JCC eindelijk weer van start 

Een verhaal over licht aan het einde van de tunnel en een all-inclusive arrangement 

Eindelijk was het dan zover. Na een pauze van bijna twee jaar (een door corona voortijdig afgeblazen editie in 2020 daargelaten) werd de Jeugd Clubcompetitie (JCC) afgelopen zaterdag ten langen leste hervat. Dat betekende elkaar weer in levende lijve achter het bord ontmoeten, om in 9 rondes te gaan bepalen welke jeugdschakers zich de sterkste clubteams van het land mogen noemen. Verdeeld in poules werden vandaag de eerste 3 rondes afgewerkt en Magnus was één van de clubs die zich hadden opgeworpen om gastheer te zijn.   

Je zou verwachten dat de spelers stonden te trappelen van ongeduld om de wei weer in te mogen. Dat was ook zo, al kon de speellocatie niet direct op ieders goedkeuring rekenen. ‘’Wat een depressieve locatie”, constateerde een van de deelnemers van een binnenkomend team toen zij het Leidsche Rijn College betraden. Om daar vervolgens zuchtend aan toe te voegen: “dan hadden we net zo goed in Almere kunnen blijven”.  

Oké, toegegeven, het LRC is misschien niet door Rietveld ontworpen en ontbeert een uitzicht over de Maas en op de skyline van Rotterdam (zoals tijdens de laatste editie van de JCC het geval was), maar wij in Leidsche Rijn hebben…. eh, ja wát eigenlijk? Een hoog echtscheidingspercentage? Licht aan het einde van de tunnel (als je uit de richting van Amsterdam komt)? Nee wacht, ik weet het: een ideale omgeving om je volledig op je schaakpartij te kunnen richten! Afgeleid worden door iets spectaculairs, dat zal je bij ons niet snel gebeuren.  

Enfin, de toon leek gezet, maar nadat de wedstrijdleider het startsein had gegeven daalde een bijna serene rust neer over de spelers en was van enige wanklank geen sprake. Bij de A-jeugd mochten Kobe, Polle, Tom, Lucas en Mees zich meten met de top van Nederland (zo niet wereld, wellicht zelfs het heelal) en in de C1 was die eer weggelegd aan Isafara, Steven, Mika en Sushanth. Het was even wennen, maar algauw leken lockdowns en de anderhalvemetersamenleving mijlen ver verwijderd.  

Niet dat er in de tussentijd door de Magnusspelers niet geschaakt was. Sommigen waren afgelopen zomer nog behoorlijk actief op toernooien en kampioenschappen in binnen- en buitenland. Of anders wel in de online-toernooitjes die door onze club op Chess.com werden georganiseerd. Wat dat betreft waren de jongelui het spelletje niet verleerd. Helaas bleek ook de tegenstander flink doorgeschaakt te hebben in de tussentijd, dus makkelijk ging het vanmiddag niet worden, zoveel was al wel duidelijk. Een tegenstander die niet alleen twee jaar wijzer, maar ook twee jaar ouder was geworden. Althans dat vermoedden rees na een blik op de door hen meegebrachte, in lengte toegenomen lijf en ledematen. Een ware krachtmeting lag in het verschiet. 

Voor hen die klaar waren met hun partij was er iets speciaals gearrangeerd. De hongerig en dorstig geworden schakers maakten dankbaar gebruik van het door onze club aangeboden ‘All-inclusive’ -arrangement. Voor slechts €15,- per team konden deelnemers onbeperkt koffie, thee en frisdrank voor zichzelf inschenken, alsmede een greep doen naar de met zorg tentoongespreide selectie candybars en appels. De aanwezige Magnus-ouders die daardoor hun handen vrij hadden maakten zich onderwijl nuttig met het opruimen van de materiaalkasten. Tot op de pion nauwkeurig werden de stukken geteld en in de juiste samenstelling over de doosjes verdeeld. Menig verloren gewaand kledingstuk of een in een ver verleden geschreven maar nooit uitgereikte schaakdiploma vond alsnog zijn weg naar de rechtmatige eigenaar.  

Maar goed, ik dwaal nu wel heel ver af. U zit waarschijnlijk te wachten op schaaktechnische analyses en keiharde wapenfeiten. Welnu, ik moet u mogelijk teleurstellen. Tussen al deze noeste arbeid heb ik weinig van de partijen meegekregen. Op de borden werden links en rechts wat puntjes gesprokkeld, maar echt potten breken konden onze matadors niet. Wél werd er tussen de ronden door met veel plezier doorgeefschaak gespeeld en gaf Lucas (toch al niet snel onder de indruk) zonder ook maar een spier te vertrekken, het wifi-wachtwoord aan een wereldkampioen. Wie kan hem dat nazeggen? Ja, ze was in-da-house, Eline Roebers, de Frans Bauer onder de jeugdschakers (want, heel gewoon gebleven). Eens zal er een schaakclub naar haar vernoemd worden, mark my words. Bij Magnus weten we als geen ander dat wereldkampioenen prima naamgevers zijn. Mochten ze ons idee voor het all-inclusive arrangement willen gebruiken, ‘they’re welcome’, zo zijn we dan ook wel weer.  

Rest mij nog u de uitslagen te verschaffen:  

Meesterklasse A 

Magnus A1 – Almere A1                                       : 1,5 – 2,5 

Krimpen aan een rivier A1 – Magnus A1              : 2,5 – 1,5 

Magnus A1 – VAS A1                                           : 1,5 – 2,5 

Tom werd met 2,5 punt topscoorder van dit team.  

Meesterklasse C 

Suikertaart C1 – Magnus C1                                    : 3 – 1 

LSG C1 – Magnus C1                                              : 1,5 – 2,5  

Magnus C1 – Karvan Cévitam Chesscool C1         : 1,5 – 2,5  

Isafara en Mika haalden allebei 2 punten uit 3 partijen.  

Op 13 november staan ronden 4,5 en 6 gepland.