Magnus 2 schaakt weer!

De KNSB heeft een zaterdagmiddag competitie waarin je tegen teams uit je eigen regio speelt. Afgelopen jaar is ons eerste, onder de bezielende begeleiding van coach Dirk Kraaipoel naar de 4e klasse gepromoveerd. Dat is een heel mooi resultaat.

De laagste bordspelers van Magnus 1, die de 5e klasse al vrij spannend vonden, dachten: We gaan de vierde klasse niet meemaken. Daarom hebben Albert en Arjen Magnus 2 opgetuigd. We hebben er over gemaild dat we een Magnus 2 op de zaterdag wilden starten en het op de web site gezet, en uiteindelijk is het team gevuld, en hebben we zelfs 2 vaste, waardevolle reserves kunnen binnenhalen.

Vroeger, toen alles anders was, was er alleen een landelijke KNSB competitie op de zaterdag en speelde je bij de SGS regionaal. Dat was wel op een doordeweekse avond. Ik was in 2016/2017 teamleider van het toenmalige Magnus 2, en het was een heel karwei om ouders te overtuigen om hun kind van 13/14/15 jaar mee te laten spelen met een team dat soms was om 11 uur klaar was. Een keer (13 maart 2017) vertrokken Bas van A. en ik pas om half een ‘s nachts uit Zaltbommel. Als we elkaar weer eens tegenkomen (Bas traint de B1 en ik de B2) hebben we het er nog wel eens over.

Bas van A. en Albert

Na seizoen 2017/2018 zijn we als Magnus met de externe doordeweekse schaakavonden gestopt.

Uiteindelijk was dan 7 oktober onze eerste partij tegen Amersfoort 4. Omdat het altijd wel erg fijn is als er iemand zit om mee te praten en te analyseren heb ik mij mij deze middag opgeworpen als niet spelende teamcaptain. Ryan kon ook niet en de opstelling was: 1 Arjen 2 Samuel 3 Joep 4 Mylo 5 Yannick 6 Bent 7 Victor en 8 Aadvik.

Magnus 2 aan de rechterkant, tegen Amersfoort 4

Jaja achter de achtste speler Aadvik, herkent u onze voorzitter Erik, die ons ook aan kwam moedigen. Die man is ook overal! Wat een hart heeft ie toch voor de club!

Tijdens de 1e ronde tegen Amersfoort heeft Joep (vader van Bent en Kobe) binnen het uur al het 1e punt gescoord. Het ging bijna te makkelijk zei hij. Maar ja een punt is een punt.

Nee, er waren niet meer zetten, de tegenstander zag het hopeloze van zijn missie in en gaf op.

Aadvik, die op bord 8 speelde kwam daarna de kantine binnenlopen met een punt onder zijn arm. Hij was geen moment in gevaar geweest en zijn partij is voor ons team “game of the day”.

Aadvik had in Sander wel een hele leuke en sportieve tegenstander. Er zijn mensen, als ze van een zevenjarige hebben verloren daar toch wat moeite mee hebben, zo niet Sander. Aadvik en Sander hebben nog lange tijd samen hun partij zitten analyseren, en nog veel van elkaar geleerd. Was erg leuk om te zien.

Tijdens het wachten op de volgende uitslagen hebben Aadvik en ik een stelling uit “Think like a super GM” gedaan. Ik ben door Bas van A. op dit boek getipt en ook in huize Smeets wordt ermee geoefend. Het is erg leuk om het samen te doen, en door de opzet van het boek maakt het helemaal niet uit als er veel sterkteverschil zit tussen de spelers. je bekijkt eerst een stelling en schrijft op wat je denkt dat de beste zet is en waarom, dat kan tekst zijn, of een bepaalde variant. In het boek staat beschreven wat drie mensen van de stelling vonden, en dat zijn dan iemand op Magnus 2 niveau (rond de 1400), een 2000 speler en een grootmeester. Uiteindelijk volgt een stuk tekst wat echt de beste zetten zijn. Omdat je met zijn twee├źn de stelling bespreekt, en ook drie verschillende visies van de stelling uit het boek krijgt leer je er echt veel van. Het zijn ook geen stellingen waar een truukje in zit, maar meer strategische stellingen.

De volgende die binnen kwam wandelen, was Victor. We konden al aan zijn houding en gezicht zien dat ie niet had gewonnen. Zijn partij ging lange tijd gelijk op, maar uiteindelijk verloor hij door een daverende koningsaanval van de tegenstander.

Mylo zat tegen een tegenstander die ruim 400 elo punten meer heeft. En tot hij rokeerde ging het allemaal best nog wel OK. Hij had alleen beter aan de andere kant kunnen rokeren. Daarna kreeg hij een niet te houden aanval over zich heen.

Bent hield het tot het middenspel best aardig vol, maar moest toch het onderspit delven.

Samuel had in het middenspel in een erg complexe stelling ergens een paard ingeleverd, maar had geen zin om de partij dan maar verloren te verklaren. Na drie uur ging hij strijdend ten onder.

Yannick heeft hield het erg lang vol. Hij heeft in het middenspel langere tijd achter gestaan, en vlak voor de tijdcontrole, de 40e zet, had hij de stelling weer helemaal in evenwicht. Een onoplettend pionzetje (f3) werd hem fataal.

Lichess weergave van de vechtpartij van Yannick

Als laatste was Arjen nog aan het schaken. Hij heeft lang gestreden in gelijke positie, kwam toen een pionnetje achter en heeft daardoor het moeten bekopen.

De uitslag:

We hebben ook wel gemiddeld bijna 400 elo punten minder. Maar we hebben een erg leuke, sportieve en leerzame middag gehad!