Magnus 1 wint met ruime cijfers van Moira-Domtoren 2

Aanstaande zaterdag speelde Magnus 1 de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Het trof daar het 2e team van koploper en kampioenskandidaat Moira-Domtoren, en dus moest er volle bak geschaakt worden. Voor de zekerheid hadden onze jeugdspelers daarom een flinke booster aan extra ratingpunten aangevraagd (en gekregen) bij de KNSB, zodat zeker was dat zij hun partij zouden winnen. Dat lukte, want het werd 8-0 voor Magnus en daarmee wordt het steeds onzekerder of Magnus zich wel kan handhaven in de 4e klasse. Degradatie- en promotiegevaar liggen op de loer.

Even na 13.00 uur werden de klokken ingedrukt en was het wachten op de eerste uitslagen. Vanaf de eerste zet was duidelijk dat Magnus een makkelijke middag zou krijgen. Bas was immers (na zijn wanprestatie in de vorige ronde) uit de basisopstelling gehaald, waardoor onnodig puntverlies werd vermeden en er alleen clubleden die wél kunnen schaken in het strijdperk traden.

Polle startte voortvarend met het invullen van het wedstrijdbriefje, op een manier zoals alleen hij dat kan. Tom had ruim daarvoor al alle borden opgezet en Mika stond achter de bar, alwaar hij koffie, cola en karnemelk serveerde. Alle drie speelden zij bovendien een spectaculaire en degelijke partij, waarin zij al dan niet door het oog van de naald kropen en een kansloze overwinning boekten.

Onze Mystery Guest Jelmer was speciaal vanaf een geheime locatie van buiten de provincie ingevlogen en deed waarvoor hij was aangenomen. Joost en Bessel speelden misschien ook, misschien ook niet. Sascha en Jelle waren uiteraard wellicht eveneens mede van de partij en lieten mogelijk zien dat zij tactisch veel sterker waren dan hun tegenstander, mogelijk voorafgegaan door een kapitale blunder.

En zo werd komende zaterdag een mijlpaal in de clubhistorie. Nog niet eerder had een team van Magnus in de grote mensencompetitie zo ruim gewonnen. Over een week kan het team revanche nemen. Magnus heeft bovendien nog 2 competitierondes te gaan om te strijden voor behoud van een plekje in de vierde klasse. De tijd zal het leren.

De overwinning en dit verslag voelen toch een beetje als mosterd voor de maaltijd.

Noot van de redactie: dit verslag is voorafgaande aan de wedstrijd geschreven. Dat is mogelijk omdat het (uitgezonderd de spelers zelf wellicht) werkelijk niemand ene mallemoer kan schelen wat er in klasse 4E van de KNSB-competitie op een willekeurige zaterdag in een willekeurig jaar is voorgevallen. Bovendien, als de NOS al met fake-nieuws in de weer is, wie zijn wij dan om elke keer opnieuw braafjes onze bronnen te blijven dubbelchecken?

Deze nieuwe vorm van journalistiek dient bovendien twee doelen. Op de eerste plaats scheelt het tijd. Nu komt het geregeld voor dat verslagen pas weken na de wedstrijd als mosterd na de maaltijd online worden gezet. Als dit experiment slaagt dan kunnen alle wedstrijdverslagen van het seizoen alvast in september worden geschreven en op de website gepubliceerd. Weet iedereen direct ook waar ‘ie aan toe is. Op de tweede plaats is dit een poging om invloed uit te oefenen op het resultaat van a.s. zaterdag. Noem het eenzijdige matchfixing, noem het een motivational speech, noem het voodoo, maar een ruime overwinning; dat gaat het zeker worden. Mark my words!