Verslag van het succesvolle Schoolschaak toernooi 2020

Dit team van de Achtbaan won de 3e plek en mag door voor regionaal.

Zondag 11 februari was het Leidsche Rijn College goed gevuld met vele basisscholieren uit de groepen 6, 7 en 8. Zij gingen met elkaar de strijd aan om de titel beste schaakbasisschool van Utrecht.Het toernooi werd georganiseerd door de schaakverenigingen Moira-Domtoren, Oud Zuylen Utrecht en natuurlijk ook JSC Magnus Leidsche Rijn. In de A-groep (waarin het om de titel én plaatsing voor de regionale kampioenschappen ging) waren de sterkere clubschakers goed vertegenwoordigd.

Het team van De Spits was samengesteld met spelers van Moira Domtoren, bij De Pijlstaart speelden Kobe en Bent, bij De Krullevaar zaten Steven en Ryan op de hoogste borden en bij De Achtbaan kwamen Jeanette, Ilco en Mylo in actie. Al snel werd duidelijk dat deze teams ook onderling zouden gaan uitmaken welke basisschool het kampioenschap naar zich toe zou trekken.
De Spits deed al in de eerste ronde goede zaken door De Krullevaar met 2,5-1,5 te verslaan. Ryan kon in deze partij helaas zijn voordeel niet verzilveren en moest in remise berusten. In de tweede ronde wist De Spits ook De Achtbaan te verslaan (3-1), waarbij Mylo in een mooie (gewonnen) stelling tegen de sterke Chima Elijah net de juiste zetten niet vond en uiteindelijk zelfs nog mat gezet werd. In plaats van twee keer puntverlies had De Spits dus twee concurrenten op achterstand gezet. En toen ze in de vierde ronde ook de wedstrijd tegen De Pijlstaart (3-1) zonder al te veel problemen wisten te winnen, was duidelijk dat De Spits niet meer te stoppen was.De Pijlstaart bleek ook in goede vorm: naast de ‘zekere’ punten van Kobe scoorden de overige teamleden er lustig op los, waardoor de tweede plaats werd bemachtigd.Spannender was de strijd om de derde plaats, zeker nadat de wedstrijd tussen De Krullevaar en De Achtbaan in 2-2 was geëindigd. Beide teams moesten nog een keer een gelijkspel toestaan en uiteindelijk bleken de gescoorde bordpunten doorslaggevend. Daarvan had De Achtbaan de meeste verzameld, zodat zij ook nog op het erepodium belandden.Naast De Spits, De Pijlstaart en De Achtbaan hebben ook De Koekkoek, De Krullevaar en Onder de Bogen zich gekwalificeerd voor de regionale kampioenschappen.