Шахматы

De speelzaal met de groepen DEFGH.

Nils doet verslag van het open NK voor de jeugd, dat elke zomer in Borne wordt verspeeld. Er doen niet alleen kinderen uit Nederland mee, maar ook uit Frankrijk, Duitsland, Azerbaidzjan, Hongkong, Belgie, Engeland en Rusland. Heel spannend dus. Wat zeg je tegen je Russische tegenstander als je hem schaak zet? Heel goed: Шахматы.

In Borne wordt elk jaar in de zomer het open Nederlands jeugdschaakkampioenschap gehouden. Het kampioenschap duurt een week. Als je wint, ben je open Nederlands schaakkampioen en krijg je een beker. Je kunt ook geld verdienen als je als 5e, 4e, 3e, 2e of eerste in je groep eindigt.

De groepen GH en EF werden bij elkaar gedaan. Zo speelde ik in een hele grote groep. Er waren kinderen uit Frankrijk, Duitsland, Azerbaidzjan, Hongkong, Belgie, Engeland, Rusland en Nederland. Ik heb vijf keer tegen iemand uit een ander land gespeeld. Als je elkaar niet begrijpt dan kun je de scheidsrechter erbij halen. Mijn langste partij duurde 78 zetten. Het was heel spannend. Je speelt 3 partijen op een dag. Tussen de partijen door heb je veel pauze. Er zijn veel kinderen die in een hotel slapen of in een huisje op vakantie zijn. Wij zijn elke keer heen en weer gereden.Ik ben ook geinterviewd toen ik op bord 13 speelde. En na de partijen kon je de wedstrijd analyseren in de analyse zaal.

Je krijgt 40 minuten per partij en na een zet krijg je er 30 seconden bij. Het is dus heel moeilijk om door je tijd te gaan, maar dat is wel 2 spelers gelukt. Zij verloren toen hun wedstrijd. Als je een partij wint dan kon je geld verdienen. Ik ben uiteindelijke gedeeld tweede geworden met vier andere kinderen en kreeg 20 euro. Maar het leukste is dat ik heel veel heb geleerd en leuke kinderen heb ontmoet. Er was ook een loterij met prijsjes en een voetbalwedstrijd. Er waren drie winkeltjes daar stonden hele mooien schaakspellen met mooie stukken.

Volgend jaar ga ik zeker weer naar het ONJK in Borne!