdeeld over 8 lokalen was er een ranking te vinden: scheikunde was voor de hekkensluiters, om via twee keer Nederlands, Engels, “Ze spreekt een beetje Duits, ze spreekt een beetje Frans” de top teams terug te vinden in het biologielokaal. Tussen de hertengewijen aan de muur en met een heus skelet dat toezicht hield, moesten de top teams strijden voor de overwinning.

“Onze” teams begonnen de tweede dag als 13e, 17e, 25e en 39e. Dan een dag met eigen partijen, het analyseren van de partijen van de teamgenoten en extra snelschaakpotjes. Er was ook nog een 2400+ schaker genaamd “de beer”, waarbij een overwinning een gratis consumptie opleverde. De bar had er weinig kosten aan. De indeling aan het begin was “fair”, want aan het einde van de dag eindigden onze teams 13e, 16e, 30e en 40e. Kyo scoorde nog prijs als een van de beste bord-3 spelers: gefeliciteerd! De volledige uitslag is terug te vinden op https://knsb.netstand.nl/divisions/view/423.

Van onze reporter Joost