Magnus 2 verslaat kampioen En Passant 2

Zaterdag 23 maart speelden we de laatste wedstrijd van het seizoen. We moesten tegen de koploper, En Passant 2, die ondertussen al kampioen is. Wij staan in de middenmoot en kunnen niet meer degraderen. Er is namelijk geen 7e klasse.

Een aantal spelers had andere verplichtingen, maar dat geeft ook ruimte om nieuw talent een kans te geven. Alexi viel voor het eerst in en speelde op bord 8. Hij had een speciale tegenstander, iemand die blind is. Hij had een apart schaakbord nast hem om de stelling te voelen.

Wedstrijdleider

Voor mij was het weer eens tijd om wedstrijdleider te zijn. Als je reglement doorleest is het wel een gewichtige functie. In de praktijk ben je er gewoon om te zorgen dat de kantine goed loopt en de liveboard stream het doet. Dus de dag van tevoren de koffie en thee voorraad controleren, en zorgen dat er voldoende koekles, chips, fruit etc aanwezig is. De tegenstander was erg tevreden over de koffie/thee en koekjes, ons jeugdige team vond het onbeperkt chips eten wel een inspirerende aanvulling op de schaakmiddag.

De kantine

Bord 9

De tegenstander kwam met 9 mensen aanzetten, en ik dacht eerst dat ze een teamleider bij zich hadden. Toen ik vroeg wie de teamleider was, bleek dat niet de bord 9 speler te zijn. Ik vroeg Frank, en wat is jouw rol vandaag? ik speel op bord 9, ik ben de supporter. Ik was even stil, dat er met voetbal mensen zijn die uitspelende teams achterna reizen, dat was mij bekend ,maar bij schaakteams? Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Als er zoveel toewijding bij de club is dat er zelfs supporters meereizen, is het ook niet vreemd dat ze kampioen zijn geworden.

Het livebord in de uitspeelruimte

De wedstrijd

Als verslagschrijver is het soms puzzelen om uit te vinden wat er precies allemaal in een partij gebeurde, en daar wat zinnigs over op te schrijven. Deze keer neem ik een andere afslag, ik heb de spelers zelf gevraagd de tekst aan te leveren bij de partij. Uiteraard leven we in een vrij land, dus niet van alle partijen is een reportage, en dat is ook prima. Hier is nog wel de livelink:

https://view.livechesscloud.com/#9310ac21-c872-4ea4-a667-c762c48beac1

bord 2 Joep

Mijn tegenstander speelde het (mij onbekende) Jaenischgambiet en kwam al snel tactisch en aanvallend uit de hoek. Lange tijd wist ik de meeste dreigingen te pareren, maar uiteindelijk verloor ik toch en pion en toen er ook nog een stuk verloren ging, was het tijd om op te geven.

Joep tijdens de analyse na de partij

Bord 3 Samuel

Voordat ik ging spelen wist dat ik tegen een 1900 moest spelen. Het zou echt heeeel bijzonder zijn als ik dit zou kunnen winnen, dus mijn plan was om voor een remise te spelen. Ik heb alles vast gezet en hem zo min mogelijk kansen gegeven en heb mijn doel bereikt. Remise tegen iemand die een paar honderd ratingpunten hoger is dan ik.

