Magnus 1 viert kampioenschap met pizza, dame blanche en een partijtje schaken

Het Utrechtse Moira-Domtoren speelt in het Rode Kruisgebouw aan de Koningsweg. Een mooi adres voor een schaakclub, dat moet gezegd worden. Op zaterdag 1 april was Magnus bij hen te gast voor de laatste ronde van de KNSB-competitie. Een wedstrijd voor de formaliteiten? Neen. Vandaag werden de knikkers verdeeld; er werd gespeeld om het kampioenschap!

Magnus stond weliswaar aan kop in klasse 5D, maar bij een ruime zege van het achtervolgende Moira-Domtoren, zouden hullie ons nog in kunnen halen. En dus had non-playing captain Dirk zoveel mogelijk jeugdspelers opgesteld, en de volwassenen op de lage borden gezet, om daarmee zo sterk mogelijk voor de dag te komen. Met 2,5 bordpunt zou Magnus al niet te achterhalen meer zijn, maar het team was er op gebrand om het seizoen en het (mogelijke) kampioenschap met een overwinning te bekronen.

Het leuke was dat Moira-Domtoren zelf ook met nagenoeg uitsluitend (al dan niet voormalig) jeugdspelers was komen opdagen. En zo werd het een heuse clash tussen twee verenigingen die het jeugdschaken in de regio een warm hart toe dragen.

De jeugd die een warm hart wordt toegedragen. Kijk ze eens gloeien!

Bijzonder was ook dat tijdens de wedstrijd een divers publiek speciaal naar de speellocatie afreisde, om het team van morele support te voorzien. Uiteraard konden ze op die manier ook alvast een sneak-preview te krijgen van de wijze waarop de strijd zich ontwikkelde. Wisselspeler Arjen, moeders Cassandra en Debbie en Magnus medeoprichter Dharma gaven allemaal acte de présence.

Wat zij zagen, maar vooral ook róken, is dat een aantal spelers als gevolg van een hoosbui op de heenweg, niet helemáál met droge kleren aan de wedstrijd was begonnen. De geur die in het speellokaal hing, hield het midden tussen het bouquet van doorgekookte bloemkool en het parfum van natte hond. Dat mocht de pret niet drukken, want op bord 6 haalde Steven het eerste punt voor Magnus binnen. In het eindspel lukte het onze supersub om op f1 te promoveren, waarna hij met een dubbele aanval een toren van zijn tegenstander buitmaakte. Nog mooier echter, was de wijze waarop hij even daarvoor zijn koning naar g1 had gebracht. Het werd een koningswandel waar Nigel Short jaloers op zou zijn geweest. Zoek op ‘Short – Timman, Tilburg 1991’ als er bij u op dit moment geen lichtje is gaan branden.  

Intussen ging Lucas op bord 4 als een mes door de boter. Hij had 2 pionnen buitgemaakt en wikkelde af naar een gewonnen eindspel. Met 4 uit 4 zette Lucas daarmee een 100% score neer en verzekerde zichzelf daarmee van een basisplaats in het volgende seizoen. Lucas, zo ver is Delft niet, kunnen we die ene zaterdag per maand ook in seizoen ‘23/’24 weer op je rekenen?!?

Het kampioenschap was daarmee binnen, maar op een aantal borden werd nog gestreden om de dagzege.

Polle kreeg een Siciliaan voor de kiezen. Lange tijd ging de strijd gelijk op, maar uiteindelijk trok onze bord 1 speler aan het langste eind. Met 4 uit 7 op een van de topborden liet hij zien dat onze jeugd voor niets en niemand bang is, en definitief een factor is geworden om rekening mee te houden. We zullen hem nodig hebben, in de vierde klasse!

Bas had het tijdens de vorige uitwedstrijd erg koud gehad, en was daarom dicht bij een hoek van het speellokaal gaan zitten (want daar is 90°, zo luidde zijn theorie). Het zal u niet verbazen dat op een zeker moment het zweet hem uitbrak, al kan dat ook te maken hebben gehad met het feit dat hij een gewonnen stelling verprutste en blij mocht zijn dat zijn tegenstander remise aanbood.

Tom kreeg een Siciliaan voor de kiezen. Lange tijd ging de strijd gelijk op, maar uiteindelijk trok onze bord 2 speler aan het langste eind. Met 4 uit 7 op een van de topborden liet hij zien dat onze jeugd voor niets en niemand bang is, en definitief een factor is geworden om rekening mee te houden. We zullen hem nodig hebben, in de vierde klasse!

Isafara zouden we graag bij het team inlijven, maar zij is op zaterdagen helaas niet altijd beschikbaar. Vandaag was zij gelukkig wel van de partij en haar tegenstander bediende zich van een Sveshnikov. Daar wist Isafara wel raad mee en ze kwam in een toreneindspel met een pionnetje meer terecht. Haar tegenstander verdedigde echter taai en Isafara moest in remise berusten. Wij hopen echter dat ze de smaak te pakken heeft gekregen en ons team volgend jaar komt versterken. Want wat is er nu leuker dan een hele middag lekker schaken met je clubgenoten? Nee wacht, u hoeft niet te antwoorden; het was een retorische vraag.

En zo sloeg het klokje inmiddels 18.00 uur en was 6-2 voor Magnus geworden. Óp naar de pizzeria om de verbrandde kilocalorieën aan te vullen en het kampioenschap te vieren. Uiteraard waren aanstormende talenten Mylo en Jelle daarbij aanwezig en als je dan toch op je pizza moet wachten, dan kun je net zo goed een potje schaken, of niet dan? Uiteindelijk schoof ook Dirk aan en was het team compleet. Na een bedankje namens het bestuur voor zijn (ongeëvenaarde) rol als teamleider, kon er aangevallen worden. Op het schaakbord bij Mylo en Jelle welteverstaan, want de borden met pizza lieten nog even op zich wachten. Toen die uiteindelijk arriveerden konden de uitgehongerde spelers eindelijk met volle teugen genieten van de maaltijd. Voor de liefhebbers was er vervolgens ook nog een dame-blanche; een welverdiend toetje na een geslaagde avond, een geslaagde dag en een geslaagd seizoen! Op naar de vierde klasse!

De volgende dag volgde nog een officiële huldiging. Inwoners uit De Meern en Vleuten waren uit hun huizen gekomen om te zien hoe het team op een platte kar door het dorp werd gereden. De spelers genoten zichtbaar van het gejuich en het applaus dat hen ten deel viel en namen de felicitaties dankbaar in ontvangst. Op het dorpsplein ontvingen zij vervolgens uit handen van loco-burgermeester Ben Oni een plastieken medaille en een door banketbakker Van Straatten vervaardigde (en geheel uit chocola opgetrokken) schaakstuk. Toen het publiek vervolgens ook nog ‘Paard f6’, ‘Paard f6’ begon te scanderen, was de chaos en het feest compleet. Het zou nog lang onrustig blijven en Polle, Tom, Mika, Lucas, Dirk, Arjen, Bessel, Bas, Albert, Mylo, Steven, Isafara en Jelle kunnen hun kleinkinderen later vertellen dat zij erbij waren; het kampioenschap van Magnus 1!