Polle en Paul naar NK, Yazhini in de barrage

En Isafara was ook wederom geplaatst voor het NK, maar ze had al een ticket in haar zak, vanwege haar overwinning op het NK B meisjes afgelopen jaar. Kobe (B) en Aadvik (G) zijn al geplaatst in de bijgenoemde categorieen, omdat ze afgelopen jaar Nederlands kampioen waren.

Het eerste weekend van het nieuwe jaar vinden tradiitiegetrouw de SGSs (provincie Utrecht) Persoonlijke JeugdKampioenschappen plaats. Dit jaar was in het zelfde weekend een ABC kwalificatietoernooi in Gouda. Kortom er is veel en lekker geschaakt, en er zijn vele spannende momenten geweest, zowel in de partijen als in de uitslagen. Laten we eens kijken wie er mee heeft gedaan, van A t/m E.

Verslagen van de toernooien zelf zijn hier te vinden:

Veel deelnemers bij 2e kwalificatie NK ABC in Gouda – Schaakbond

SGS PJK CDE 6 en 7 januari 2024 – Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl)

NJSK Kwalificatie 3 te Gouda voor de A

Vanuit Magnus hadden we daar maar 1 deelnemer en dat was Mika. MIka heeft een rating van 1941 deze maand. Als je iedereen in de A zou rangschikken op hun rating, zou hij op de 13e plaats staan. Hij werd 14e met een toernooi rating van 1949, zie NK Kwalificatie A jeugd + meisjes Gouda (r-s-b.nl). Kortom goed en stabiel gepresteerd. Er zijn ook NK tickets voor mensen die alle 4 de toernooien goed en stabiel presteren, dus er is nog hoop.

NJSK Kwalificatie 3 te Gouda voor de B

Het trainersgilde had vrij snel in de smiezen dat er een Magnus onderonsje plaatsvond in de eerste ronde en wel: Polle tegen Alexander. Alexander, onze New Kid on the block in de AB had indruk gemaakt door tijdens zijn proeflessen van Mika te winnen. Maar Polle heeft 400 meer ratingpunten en stond snel een pion voor. Uiteindelijk onstond er een spannend gevecht en heeft Alexander een remise uitgesleept. Uiteindelijk heeft Alexander 4.5 gescoord in 7 ronden, en had een TPR (Toernooi prestatie) van 1803, wat 200 punten boven zijn rating is.

Isafara, onze Nederlandse kampioen in de meisjes B heeft ook 4.5 uit 7 gescoord en was wederom de beste dame in de B. Ze had moeilijkere tegenstanders gehad dan Alexander, en eindigde daarom boven hem.

Steven ging als een haas van start met 2.5 uit 3, maar kwam toen in de hoge regionen van het toernooi terecht. Het is een zwitsers toernooi, dus als jij 2.5 uit 3 partijen hebt, speel je in ronde 4 tegen tegen iemand met dezelfde score. Uiteindelijk eindigde hij op 3.5, maar wel met een veel betere toernooiprestatie dan zijn rating.

En Polle, hoe verging het met Polle? Met zijn 2000+ rating begon hij met een remise tegen 1600 Alexander. Er volgde nog een remise tegen een 1600 speler. En toen trapte hij het gaspedaal in… Er volgde 4 overwinningen, waardoor hij vrij bovenaan de lijst terecht kwam. In de laatste partij nam hij een snelle remise.

De kijkers thuis zaten in het ongewisse of hij met deze remise zijn NK ticket op het droge had, of dat dat nog niet helemaal zeker was. Het laatste bleek het geval.

Schaken kan soms spannend zijn, maar wachten op de uitslag ook!

PJK C

In de C viel er bij de SGS maar 1 ticket te verdienen, en toen Wouter Terlouw (rating 1974) zich had ingeschreven, was de stemming niet zo best onder de C ticketjagers. Wouter schreef zich weer uit om aan de NJSK mee te doen, en kwamen de Magnus deelnemers weer een beetje in de buurt van de top van de ratinglijst.

Ryan kwam in de 2e ronde Nishaaz Haque tegen, maar heeft behalve een remise tegen Jelle alles gewonnen. En is daarmee mooi tweede geworden.

Jelle ging goed van start met 3 uit 3, en een overwinning op de ratingfavoriet Marnix Woldhuis. In de 4e ronde kwam hij de later winnaar Nishaaz Haque tegen… In de laatste 2 ronden is hij op remise gehouden, en hij eindigde op een verdienstelijke derde plek.

