Magnus 1 doet goede zaken in Amersfoort

Tijdens de uitwedstrijd (in het kader van de KNSB-competitie) tegen het derde team van Schaakgenootschap Amersfoort, bestond het team van Magnus uit een mooie mix van jeugdspelers en volwassenen. In het verleden was het dan nog weleens zo dat de volwassenen op de ‘hoge’ borden speelden, zodat de jeugdspelers op de lage borden ‘ervaring konden opdoen’, maar tegenwoordig is dat al lang niet meer het geval. Polle en Tom zaten als ware routiniers op bord 1 en 2, terwijl Arjen en Bas de sluitpost op de onderste borden vormden. Daartussenin namen Dirk, Bessel, Mika en Steven respectievelijk bord 3 t/m 6 voor hun rekening. Al met al een degelijk en uitgebalanceerd team, waarbij een eventuele correlatie tussen leeftijd en speelsterkte op louter toeval berustte.

Maar het team van onze tegenstander uit de keistad bestond natuurlijk ook niet uit oude krentenbollen. Dat bleek al snel toen Tom zich verslikte in de opening en een stuk moest weggeven. Jammer, dan wordt het lastig schaken en dat euvel leidde uiteindelijk dan ook tot een nul op het wedstrijdformulier. Een uitslag die geen recht doet aan de stormachtige ontwikkeling die Tom in het afgelopen jaar op schaaktechnisch gebied heeft doorgemaakt en een partij, met andere woorden, om snel te vergeten.

Dit was niet onze tegenstander, maar je kunt je er (net als in een opening) wel in verslikken.

Op de overige borden ging de strijd intussen ogenschijnlijk gelijk op, al begonnen bij Dirk de contouren van tijdnood zich af te tekenen en stond Bas onder druk van een loper op de lange diagonaal en een stel actieve paarden van zijn tegenstander. Tot overmaat van ramp begon ook de stelling van Arjen te wankelen en kwam onze bord 7 -speler van lieverlee in een toreneindspel met 2 pionnen achterstand terecht. Vrijpionnen welteverstaan. Verbónden vrijpionnen zelfs, om het nog erger te maken. Sapperdeflap; het kon voor Magnus weleens een heel pittige middag worden.

Dirk verloor inderdaad (0-2), maar gelukkig bleven Mika en Steven goede zetten doen, iets beter zelfs dan hun tegenstander, genoeg voor een overwinning (2-2). Arjen bleef zich maximaal verzetten en dat had succes. Zijn tegenstander beging een fout en gaf de winst weg, waarmee Arjen een half puntje redde, en een tussenstand van 2,5 – 2,5 op het scorebord bracht. Meine Güte, hoe spannend wilt u het hebben?

Op bord 4 gebeurde vervolgens iets curieus. De tegenstander van Bessel deed tot 2 keer toe een onreglementaire zet. Klok stilgezet, arbiter erbij, een hoop consternatie, lang verhaal kort; het conflict hoefde niet buiten uitgevochten te worden, er werd remise overeengekomen.

Du-du-du-dudu-du-duh, du, du-du-du-dudu-du-duh. Under pressure….

Intussen was het Bas gelukt om met Queen en David Bowie in het achterhoofd onder de druk van zijn tegenstander uit te komen en iets terug te doen richting de vijandelijke koning. Daarbij moest er secuur gespeeld worden om een mat in 1 dreiging te pareren, maar Bas bewees over stalen zenuwen en nét voldoende schaakgenen te beschikken. Tegengestelde rokade, aanvaller erbij halen, even rekenen, een pionnetje slaan en eindigen met een aftrekaanval met dubbelschaak, enfin u kent het wel. En zo stond het ineens 3-4 voor de onzen.

Als laatste nog aan het spelen, probeert Polle de teamoverwinning binnen te slepen.

Polle ten slotte, was in een eindspel met 2 torens tegen een dame terecht gekomen. Hij stond 2 pionnen voor en deed een poging om die naar voren te manoeuvreren. Met weinig resterende tijd op de klok moest hij echter berusten in het eeuwig schaak van zijn tegenstander en de daarbij horende remise. Daarmee was wél het laatste benodigde halfje binnen en deed Magnus (na de zege vorige maand in ronde 1) opnieuw goede zaken. Achteraf bleek de tegenstander van Dirk een te hoge rating te hebben en kregen we er nog een bordpuntje bij. Daarmee staat Magnus na 2 rondes gedeeld eerste in klasse 5D, maar het seizoen is nog lang en Parijs is nog ver. Over 3 weken staat de wedstrijd tegen medekoploper Hoogland op het programma.