Bord 4 Mylo

Het begon met 1. e4. Mijn tegenstander speelde daar tegen een Pirc Defense, met 1. d6. Ik ken de Pirc Defense niet zo goed, dus het ging op gevoel. Na de eerste paar zetten kwamen we in de Lion Defense variant. En gelukkig voor mij werd er e5 gespeeld, waardoor het weer een bekende positie voor mij was. Na zet 10, stond het al -1.1 volgens Stockfish. Het ging dus niet zo goed, maar ik vond mijn positie prima. Op zet 15 maakte hij een fout; pion naar b4. Deze pion kon ik pakken met mijn paard, want als hij terug zou slaan kon ik zijn toren pakken. Hierdoor stond ik volgens Stockfish weer op +1.0. Tot zet 35 ging het een beetje heen en weer, en bleef het de hele tijd +0.7 voor mij staan. Maar hier gaf ik het voordeel weg, met paard e4, waardoor het weer gelijk kwam te staan. Zo ging het door tot zet 52, en hier maakte ik een fout waardoor mijn tegenstander op -1.2 kwam te staan! Gelukkig wist ik dit voordeel terug te winnen, en stond het na 60 op 0.0. Op zet 66 maakte mijn tegenstander een fout, na 66. b4 speelde hij 66. Tb8. Nu stond het volgens Stockfish +2, ik kon namelijk doorlopen met de pion en zijn toren forceren om erachter te blijven staan, waardoor mijn toren actief kan blijven en zijn toren in een hoekje moest blijven staan. Een paar zetten hierna (zet 73) gaf mijn tegenstander op.

Bord 6 Yannick

Ik speelde wit in mijn partij en het begon wel goed. Op een gegeven moment kreeg ik het loperpaar wat best wel goed was. Ik dacht dat ik een pion zou winnen, maar mijn tegenstander kon met een schaakje de pion weer terugwinnen. Nadat hij de pion terugwon kwam ik heel goed te staan en ik kreeg een dubbele vrijpion. Één van mijn pionnen kwam op de zevende rij en mijn torens zorgden ervoor dat zijn torens en koning vast stonden. Toen ik daarna met mijn andere pion erbij kwam en één van mijn torens aan de andere kant van het veld kon worden gebruikt probeerde hij het nog, maar het werkte niet uit en hij gaf op.

Bord 7 Victor

Victor (rechts) tijdens de partijanaylse

De man die hier toekijkt is bordspeler 9, de supporter van het team van En passant.

Bord 8 Alexi

Dit was de eerste keer dat ik meedeed en ik moest tegen iemand die niet zo goed kon kijken. Ik was wit, ik won een pion en maakte toen een dubbele aanval op zijn toren en dame hij mocht mijn paard niet slaan want dan stond hij schaak. Hij was nog gevaarlijk maar kon niks terug doen en hij gaf op.

De computer heeft de partij niet geregistreerd, dus voorlopig moeten jullie het hier even mee doen.

ons new kid on the block Alexi (links) met broer Mylo

Als je ze niet kent kan je denken, die gastjes, die senioren verslaan, zijn nog wel heel jong. Eh ja, dat klopt.

Uitslag

Uiteindelijk hebben we de match met 5-3 gewonnen! Van tevoren was er echt niemand van het team die met winst tegen de koploper rekening hield.

Magnus 1, Magnus 2 en Magnus 3?

Dus Magnus 2 is uitgeschaakt, en we hebben een verdienstelijke 5e plek bereikt. Stoppen we met de lange, seniore partijen tot volgend seizoen? Nee! Ondertussen heeft meer dan de helft van het team: Mylo, Yannick, Aadvik, Samuel, Ryan, Alexi en Albert zich ingeschreven voor het OKU.

Volgend jaar zullen we Magnus1, 2 en 3 indelen op rating, dus misschien spelen er wel spelers die nu in Magnus 1 zitten in Magnus 2 en vice versa. Volgens de ratingviewer, zitten de beste spelers van Magnus 2 vlak achter de laatste bordjes van Magnus 1… In de winter kregen we het verzoek van de teamleider van Magnus 1, of hij in onze app groep mocht. Gewoon om het jonge talent van de club in de gaten te houden.

Magnus 3? Komt er een Magnus 3? We hebben 170 leden, en er zouden er toch 30 moeten te vinden zijn die op de zaterdagmiddag 7 keer per jaar deze leuke competitie willen spelen. Je kan je aanmelden bij de Technische Commissie: tc@magnusleidscherijn.nl. Bedankt we zitten vol!

Buiten de wedstrijden hebben we elkaar ook in de zomer en winter opgezocht en er komt uiteraard nog een afsluitende activiteit.