Verslag PJK 2-3 januari

De Magnus-delegatie (zonder Tom)

Stormen en vakanties trotserend waren een behoorlijk aantal Magnus-leden afgereisd naar Bunschoten om in het clubgebouw van En Passant een 9-rondig toernooi aan te gaan om de regionale kampioenschappen in de categorieën C (t/m 14) en D (t/m 12 jaar). De SGS had volgens het vertrouwde recept weer een prima toernooi neergezet, al werden Henk van Lingen en zijn online aanwezigheid wel gemist en moesten we zelf het thuisfront op de hoogte houden.

In de categorie C deden Mark, Lucas K., Laura en Anouk mee en vormden zodoende al bijna de helft van de slechts tien deelnemers. Hierdoor kon wel iedereen tegen elkaar spelen in de vorm van een round-robin toernooi. Ratingfavoriet Arthur Maters maakte het spannend door in de eerste ronde remise te spelen tegen Casper van Hussen. Hierdoor kwam alles aan op de laatste ronde, waarin onze Lucas met een gelijk aantal punten aantrad voor de beslissende partij tegen Arthur. Helaas bleek Arthur toch een maatje te groot, maar voor Lucas was er een welverdiende tweede prijs met 7,5 uit 9 punten. Mark had met 6 uit 9 een vierde plaats. Anouk eindigde met 3 punten na een onderling duel met Laura (2,5 punten) als hoogste meisje en kreeg zodoende ook nog een mooie beker.

Lucas Klein 2e bij de C

Bij de D’s waren er meer deelnemers, namelijk 19, waarvan 8 van Magnus. Hidde, Fabian, Tom, Yorick, Wietse, Polle, Terje en Mees deden mee. Ook waren er diverse voor ons nog minder bekende deelnemers die soms zelfs geheel zonder rating verrassend uit de hoek kwamen.  Bovendien was er de nodige strijd tussen de Magnusleden onderling, waardoor we soms met heel gemengde gevoelens bij elkaar zaten. De ene blij dat hij won, maar toch ook weer niet omdat hij een vriend en clubgenoot had verslagen. Het hoort er allemaal bij. Er was in elk geval veel spanning en ook favorieten konden zich vergissen in een tegenstander of door vermoeidheid van eerdere partijen iets weggeven. Tot vrijwel het laatst bleef het spannend aan de bovenkant waarbij Amersfoorter Peter Nitrauw verschillende malen verrassend uit de hoek kwam. Solide spelende Fabian K. was uiteindelijk degene die hem een halt toe riep en daarmee ook zijn clubgenoten een dienst bewees. Ook Fabian Rijken uit Barneveld  was goed bezig door geen enkele partij te verliezen, hij maakte remises tegen o.a. Mees en Polle. Van enige vanzelfsprekendheid in de eindnotering was geen sprake meer, het Zwitserse systeem was onverbiddelijk en iedereen moest hard aan de bak om bovenin te blijven. Alleen Wietse bleef stoïcijns en lachend korte partijen spelen. Leuk allemaal, maar het duurde toch vooral wel erg lang vond hij. 40 minuten per persoon met 5 seconden per zet was inderdaad best wel veel vonden ook de ouders beneden wel, vooral toen ze nog moesten wachten op de laatste partij voor de prijsuitreiking (Lucas-Arthur).

Mees 1e bij de D

Toen de rook was opgetrokken na de laatste ronde bleek Mees toch te hebben gezegevierd (7,5/9). Peter Nitrauw (7/9) had zich door zijn goede toernooi ongedeeld tweede weten te plaatsen. Op gedeelde derde plaatsen met 6,5/9 kwamen Polle, Fabian K. en Fabian R. Zij moeten op een ander moment alsnog uitvechten d.m.v. een barrage wie er definitief derde wordt en naar het NK D mag. Achter hen eindigden Terje (5/9), Tom (5/9), Yorick (4,5/9), Hidde (4/9) en Wietse (4/9).