Magnus plaatst zich wel/niet voor WK-match, spelletjesgroep nu al een succes

Het zijn drukke tijden voor schaakliefhebbers. En als je dan ook nog trainer bent bij Jeugdschaakclub Magnus LR, dan blijft er weinig tijd over voor het schrijven van een verslag van onze clubavond. Ik doel natuurlijk op het schaaktoernooi in Londen, waar 8 van de beste schakers van de wereld de afgelopen 2 weken hebben gestreden om 1 plek in de match om de wereldtitel tegen wereldkampioen Anand. Als schaker wil je van zo’n toernooi helemaal niets missen. En met alle mogelijkheden van het Internet – live video, live commentaar van topgrootmeesters – zit je bijna bij de schakers op schoot.

Terwijl ik dit schrijf is de laatste partij van de laatste ronde van dit knotsgekke toernooi nog bezig. Onze naamgever Magnus Carlsen staat op het punt om het toernooi te winnen. Alles hangt af van het resultaat van deze laatste partij. Het ziet er goed uit voor Magnus. Maar het toernooi verloopt zo onvoorspelbaar, dat als ik klaar ben met dit verslag, Magnus misschien toch nog tweede is geworden. We zullen zien.

Bij Jeugdschaakclub Magnus zijn we een paar weken geleden begonnen met een spelletjesgroep. Dat is een groep voor kinderen die het leuk vinden om te schaken, maar niet per se in een competitie met serieuze partijen. De spanning van een echte partij en de teleurstelling van het verlies is voor veel kinderen niet prettig. Daarom bieden we een alternatief voor de competitie in de vorm van spelletjes. De eerste winst is dat Maren toch bij de club wil blijven, omdat ze de spelletjes heel leuk vindt.

Natuurlijk hebben we ook een competitie. In beide groepen is het al weken stuivertje wisselen aan de kop. Ook na afgelopen vrijdag hebben we weer 2 nieuwe koplopers. In groep 1 speelde beide ongeslagen koplopers Armand en Kasper tegen elkaar. Door zijn overwinning staat Armand nu alleen bovenaan. In groep 2 verloor koploper David van Timo. Maaike pakte daardoor de leiding weer terug. Dat blijft de komende weken heel spannend.

Het verslag is af. De laatste partij van het toernooi in Londen is zojuist afgelopen. En Magnus mag wereldkampioen Anand uitdagen in een match om de wereldtitel. Gefeliciteerd!

> Uitslagen groep 1
> Uitslagen groep 2
> Standen