Magnus Leidsche Rijn GrandPrix 2024

Schaakfeest bij Magnus Leidsche Rijn

Afgelopen zondag was het een waar schaakfestijn bij Magnus Leidsche Rijn, de grootste jeugdschaakclub van Nederland. Met een opkomst van 230 kinderen, waarvan maar liefst 70 spelers afkomstig van Magnus Leidsche Rijn zelf, was het toernooi een viering van schaaktalent en -plezier.

Het Grand-Prix-toernooi bracht jonge schakers van verschillende niveaus samen, variërend van een elo-schaakrating van 150 tot boven de 2000! Deze diversiteit aan spelers zorgde voor uitdagende partijen op elk niveau.

“Magnus Leidsche Rijn is trots om zo’n evenement te organiseren, waar zowel beginnende jeugdspelers als Nederlandse jeugdkampioenen de kans krijgen om hun liefde voor het spel te delen. Voor Magnus en alle betrokkenen staat het plezier in schaken altijd centraal. Dit toernooi was daar een perfect voorbeeld van, er waren maar liefst 90 bekers te verdienen.” aldus Arjen Crince, een van de organisatoren van het toernooi.

Een van de hoogtepunten van het toernooi was de mogelijkheid om de hoogste schaakborden live te volgen, een functie die gewoonlijk alleen te vinden is bij grote toernooien zoals het Tata Steel Schaaktoernooi,. Dit gaf zowel deelnemers als toeschouwers een kijkje in de strategische wereld van het schaken.

Schoolschaken 25 februari

“Bas van Esch, een schaakleraar van Magnus Leidsche Rijn, nodigt iedereen van harte uit om deel te nemen aan de Grand Prix-toernooien (kijk voor volgende Grand Prix in Nieuwegein op: Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl) .”
“Schaken is enorm populair. De Grand Prix-toernooien in de regio staan open voor iedereen die schaken leuk vindt en de basisprincipes kent. Dus als je een passie hebt voor schaken, ongeacht je ervaring, ben je van harte welkom! Specifiek willen we ook meisjes uitnodigen om deel te nemen en hun schaaktalent te laten zien. Dus pak je schaakstukken en kom gezellig meespelen!”

Met de Grand Prix toernooi achter de rug kijken spelers en organisatoren alweer uit naar volgend evenement. Namelijk het “Schoolschaakkampioenschap van Utrecht” op 25 februari. Dit toernooi is bedoeld voor leerlingen van het basisonderwijs en wordt georganiseerd voor de schaakclubs Moira Domtoren, Oud Zuylen Utrecht en Magnus Leidsche Rijn.

Aan dit toernooi kunnen kinderen van alle groepen meedoen, van de basisscholen in Utrecht, Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn.
Het toernooi was een groot succes en ook opgepikt in de lokale media: zie voor verslag: Schaken bezig aan opmars onder basisscholieren: ‘Bij normale clubs zijn kinderen vaak bijzaak’ – RTV Utrecht

Ook het jeugdjournaal maakte leuke rapportages met de winnaars (Internationale School) van het schoolschaken in Utrecht met veel Magnus leden:

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2510429-kinderen-doen-mee-aan-schaaktoernooi-voor-scholen 

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2510433-ochtendjournaal-van-maandag-26-februari

Op 29 februari was er ook nog een item op het RTL-nieuws waar je de jeugdige Utrechtse schakers terug kan zien: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/111e6d09-c19c-404a-99f1-60dfa53cba45/kinderen-schaken-steeds-meer-drie-keer-dag

Winnaar

Het GrandPrix toernooi werd na een spannende strijd gewonnen op onderling resultaat door Nishaaz Haque van Moira Domtoren. Alle resultaten zijn te vinden op http://schaken.ledigerf.net/sgsgp/toernooistanden.php?toernooi=137.

Sponsors

Wij zijn ook dankbaar aan Linda Dielemans die haar boek Koningsspel promootte door gratis boekenleggers beschikbaar te stellen!

Het fruit van Boer Goes verdween ook snel weer de monden van de schakers!

Uiteraard zijn we ook super blij met de samenwerking met het LRC die de locatie aan ons beschikbaar stelt! Veel dank daarvoor!

Daarnaast nog dank voor alle vrijwilligers van Magnus en Henk van Lingen van de SGS schaakbond, zonder jullie was dit niet mogelijk geweest!

door Susanne

Dit bericht is nog geplaatst op VARNEWS: Schaakfeest bij Magnus Leidsche Rijn: Een Grand Prix voor jeugdspelers – VARnws Leidsche Rijn