Verslag online schaaktoernooi 19 februari

Het zal niet onze gewoonte worden om van elk toernooi een verslag te schrijven, maar het leek ons wel eens goed om weer te geven wat er zoal gebeurt op een online schaakavond.

Ten eerste kan je inloggen op de online wonder.me omgeving zodat je met je vrienden in een groepje kan zitten, en tijden het schaken elkaar ook kan zien en ook even over andere dingen dan schaken kan praten.

Op wonder.me ben je zelf een rondje dat op de canvas kan bewegen. Als je bij iemand in de buurt komt, dan kan je met hem praten en hem zien. Je kan ook met meerdere mensen een groepje vormen.

Magnus Chesskids toernooi 19 Februari

Om 19:00 begon het chesskid toernooi. Er waren vrijdag avond 30  kinderen actief op de Chesskids toernooien voor de D- en E-lesgroepen die in totaal 131 partijen hebben gespeeld!

Ook super leuk om te zien dat er ook aantal nieuwe leden zijn die voor het eerst meededen!  Er waren nog een paar technische problemen waardoor helaas niet iedereen alle partijen mee kon doen.

In de E-groep was Syd de sterkste door al zijn partijen te winnen. Kyo werd tweede en verloor in een spannende partij waar ze beide kansen op de winst hadden alleen van Syd. Voor de derde plaats was het spannend en daar werden Pepijn, als nieuweling en Sibren beide derde met 3 winstpartijen en evenveel weerstandspunten.

Ook het D-toernooi had een duidelijke winnaar Yannick met 5 winstpartijen. De nummer 2 werd uiteindelijk Victor met net meer weerstandspunten dan Kai die derde werd.  De groep erachter met Arnav, Jayden, Mylo en Tygo deden ook lang mee voor de ere prijzen maar redden het net niet.

Voor de winnaars ligt er weer een Tony chocolony reep klaar! Hier zijn jullie over geemaild.

Daarnaast willen we jullie nog wijzen op schaakmatties! Daar zijn leuke toernooien iedere dag en kan je eervolle prijzen of vermeldingen winnen.

De winnaar van het D-toernooi, Yannick, heeft afgelopen week een van de schaakmeesters op remise gehouden in het snelschaaktoernooi Beat the Masters! Meer kan je hierover lezen op: https://schaakmatties.nl/beat-the-masters-1e-snelschaakeditie/

Daarnaast is het leuk te zien dat er aantal kids iedere week weer goed scoren in Schaakmatties League!

Veel schaak plezier komende week in de vakantie en op vrijdag 26e februari om 19:00 uur weer een D-toernooi (voor kinderen in de D-groepen) en een E-toernooi voor de kinderen in de E-groepen.

Mochten er nog vragen zijn dan horen we dat graag!

Het magnus Chess.com toernooi van 19 februari

DIt is niet zozeer een verslag van deze avond, de prijswinnaars worden wel genoemd, maar een verhaal van hoe zo een toernooi avond er zoal uitziet.

Op chess.com begint het toernooi om 8 uur. Dat betekent dat je voor 8 uur al ingelogd moet zijn. je kan dan zien wie er al ingelogd is en je kan al met elkaar chatten.

Als je een partij begint, heb je ook een aparte chat voor je partij. Uiteraard ga je geen schaakdingen uitwisselen, maar je kan elkaar wel even een prettige wedstrijd wensen.

We spelen 7 ronde met het zwiterse systeem. Dit betekent dat je altijd tegen iemand speelt met hetzelfde of ongeveer hetzelfde aantal punten. De eerste 2 ronden kan je nog wel eens een veel sterkere of zwakkere tegenstander tegenkomen, maar vanaf ronde 3, tot het einde kan je goed aan de bak, want het verschil in niveau zal niet zo groot zijn.

