Chess.com 

Er zijn vele online schaakplatformen maar voor toernooien hebben we voor chess.com gekozen.  We kunnen er een eigen Magnus club op maken, en je kan er heel goed je partijen op evalueren.

 

Chess.com account

Voor alle leeftijden organiseren we chess.com toernooien. Om hieraan mee te doen moet je eerst zelf een ches.com account aanmaken. Dit is gratis en gaat vrij makkelijk. Ga naar chess.com en klik op sign up:

Als je bent ingelogd kan je uiteraard bij settings de taal op Nederlands zetten. Nu moet je lid worden van onze club. Klik op verbinden en dan op Clubs:

In het Clubs venster zoek je naar "Jsc Magnus Leidsche Rijn":

Er heeft ook iemand een "Magnus Leidsche Rijn" club aangemaakt, maar die is het niet. Klik nu op de knop meedoen:

 

Nu moeten wij gaan bekijken of je wel aan deze club mee mag doen. Wie mag er meedoen?

Leden van Magnus Leidsche Rijn

Vrijwilligers van Magnus Leidsche Rijn

Familieleden van leden van Magnus Leidsche Rijn (broers/zussen/ moeders/ vaders)

Mochten we achterhalen dat je tot een van deze groepen behoort, dan laten we je toe, en word je lid van de club!

 

Chess.com toernooien

Tijdens vakanties en Coronaperioden, spelen we online toernooien. Deze beginnen om 8 uur. Wanneer er een toernooi is, dan ga je naar Spelen, Live schaken:

en dan kan je rechts bovenin op online schaaktoernooien klikken, en dan zie je het Magnus toernooi erbij staan.

We spelen 7 rondes met het zwitserse systeem. Dit betekent dat je altijd tegen iemand speelt met hetzelfde of ongeveer hetzelfde aantal punten. De eerste 2 ronden kan je nog wel eens een veel sterkere of zwakkere tegenstander tegenkomen, maar vanaf ronde 3, tot het einde kan je goed aan de bak, want het verschil in niveau zal niet zo groot zijn. De partijen zijn 5 minuten en 5 seconde per zet. We zijn dan rond een uur of 10 klaar.

Uiteraard begint elke ronde op hetzelfde moment. Als je eerder klaar bent, kan je ook partijen van andere spelers bekijken (net als met offline schaken), en je kan zelfs zetten raden die de speler zou kunnen doen. Als je dit doet (en veel spelers doen dat toch) houdt chess.com ook bij wie er welke zetten raden, en wie het uiteindelijk goed had voorspeld. Mocht je even wat te eten/ drinken willen pakken dan kan dat ook, maar schaaktechnisch hoef je je niet te vervelen.

Als je echt een aantal partijen speelt, en er is nog een partij bezig, dan scharen de schakers zich vaak in de buurt van het bord, en dan wordt er wel eens wat gesmiespeld, bv: "Paard C4, zou íe het zien?" Mocht jouw partij wat eerder zijn afgelopen dan kan je ook online andere partijen meekijken, en zelfs zet suggesties doen! Als jouw Paard C4 wordt opgevolgd dan krijg je daar ook punten voor, Met andere meekijkers kan je dan even zetten raden of opmerkingen over de partij intypen. Dit is altijd best gezellig!

Als je begint, moet je dan alle rondes meedoen? Nee dat hoeft niet, maar is wel zo sportief.

Tijdens een online toernooi is altijd een persoon van de online commissie on duty is en is telefonisch en per email bereikbaar voor technische vragen.

Wie mag er meedoen?

  • Leden van Magnus
  • Ouders / broers/ zussen van leden van Magnus
  • Trainers en andere actievelingen van Magnus zoals bestuursleden etc.
  • Oud-leden van Magnus (als je lid bent geweest blijf je nog in de club zitten)

Wie kan er allemaal een Tony Chocolony reep winnen?

  • De eerste drie jeugdleden
  • De beste dame
  • De beste trainer
  • De beste ouder
  • De beste van elke trainingsgroep

De enige voorwaarde is dat je minimaal een half punt moet hebben gehaald. Dus zit jij E4, en doe jij als enige mee, en haal je een remise dan heb je een reep gescoord! Maximaal 1 reep per persoon. De repen worden op de 1e clubavond na de herfstvakantie uitgereikt.

En als je meedoet is het OK als je een ronde later begint, of 2 ronde eerder stopt, omdat je nou net die bepaalde film wil kijken. Ook dit toernooi waren er een stuk of 5 spelers die maar een deel van het toernooi hebben meegedaan, en dat is prima.

Aan het einde is er nog tijd op wonder.me om wat na te praten, en je kan met chess.com je partijen analyseren.

Aangezien je vrienden online zijn, en je hebt nog niet genoeg geschaakt, kan je ze altijd uitnodigen voor nog een partijtje.

terug naar online comissie