Mylo verloor ook van ene Nishaaz, en is uiteindlijk 4e geworden.

Bent, Vishaal en Jeevan eindigden verdienstelijk op 4 punten, en voor Victor en Demian was het een toernooi om van te leren. Victor heeft een mooie remise tegen Mylo gespeeld.

PJK D

Bij de D startte er maar liefst een 12 koppige delegatie bij de D. Onze trainer Bas Geerdink was terplekke aanwezig, en dit gedeelte van het verslag komt dan grotendeels ook van zijn hand. Bas speelt trouwens as weekend bij Tata Steel!

Bij de D-klasse kwamen 12 leden van Magnus in actie. Er werd gestreden om drie NK-plaatsen, en één extra voor het beste meisje. Er werden negen rondes gespeeld volgens Zwiters systeem, verspreid over twee dagen.

Paul had een rating waarmee hij wel eens hog kon eindingen en heeft dat ook waargemaakt. Vanuit de commissie online hadden we ook al gezien dat hij heel veel partijtjes oefent op chesskid.com. En dat is een heel fijn platform om schaken te oefenen. Hij heeft alleen verloren van de winnaar en van Atharva, ook een Magnus. Nee er wordt fair gespeeld, mede clubgenoten geven elkaar geen kadootjes. Op de vraag wat zijn mooiste partij was, was dit zijn antwoord:

En hier volgt de partij:

In Nieuwegein wordt Paul al bekend!

Atharva lag tot en met ronde 5 nog op koers voor een top-drie klassering. Daarna volgden drie remises en een nederlaag, waardoor hij uiteindelijk toch nog verdienstelijk op de zevende plaats eindigde. Goed gedaan! Dhruv zette juist vanaf ronde zes een super-eindsprint in met vier overwinningen op rij, waardoor hij keurig op de elfde plaats eindigde. Kyo en Noah speelden beide een solide toernooi en eindigden mooi in de middenmoot. Mukilan, Vishakan en Muhilan hadden het wat moeilijker maar hielden toch de negen rondes vol en scoorden beiden een paar punten. Tiuri had veel pech en verloor helaas al zijn partijen, maar scoorde nog een punt door een ronde vrijstelling. Een leerzame ervaring, en het volgende toernooi zal alleen maar beter gaan!

Bij de meisjes zag het er even naar uit dat Aurora of Roos een NK-ticket kon bemachtigen, maar uiteindelijk was Sophie van HSG het meisje met de beste score, 5.5. Aurora scoorde verdienstelijk 3.5 punt, knap omdat dit haar eerste echte toernooi was! Roos deed ook goed mee met drie overwinningen.

Al met al was het een leuk en leerzaam weekend met een paar mooie uitslagen voor onze talanten in de D’s!

PJK E

Ook bij de E hadden een reporter van Magnus on site, Bessel, onze vaste waarde in Magnus 1, trainer van de E5 en ontwikkelaar van onze Magnus app.

Magnus trad aan met 10+ deelnemers. Bovenin was het een spannende strijd, en we eindigden met maar liefst 4 spelers in de top 10: Aadvik, Jordan, Keanu en Yong Xin. Helaas geen directe kwalificatie, want er waren maar 2 tickets te verdelen in de E. Aadvik lag na 7 rondes op kop, maar het toernooi was iets te lang voor hem, en hij eindigde met 2 nullen.

Mees, Luca, Max, Syd en Micah eindigen in de top 25, best een goede prestatie! Alleen de beste schakers van de Utrechtse clubs komen op dit toernooi af, dus het was echt wel vechten voor de punten.

Voor Ahstik, Eva luna, Sidhiksha, Adithya, Yazhini, Pariksith en Pariketh was het hun allereerste toernooi en een hele leerzame ervaring.

Yazhini heeft heel netjes 4 punten gehaald en gaat op een andere dag een barrage spelen voor een plek op het NK E meisjes! Onlangs werd ze ook al eerste in haar groep met de interne competitie.

Yazhini met haar beker van de interne competitie

Kortom een heel leuk en spannend schaakweekend. En wat nu? Binnenkort volgt uiteraard de barragepartij van Yazhini, en binnen 2 maanden zal de pupillendag zijn. Daar zijn dan tickets te verdienen voor onze FGH jeugd, dwz iedereen die geboren is in 2015 of eerder.