Magnus overleeft eerste ronde beker-competitie

Op dinsdag 18 oktober stond een bekerwedstrijd tegen stadsgenoot OZU op het programma. Vooraf had teamleider Dirk enige moeite om een team bij elkaar te krijgen, en dan was er niet eens een achttal nodig; in de KNSB bekercompetitie zijn het viertallen die tegen elkaar in het strijdperk treden. Nadat Mika en Polle (naast Dirk zelf) echter de handschoen opnamen, was Arjen bereid het team te complementeren. “Dat wordt dan voor het eerst in 135 jaar dat ik weer een officiële partij speel”, aldus Arjen bij aankomst op de speellocatie tegen zijn teamgenoten.  

Oud Zuylen Utrecht; de sympathieke schaakclub die speelt in het ‘Het huis’ aan de Boorstraat waar het altijd gezellig is. Maar ook de club die over een rijk arsenaal aan ervaren spelers beschikt, en daarom vast veel minder moeite zal hebben gehad dan wij om een sterk team samen te stellen. Toen Dirk voorafgaand aan de wedstrijd zijn team informeerde over het feit dat er bij een eventueel gelijk spel gevluggerd moest worden, was het dus maar de vraag hoe reëel dat scenario was. In 2019 (toen OZU eveneens onze tegenstander was in de eerste ronde) verloren we vrij kansloos met 0,5-3,5. Kortom; Magnus was de onder-duck.

Magnus was de onder-duck.

Maar de huid dient natuurlijk niet verkocht te worden alvorens de beer geschoten is; eerst moest er maar eens geschaakt worden. Dirk was als eerste klaar. Hij stond er aanvankelijk niet goed voor, maar wist zijn tegenstander te trucen en daarmee de winst binnen te slepen. Arjen kon op zijn beurt zijn rentree in het club-schaken geen luister bij zetten met een zege en verloor. De stand was weer gelijk.

De klok wees inmiddels al tegen elven toen ook Mika zich gewonnen moest geven en dus zette Polle op bord 1 nog een keer alles op alles om een overwinning (en daarmee een gelijkspel voor het team) uit een toreneindspel te persen. Dat lukte wonderwel en daarmee was het onwaarschijnlijke gebeurd; het was 23.15 uur en Magnus ademde nog! De spelers namen voor de tweede maal die avond achter de borden plaats om met behulp van snelschaakpartijen te bepalen welk team zijn opwachting mocht maken in de volgende ronde van de bekercompetitie.

Een onscherpe foto van het wedstrijdbriefje.

Gelukkig hadden Polle en Mika nog geen twee dagen daarvoor deelgenomen aan het NK snelschaak voor de jeugd en was omschakelen naar het nieuwe speeltempo voor hen daarom pinda’s. Polle kwam echter al snel verloren te staan, maar met mat binnen handbereik ging zijn tegenstander door de vlag. Ook de tegenstander van Mika ging door zijn klok, al was de winst hier meer terecht; Mika stond gewonnen. Intussen had Dirk (een notoir tijdnoodspeler) verloren en daardoor bleek de partij van Arjen beslissend. Met een loper tegen een pion en alleen nog 2 koningen op het bord werd remise overeengekomen. Daarmee was het benodigde halfje binnen en is Magnus er op miraculeuze wijze in geslaagd ronde 2 van de bekercompetitie te bereiken. Meer uitgeput dan uitgelaten verlieten de Magnusspelers het pand om de thuisreis te aanvaardden. Het besef dat zij een historische prestatie hadden geleverd zou pas dagen later tot ze doordringen.