Opnieuw een gelijkspel voor Magnus 1

Na de knappe prestatie in de vorige ronde, waarin Magnus het sterke BSG op 4-4 wist te houden, mocht een licht gewijzigd team vandaag in het LRC aantreden tegen een achttal alleraardigste heren uit Zeist. De teams bleken aan elkaar gewaagd, dus ga er maar eens goed voor zitten, schenk in dat glaasje karnemelk, en laat u door ons uitgebreid informeren over het wedstrijdverloop.

Net als vorige week was Steven als eerste klaar. Gelukkig stond hij dit keer niet met lege handen; zetherhaling leverde remise en een half puntje op, in een stelling waarin zijn tegenstander wellicht nog voor een minderheidsaanval op de damevleugel had kunnen gaan. Steven was er niet rouwig om dat het zover niet kwam.

Mika deed op bord 2 gewoon wat we van hem gewend zijn, en dat is winnen. Met een pionnenstructuur waar Géza Maróczy trots op zou zijn geweest, startte hij een koningsaanval die als een warm mes door de boter ging. Voor Mika is het allemaal gefundenes Fressen, wij schaakleken kunnen er slechts vanaf de zijlijn en vol ontzag nota van nemen.

Op bord 5 werd Bas intussen behoorlijk zoek gespeeld. Maar net op het punt dat zijn verdediging definitief in elkaar stortte, maakte zijn tegenstander bij een slagenwisseling een fout in de zetvolgorde, waardoor hij een dubbele aanval (hout + koning) cadeau gaf en daarmee ook de partij. Een duidelijk gevalletje van ‘Schwein gehabt’ voor onze sterverslaggever. Maar wát een bliksemstart voor Magnus, nog voor 15.30 uur stond het 2,5 – 0,5 voor de onzen.

De partij van Jelle bleef lange tijd in evenwicht, al was een dubbelpion een kleine omissie in zijn stelling. Een groter probleem bleek de veiligheid van zijn koning. Toen er een vijandelijke dame en toren voor diens neus opdoemden, was het pleit beslecht en konden de stukken terug de doos in. Of nou ja, het katoenen zakje. Of is het linnen? Nou ja, lekker belangrijk.

Debutant in ons team was Alexander. Omdat wij hem nog niet zo lang kennen mogen wij hem Sasha noemen. Nieuw op de club wist hij in de vrijdagavondcompetitie vanuit het niets zomaar een paar Nederlands-, dan wel (voormalig) clubkampioenen te verslaan. Alexander spreekt (nog) geen Nederlands, so Sasha, you have to throw this verslag eventjes in Translate, so that you can read it also. Anywayz, Sasha kwam een stuk of twee achter te staan en probeerde tot op het laatst nog remise uit de stelling te persen. Die twee extra stukken waren namelijk een paard en een loper, en de vraag is; hoe moest je daar ook alweer mat mee zetten? Helaas had zijn tegenstander ook nog een pion tot zijn beschikking en kon Sasha promotie uiteindelijk niet meer voorkomen. Daarmee had Zeist de achterstand weggewerkt en stond het 2,5-2,5.

Een kijkje op het bord van Dirk leerde dat hij onderweg ergens een kwaliteit was verloren. Redelijk onverwacht gaf zijn tegenstander echter een kwaliteit terug en bood remise aan. Daar hoefde Dirk geen twee keer over na te denken en de vrede werd getekend.

Bessel intussen was op bord 4 in het bezit van de c-lijn, maar kon daar in de praktijk weinig mee doen. De stukken van zijn tegenstander stonden dermate goed opgesteld, dat hij op geen enkele wijze binnen kon komen. Frappant genoeg lukte zijn tegenstander dat uiteindelijk wel, via zowel de konings- als de damevleugel en met weinig tijd op de klok werd Bessel in de tang genomen. Ai, de mannen uit de Slotstad stonden nu zelfs voor: 3 – 4. Zeist had nu aan een remise genoeg voor de winst.

Gelukkig hebben we Polle nog in de gelederen. Hij had in partij niet altijd de overhand gehad, maar was inmiddels in een eindspel terechtgekomen waarin hij gevaarlijk druk uitoefende op de witte koning van zijn tegenstander. De vraag was echter of dat voldoende was voor winst. Daarbij en daarnaast stond zijn eigen koning op een open g-lijn ook niet bepaald beschut te wezen. In de wetenschap dat een overwinning nodig was voor het team, plaatste Polle een kwaliteitsoffer dat objectief gezien misschien niet correct was, maar zijn tegenstander wel voor een aantal praktische problemen stelde. Toen deze vervolgens niet helemaal de beste verdediging vond bleken de dame, loper en vrijpion van Polle sterker dan de dame en de wat passief opgestelde toren van zijn tegenstander, waarmee de buit binnen was.

Op deze foto is goed te zien dat Polle niet te zien is. Wel waarneembaar zijn Mika en een drietal spelers van Zeist die de razend spannende laatste partij gadeslaan. De speler van Zeist zoekt naast zich op de grond naar een goede zet.

En zo kwam de eindstand (geheel in lijn met die in de vorige ronde) op 4-4. Magnus overweegt patent aan te vragen. In ronde 3 is Magnus 1 vrij, op 25 november staat de derby tegen De Rode Loper op het programma. Heeft u van ons alleen nog een onscherpe foto van het wedstrijdbriefje tegoed. Voilà.

De onvermijdelijke en onvermijdelijk onscherpe foto van het wedstrijdbriefje.