Uiteraard begint elke ronde op hetzelfde moment. Als je eerder klaar bent, kan je ook partijen van andere spelers bekijken (net als met offline schaken), en je kan zelfs zetten raden die de speler zou kunnen doen. Als je dit doet (en veel spelers doen dat toch) houdt chess.com ook bij wie er welke zetten raden, en wie het uiteindelijk goed had voorspeld. Mocht je even wat te eten/ drinken willen pakken dan kan dat ook, maar schaaktechnisch hoef je je niet te vervelen.

Bij het chess.com hoef je geen Magnus te heten om in de prijzen te vallen. De Tony Choclolony repen gingen op 19 februari naar:

Nils, Lukas en Mark (Beste drie spelers)

Anouk (Beste dame, net op de 4e plek)

Bessel (Beste Trainer)

Polle, Jonas, Mika, Robin, Jelle en Amir (Beste speler in trainingsgroep A1, A2, A3, A4, D1 en D3, die minimaal een half punt hebben gehaald).

Allemaal ontzettend gefeliciteerd!

Op dit toernooi zijn er dus 11 repen gewonnen. Er deden 29 spelers mee waarvan een aantal zonder kans om een prijs te winnen (ouders/boers/zussen), dus bijna de helft van de deelnemers gaat er met een reep vandoor! Waarom zou je niet meedoen?

En als je meedoet is het OK als je een ronde later begint, of 2 ronde eerder stopt, omdat je nou net die bepaalde film wil kijken. Ook dit toernooi waren er een stuk of 5 spelers die maar een deel van het toernooi hebben meegedaan, en dat is prima.

Aan het einde is er nog tijd op wonder.me om wat na te praten, en je kan met chess.com je partijen analyseren. Als je lid bent van chess.com, zonder betaald abonnement, dan kan je 1 partij per dag analyseren. Ik ben ook geen betalend lid van chess.com, en vind het best leuk om een voor een de partijen nog eens te analyseren.

De analysefuncties van chess.com zijn wel heel cool tegenwoordig. Je krijgt eerst een beschrijving te zien hoe de partij in het algemeen was, inclusief een gezellig overzicht van hoeveel blunders je deze keer wel weer niet gemaakt hebt. Jonas moedigt me aan om kalm te blijven (keep Calm love Jonas), maar dat is niet helemaal gelukt…

Hierna kan je als een soort samenvatting de partij naspelen, waarde de app naar sleutelmomenten gaat, waar je een iets minder briljante zet hebt gedaan. Je krijgt dan dezelfde positie voor je neus, en kan het nog een keer proberen. Dat is echt heel leerzaam om te doen!

In deze stelling deed ik pion c5, wat ik een geweldige zet vond (Jonas waarschijnlijk ook ­čśë ) , maar goeds de computer vond het iets minder, en nu kan ik in dezelfde stelling proberen wel de goede voortzetting te vinden.

Als laatste kan je een overzicht van de hele partij krijgen.

Kleurtjes zijn altijd leuk, maar het liefst heb je echt saaie grijze zetten in je analyse.

Zelf vind ik altijd wel een paar zetten die echt beter had gekund, en die ik stellig probeer toe te passen in een volgende wedstrijd.

Bij Magnus zitten ook een aantal spelers die erg goed zijn in openingstruukjes. Daar kan chess.com ook erg goed helpen om als je er bent ingetrapt je uit te leggen wat je nou weer fout hebt gedaan.

En zoals gezegd, ongeveer 1/3 van de spelers moet na het toernooi ook nog achter die Tony Chocolony reep aan. Die kunnen bij je brengen of je kan hem ophalen, daar berichten we je dan over.

Kortom als je lid bent van Magnus, waarom zou je niet eens meedoen met onze online toernooien? De 19e hadden we bijna 60 mensen online, dus dat was een gezellige club! De online schaaktoernooien houden we meestal in de schoolvakanties, en de volgende is 26 februari.

Groeten van de commissie online,

Arjen, Nils en Albert