Tegenstander rolt rode loper uit voor eerste zege Magnus 1 dit seizoen

Westrijdverslag Magnus 1 – De Rode Loper 1

We schrijven zaterdag 25 november 2023, de thuiswedstrijd tegen De Rode Loper. Er werd op liveborden gespeeld en het leuke van liveborden is dat als je ze niet aansluit, je er omheen kunt lopen en de partijen live kunt volgen. Daarom heten het ook liveborden. Uw verslaggever was ter plaatse en praat u bij over de gebeurtenissen tijdens de match. Maar voor het zover is, wil ik u vragen om even de ogen te sluiten en uzelf het volgende voor te stellen.

Het is zaterdagmiddag en je bent net door de kou naar het LRC gefietst. De wind gloeit nog wat na op je wangentjes, maar dat voel je amper omdat je inmiddels volledig opgaat in de partij. Het tafeltje waar je aan zit wiebelde wat bij aanvang, maar een driedubbel gevouwen papiertje bood uitkomst. Diep in gedachten verzonken, dat ben je, en inmiddels bevindt je je in een bijna meditatieve toestand. De raderen in je hersenen draaien op volle toeren om een ingewikkelde variant te berekenen. En dan ineens is daar een geluid.

‘Tikketikketikketikketikketikketikketikketikketikketikketikketikketikketikketikketikketikketikketikke.’

Verstrooid kijk je om je heen, hoor je dat nu goed? Is iemands pacemaker op hol geslagen? Staat er een tijdbom op scherp en moet er besloten worden of het rode of het blauwe draadje wordt doorgeknipt? Dan ontdek je de bron van het gerucht; het been van een collega schaker tikt ritmisch op de vloer. De beweging gaat gepaard met een timing die beslist op de goedkeuring van Fred Astaire had kunnen rekenen. Is het een zenuwtrekje, of doet de speler het bewust om zijn tegenstander (en de rest van het lokaal) uit hun concentratie te halen? Of geeft het been gehoor aan de oproep tot meer lichaamsbeweging en is het daarbij een geheel eigenstandige koers gaan varen? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, het been was na afloop niet bereikbaar voor commentaar. Wel liet de ledemaat in een schriftelijke verklaring achteraf het volgende weten: ‘Als u uw ogen heeft gesloten voor een gedachtenexperiment (zoals u gevraagd werd), hoe kunt u dan bovenstaande alinea hebben gelezen?’. Enfin genoeg sfeerbeelden, we gaan naar de wedstrijd.

Het been op de foto is van een model en dient slechts ter illustratie. Elke gelijkenis met het been van welke schaker dan ook, berust op louter toeval.

Bas speelde vandaag een geniale aanvalspartij, waarin hij meerdere stukken offerde om de pot uiteindelijk op spectaculaire wijze met stikmat te beëindigen. Althans, in zijn gedachten dan, want Bas’ tegenstander kwam niet opdagen en dus kon er alleen een reglementaire ‘1’ op het wedstrijdformulier worden bijgeschreven. Daar sta je dan; wéken voorbereiding, ze konden zó het grijze archief in. Wel werd op deze manier de rode loper uitgerold voor de eerste overwinning van Magnus 1 dit seizoen. Vat u ’em; ‘de rode loper’? Is ‘ie niet geestig? Kijk, dat is toch dat kleine stukje extra humor voor de mensen.

Jelle had zich niet hoeven voorbereiden op de partij, want hij had wit en ‘wat ik speel, speelt niemand anders, dus al mijn tegenstanders zien dat voor het eerst’, aldus een zelfverzekerde Jelle voorafgaand aan de wedstrijd. Zijn tegenstander liet daarin een paard instaan op g4, om daarmee een gevaarlijke koningsaanval uit te lokken. Jelle trapte daar echter niet in en haalde aan de andere kant van het bord rustig een toren op. En zo maakte Jelle duidelijk dat zijn zelfvertrouwen niet op een te riante inschatting van zijn eigen capaciteiten berustte, en bracht hij zijn eerste volle punt voor het team binnen. Chapeau, Jelle!

De tegenstander van Sascha moest een te laat-briefje halen bij de conciërge, maar begon toch opgewekt aan de partij. Sascha kwam een paar pionnen voor te staan (en waarschijnlijk gewonnen), maar had een slechte loper in het eindspel. Een vrijpion en het loperpaar van zijn tegenstander waren voldoende om remise af te dwingen.

Mika had vandaag zijn karnemelkkleurige trui thuisgelaten, maar speelde toch weer een uitstekende  partij. Zijn paard en loper bleken in het eindspel prima opgewassen tegen een toren en brachten gedecideerd een vrijpion aan de overkant.

Tom die onlangs nog op indrukwekkende wijze Polle en Mika achter zich hield en Nederlands kampioen snelschaken werd, verslikte zich vandaag helaas in de opening en gaf op zet 9 een stuk weg. Na nog een paar uur ploeteren, volgde de onvermijdelijke opgave.

Steven was in een dame-eindspel terecht gekomen, waarin zijn tegenstander een dubbelpion had. Langzaam maar zeker wist Steven zijn stelling te verbeteren, waarbij hij wel moest uitkijken om geen eeuwig schaak toe te laten. Uiteindelijk kon hij zijn koning op een veilige plek opbergen, een vrije h-pion creëren en deze in een één-tweetje met de dame de overwinning veilig laten stellen.

Joost stond intussen een pionnetje achter, maar had de loper van zijn tegenstander wel klemgezet op b7. Die stond daar mooi tegen zijn eigen pionnen aan te koekeloeren. Joost kwam in tijdnood, maar dan doe je soms gewoon heel goede zetten en zo won hij niet alleen zijn pion terug, maar ontving daarbij zelfs een stuk rente. Het was nog even zoeken naar de juiste afwikkeling, maar uiteindelijk wist Joost de vis op het droge te halen.

Polle speelde vandaag als aanvoerder van het team en droeg daarom de OneLove armband. Behalve een krachtig statement over inclusiviteit, betekende dat voornamelijk dat hij het wedstrijdbriefje mocht invullen. Een rol die hij uitermate knap op zich nam, dat moet gezegd worden. Zijn partij ging helaas verloren, na het wat passief opstellen van zijn toren in het eindspel, was een Lucena niet meer te voorkomen.

Samenvattend kunnen we concluderen dat als we terugkijken en daarbij de belangrijkste feiten nog even op een rij zetten, er vanmiddag geschaakt in het LRC. Magnus won (na twee gelijkspelen in ronde 1 en 2) toch wel behoorlijk overtuigend de wedstrijd tegen De Rode Loper met 5,5-2,5. De volgende rond wacht het sterke Moira-Domtoren 1.

Polle draagt de One Love aanvoerdersband. Enkele spelers van de Rode Loper zijn in clubtenue naar het LRC gekomen.