Verslag Open Kampioenschap van Utrecht 2022

Van 27 tot 29 mei vond het Open Kampioenschap van Utrecht plaats. Dit keer in het gebouw van een bedrijf genaamd Berenschot, die tevens sponsor van het toernooi was.

En dat deden ze perfect. Ten eerste hadden ze ervoor gezorgd dat hun gebouw in papendorp aan onze kant van de rivier staat, we kregen een gratis pen, er was goede en betaalbare catering, en een het is een hele mooie locatie.

Wat ook prettig was voor de jongere deelnemers is dat er drie dagen 2 partijen werden gespeeld, met geen enkele partij in de avond.

Vanuit Magnus vertrokken we met een groot team naar dit toernooi, wat in een A (>1900) , B (1500 tot 1900) en C (<1500) groep is opgedeeld. Buiten de spelers zijn ook onze hoofdtrainer Bas van Esch en oud bestuurslid Dharma Tjiam gesignaleerd om na de wedstrijden met de spelers de partijen te analyseren. Altijd fijn!

De A groep

Het is een open kampioenschap met beste geldprijzen, dus waren er veel niet Utrechtenaren in deze groep aanwezig. Vanuit Magnus hadden we 1 deelnemer in deze groep, onze Kobe Smeets. Die heeft zich kranig geweerd, 4 punten uit 6 partijen gescoord, en in de A groep de ratingprijs in de wacht gesleept.

De ratingprijs wil zeggen dat je prestatie in het toernooi veel beter is dan wat er op grond van je rating van je kan worden verwacht.

Een van de mooie partijen die Kobe heeft gespeeld, was in ronde 5, met zwart.

De B groep

In deze groep hadden we beduidend meer deelnemers, en de strijd begon al voor het toernooi. Vader Joost Beltman wilde graag in de B spelen, maar heeft geen rating. Uiteindelijk hebben we de organisatie overtuigd, en Joost heeft ook aangetoond dat hij prima in de B groep thuishoort.

Polle is gedeeld eerste geworden met 5 uit 6, en Jelmer gedeeld 2e met 4.5 uit 6. Goed gedaan!

Lucas en Jelmer

Een mooie partij van Jelmer is die van de 2e ronde:

Tom heeft een verdienstelijke 3.5 uit 6 gescoord. Lucas, trainer Dirk en vader Joost zijn uiteindelijk om 3 uitgekomen, een half puntje voor Isafara.

De C groep

Ook in de C groep waren we goed vertegenwoordigd. Dat moest ook wel want er werd wat mentale druk uitgeoefend door Tom en Kobe , die ons vertelden dat zij de afgelopen 2 jaar de C groep hadden gewonnen, en van een van ons dat toch minimaal ook wel verwachtten.

Pff en dat is gelukt! Mika heeft het geflikt! Het was niet altijd makkelijk, zie onderstaande partij.

Mika scoorde 5.5 uit 6. De laatste ronde was remise, wetende dat hij hiermee kamioen zou worden.

Ook Bas, de vader van Polle had een mooie score van 4 uit 6, en een mooie top 10 plek!

Mylo die een van de jongste was van dit toernooi, had ook nog een prijs gepakt, beduvelprijs. Hij legde niet alleen zijn tegenstander in de luren, maar ook de organisatie, die geheel zonder woorden was toen ze met de prijs, een stel biertjes, in hun handen stonden, en de voor een potje bier, toch wel erg jeugdige Mylo naar voren stapte. Uiteindelijk kwamen ze ermee dat Mylo het maar weg moest geven als vaderdagskadootje. Het was erg grappig om mee te maken.

Mylo had voor zijn leeftijd ook een prima score van 2.5 uit 6.

Voor mezelf, Albert, ik heb voor het eerst sinds 1992 (competitie bij SV De Lier) weer een lange tijd partij gewonnen, en met 2.5 uit 4 best tevreden, aangezien Ik 3 van de 4 partijen compleet verloren heb gestaan.

De laatste prijs die we binnen hebben gehaald als Magnus was voor Alexi, als jongste deelnemer. Hij is geboren in 2013… Zo een toernooi was een flinke uitdaging voor hem maar hij is niet zonder prijs en resultaat (1.5 punt!) naar huis gegaan.

Alle uitslagen en foto’s van het OKU zijn te vinden op:

OKU 2022 – Open Kampioenschap van Utrecht, 27-29 mei (paulkeres.nl)

En gaan we volgend jaar weer de C groep winnen?