Plaatsen voor de NK’s!

De geplaatsen

Afgelopen maanden is er door Magnus schakers hard gestreden om een NK plek te bemachtigen. In dit artikel staat bovenaan de samenvatting van wie er door is, en eronder staan de verhalen per categorie hoe het zover gekomen is:

Alexi GeorgopoulosE, F

Ook is er een schoolschaak NK, waarbij de Achtbaan school zich heeft gekwalificeerd. Dit team bestaat uit 4 magnus schakers: Mylo, Alexi, Amir en Maarten.

Bij dit lijstje zijn er SGS kampioenen (Polle, Kyo en Alexi) en vanuit de club zijn we ook erg blij met de diversiteit van dit gezelschap. NK kandidaten van A tot F, en jongens en meisjes!

A en B Categorie

Voor de A en B categorie zijn er toernooien in het hele land, waaraan je mee mag doen. Kobe Smeets heeft zijn NK ticket in Eindhoven gehaald: Goede sfeer bij kwalificatie NK ABC in Eindhoven | Schaken. Omdat Kobe qua leeftijd nog in de C mag spelen, zal hij meedoen met het NK C. 2 jaar geleden werd Kobe al eens kampioen in deze klasse! (Kobe Smeets Nederlands kampioen in de C klasse – Magnus home (magnusleidscherijn.nl))

Laura Schoonhoven zocht het wat dichter bij huis, en heeft in Rotterdam haar ticket gehaald: Prajit Sai wint in mooi schaakweekend in De Doelen Rotterdam | Schaken .Derde dame, maar de 1e 2 hadden al een ticket!

Als laatste was er een sterk bezet Online toernooi, waar de laatste tickets werden verdeeld: Spannend slot in laatste kwalificatie voor NK ABC | Schaken. Mees de Heij heeft hier de B groep gewonnen! Dus is ook gekwalificeerd!

En aan het einde werden er nog tickets verdeeld voor diegene die in het algemeen over de kwalificatie toernooien het best hadden gespeeld, en nog niet ware gekwalificeerd. Tom van Egmond heeft zo een ticket gescoord!

C Categorie

Isafara Gergin was vorig jaar Nederlands kampioen in De C klasse! Isafara Nederlands Kampioen meisjes C – Magnus home (magnusleidscherijn.nl), en op basis daarvan mag ze meedoen met het NK C.

Polle van Arendonk heeft onlangs het SGS PJK (Persoonlijk Jeugd Kampioenschap) gewonnen in de C klasse: PJK C en D: Foto’s, liveborden & uitslagen – Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl)

Polle had een zware partij gespeeld tegen Mees De Heij, die, die net heeft gewonnen:

1 Polle, 2 Mees en 3 Steven

Uiteindelijk is Polle Mees en Steven net voorgebleven.

Steven Ramdien heeft zich later ook gekwalificeerd op rating voor het NK C! (Spannend slot in laatste kwalificatie voor NK ABC | Schaken).

D categorie

Op 5 en 6 maart vond het PJK plaats, waarvan Simona, de moeder van Mylo een mooi verslag heeft geschreven:

Met vijf spelers van Magnus waren wij goed vertegenwoordigd voor de D klasse (Jelle, Jonathan, Ryan, Mylo, Emma). Deze groep had iets minder speeltijd dan C maar met 40min per partij en 5 sec per zet, alsnog voldoende tijd om goed na te denken over de zetten. De eerste zes borden waren digitaal te volgen. Ondanks de goede moed, verliep de eerste dag grillig.

In de eerste ronde wonnen alle jongens van Magnus-D, een fijne eerste aftrap. Emma kon weliswaar niet op te boksen tegen sterke tegenstander Marnik van HSG.
In de tweede ronde wonnen Jonathan en Emma. Ook speelden Magnus schakers Ryan en Jelle een lange zit tegen elkaar met uiteindelijk een overwinning aan de zijde van Ryan. Jelle: ‘tot zet 30 had ik de hoop op remise, maar dit bleek niet te lukken’. Ook Mylo wist de beruchte Marnik niet te verslaan in deze ronde. Jonathan en Emma haalden ieder wel een punt binnen in deze ronde.
In ronde 3 zagen we de nek aan nek race van Ryan tegen Wouter op bord 1, en werd Jonathan’s dame zonder pardon van het bord geveegd. Jonathan: ‘Grr, het was al duidelijk dat ie aan het winnen was, moest ie ook nog mijn dame meenemen!’. Mylo speelt een evenzo onbevredigende remise, maar Jelle en Emma boeken wel succes met hun partijen.
In de laatste ronde op zaterdag houdt Ryan de fanatieke langblijvers tot het laatst geboeid (uiteindelijk remise gespeeld). Ook Mylo bemachtigt een halve punt. Jonathan wint van zijn tegenstander en Jelle weet van Emma te winnen.

Dag 2 opent pittig. Op bord 3 spelen Magnus schakers Jelle en Jonathan tegen elkaar, waarbij Jonathan de pot wint. Ryan speelt remise tegen Mehmet van HSG. Helaas verliest Mylo de partij, net als Emma. Inmiddels heeft Jonathan zich naar de derde plek in het klassement weten te promoveren, en staan Ryan en Jelle, respectievelijk 7e en 8e.

