Tata Steel schaaktoernooi 14- 30 Januari

Bij sporten als voetbal en tennis is het duidelijk dat je 2 soorten sporters hebt. De sportbeoefenaars en de sportkijkers. Sportkijkers zijn vaak mensen die vroeger sportbeoefenaar zijn geweest en dan lekker op de bank met cola en popcorn hun favoriete sport bekijken. Als er op het scherm een bal wordt gemist hoor je wat gemompel van de bank, nou die had ik er nog wel ingeschoten. Ja, vroeger…

Schaakkijkers moesten het 20 jaar geleden doen met het blaadje van de bond en de wekelijkse schaakrubriek in de krant. Maar de tijden zijn veranderd en tegenwoordig kan je live heel veel toernooien kijken. Waarom zou je dat doen ipv zelf schaken? Eigenlijk is zelf schaken toch wel leuker, maar voor de afwisseling is het best goed, en je kan er ook wat van leren. De verslaggevers weten ook wel dat niet iedereen die kijkt heel goed kan schaken, dus de analyses worden vaak zo makkelijk mogelijk gemaakt.

Waar bij Tennis Wimbledon het belangrijkste toernooi in het jaar is, is dat bij schaken Tata Steel. Waarom?

  • Niet alleen de wereldtoppers doen mee, er is altijd ook ruimte voor jong talent
  • Het is het langste toernooi met 14 ronden
  • Het bestaat al heel lang

Aangezien onze club naar Magnus Carlsen heet en hij al vele jaren in Nederland bij het toernooi is geweest hebben we hem de afgelopen jaren ook wel eens opgezocht.

Magnus met Lucas en Mark

Een aantal jaren geleden hebben Lucas en Marc Magnus opgezocht op het toernooi.

Via onderstaande link is de livestream te volgen. Het commentaar is wel in het Engels. Als er iemand een Nederlandstalige stream weet, houd ik me aanbevolen.

Live stream – Tata Steel Chess Tournament

Afgelopen jaar had Jorden van Foreest het toernooi gewonnen. Dat vonden we als Nederlanders erg leuk, het was lang geleden dat een Nederlander Tata steel had gewonnen.