Magnus 1 sluit 2023 ongeslagen af

Het eten van net die ene oliebol teveel en het op 31 december om klokslag middernacht ontkurken van een pak karnemelk hebben we inmiddels achter de rug, maar u heeft van ons nog het verslag van de laatste competitieronde tegoed. Op zaterdag 16 december speelden beide Magnusteams een thuiswedstrijd en dus beloofde deze ronde extra gezellig te worden. Het vlaggenschip van onze club, Magnus 2 (met daarin al ons aanstormende talent) kreeg Almere over de vloer, terwijl de veteranen van Magnus 1 mochten aantreden tegen het sterke Moira-Domtoren 1.

Moira-Domtoren 1, alwéér zo’n team waarvan de samensteller een blik 1800+ ratingspelers had opengetrokken. Gelukkig beschikte Magnus 1 over wat compensatie; het brein van teamcaptain Dirk. Wékenlang werd er door hem (vaak tot diep in de nacht) gesleuteld aan de opstelling van vandaag. Moesten onze sterkste spelers op de hoge borden worden ingedeeld, of zouden ze juist een plekje lager meer kans maken op een overwinning? Wie was in vorm de laatste weken? Welke opening hanteerden de spelers van Moira-Domtoren en wie had juist daartegen een hoog winstpercentage? Achter welk bord zouden de respectievelijke Moira-Domtorenaren überhaupt plaatsnemen en met welke opstelling aan onze kant was het verassingseffect het grootst? Met mathematische precisie rekende Dirk het allemaal uit om tot een geniale slotsom te komen. Het bleek een waar feest om zijn strategisch masterplan in de praktijk gebracht te zien worden.

Op de hoge borden deden de mannen wat er van hen verwacht werd, en dat is punten binnenbrengen. Mika gaf geen krimp op bord 1 en blijft maar leveren. Voor de vorm zouden we hem nog de resterende partijen van dit seizoen kunnen laten spelen; voor het noteren van de uitslag is dat niet nodig, je weet toch al wat de uitkomst is. Polle mocht vanmiddag ook een punt opschrijven, maar dat ging wel op z’n Polles; eerst -6,5 komen te staan en dan bij dat ene foutje van zijn tegenstander genadeloos toeslaan met een torenoffer. Hoppa, twee puntjes in the pocket.

Op de middelste borden werden de klappen opgevangen. Joost, Dirk en Steven verloren allen tegen tegenstanders met een veel hogere rating, maar dat was door captain Dirk allemaal ingecalculeerd. Mannen, het team is jullie dankbaar en zal jullie opofferingsgezindheid tot in de eeuwigheid koesteren. Of tot het einde van dit seizoen in ieder geval.

Op de lage borden werd het verschil gemaakt. Sascha en Bas maakten knap remise tegen hun geroutineerde tegenstanders, maar de matchwinner was natuurlijk Bessel. Hij had als enige gehoor gegeven aan de oproep van Dirk om in clubtenue aan de wedstrijd deel te nemen (en dus verscheen hij in een net iets te krap Magnus poloshirt in het LRC). Dirk wíst dat dit hem net dat kleine beetje extra zelfvertrouwen zou geven (ook dat was onderdeel van zijn masterplan), en met nog slechts een minuutje op de klok vond Bessel in onderstaande stelling de winnende zet.

1….,Lh6! schakelt het paard op f4, de verdediger van de loper op d3 uit. Zwart wint een stuk.

Daarmee werd het 4-4 en sloot het Magnus 1 succesjaar 2023 ongeslagen en in stijl af. Niet alleen werden zij overtuigend kampioen in de vijfde klasse, zij bleken vooralsnog ook nog eens onverslaanbaar in de víerde klasse. En met een aantal jeugdspelers in de gelederen wiens rating de mythische 2000 grens rap nadert, zit er ongetwijfeld nog veel moois in het vat. Op naar 2024! Qua jaar dan hé, en oké, ook qua rating.