Emma zit er klaar voor

Ronde 6 speelt Jonathan op bord 1 tegen Wouter van de SSC1922 & HSG maar geeft op tegen deze ijzersterke speler. Emma kampt ook met tegenslag. Maar Mylo en Jelle winnen ieder een punt ondanks flinke weerstand. Mylo: ‘Ik stond 5 punten achter, maar wist alsnog mat te zetten’. Jelle: ‘dat lijkt op die van mij, want ik stond er in eerste instantie ook 4 achter, maar heb het gehaald!’. Ryan weet zich te redden dankzij de voorgestelde remise van zijn tegenstander.
In ronde 7 ging Jelle flink in de strijd tegen Wouter op bord 1. Ook Jonathan werd flink het vuur onder de schenen gelegd, en verloor op bord 3. Mylo, Emma en Ryan wisten te winnen.
In de voorlaatste ronde wordt Emma binnen 9 zetten van het bord gezet, haalt Jelle zijn schouders op voor de tegenstander tegen wie hij zich makkelijk weert. Jonathan wint en Mylo speelt remise. Ryan moet helaas zijn verlies incasseren in de partij tegen Marnik.

Jelle en Mylo

In de laatste ronde staan alle Magnus spelers net onder de eerste vier beste spelers (plaats 5,7,8,9,12) en zou het spannend worden of er überhaupt een plekje voor het NK in zit.
Mylo, Jonathan en Jelle bleken het net niet te halen, maar voor Ryan was het tot het laatste moment erg spannend. Toen duidelijk werd dat Andy zijn tegenstander verslagen had en daarmee precies een halve punt voorsprong kreeg op Ryan, was ook die uitgesloten van plaatsing. Vanuit Magnus feliciteren we in ieder geval Emma met het behalen van de ‘beste meisjes’ prijs en daarmee ook plaatsing op het NK!

E categorie

Een verslag van Roland, de vader van Kyo.

Kyo Zantingh 1e bij het E SGS toernooi!

Op 19 februari 2022 vond het SGS-kampioenschap plaats voor de E-groep in het denksportcentrum in Amersfoort. Het was het laatste weekend dat er vanwege corona geen publiek bij mocht zijn. Van de in totaal 26 deelnemende kinderen waren er vier van Magnus: Alexi Georgopoulos, Kyo Zantingh, Noah Paolo en Syd Zantingh. Het kampioenschap werd een spannende strijd die Kyo uiteindelijk nipt met een half punt voorsprong won, voor Tobias Pothof (Baarnse SV) en Nivaan Haque (Moira-Domtoren). Zij mogen dus naar het Nederlandse kampioenschap tijdens het paasweekend in Waalwijk. Alexi werd verdienstelijk vierde. Bij de meisjes was het zo mogelijk nog spannender omdat de twee beste gelijk eindigden.

Uiteindelijk wist Maria Harutunian (SV Hoogland) zich via een barrage tegen Linda Lei (SC Zeist) te plaatsen voor het Nederlandse kampioenschap. Gelukkig mag daar dan gewoon weer publiek aanwezig zijn.

Kyo Zantingh SGS kampioen E – Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl)

Er zijn ook een aantal reserveplaatsen. Die worden niet ingevuld door kinderen met blond haar, of die connecties hebben met de schaakbond, maar er wordt naar 2 dingen gekeken:

1 Heb je meegedaan aan een PJK

2 Wat is je rating

Alexi, die net vierde was geworden, heeft zich aangemeld voor een reserveplek, en er op basis van zijn rating een toegewezen gekregen. Gefeliciteerd Alexi!

F Categorie

Op 3 april vond de pupillendag plaats van de SGS. De pupillendag is een toernooi van de SGS voor plaatsen voor de NK voor de F, G en H categorie. Het was een spannende dag en uiteindelijk won Alexi na een barrage het F kampioenschap! Zie: Uitslagen Pupillendag – Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl). Hier staat Alexi rechts met de beker!

SGS Schoolschaak toernooi, 9 april

Een verslag van Simona, de moeder van Mylo en Alexi:

De dag begon om 9.30u en alle vier gingen vol goede moed aan de slag. In de eerste twee rondes haalden zij een flink aantal punten binnen, de derde ronde moesten zij een tegenslag incasseren tegen Kindercampus uit Hilversum, maar daarna maakten zij een inhaalslag en promoveerden tot de beste 3 in het klassement. De laatste ronde was een beslissende ronde, waar zij met 2,5 punt wonnen van de Andersenschool en daarmee de 3e prijs wisten te bemachtigen.

De vier Achtbaan spelers waren erg betrokken bij elkaars partijen en bleven meelevend in de speelzaal hangen om de partij op de voet te volgen. Toen zij zagen dat zij de derde plek kregen, sprongen ze met elkaar de lucht in van enthousiasme!
Het team zal op 11 juni en 18 juni mee mogen spelen tijdens het NK schoolschaken in Gouda.