Tijd aan onze kant

Op zaterdag 23 maart speelde Magnus 1 een uitwedstrijd tegen Zuid-Oost United; een gecombineerd team van twee schaakclubs uit de Amsterdamse Bijlmer. Het vinden van de speellocatie bleek nog een behoorlijke opgave, vooral ook omdat captain Dirk zijn teamgenoten in eerste instantie in de appgroep naar het verkeerde buurthuis had gestuurd. Gelukkig maakte hij dat op speeldag zelf goed door zijn live-locatie te delen, zodat iedereen tijdig op de juiste plek van bestemming arriveerde.

Hoewel, tijdig? Eenmaal aangekomen bleek namelijk dat onze tegenstander “vergeten” was door te geven dat de wedstrijd niet om 13.00 uur, maar om 14.00 uur zou beginnen. Ja, heel goed, maakt u bij het woord “vergeten” in de vorige zin maar het bijbehorende gebaar (met aan elke hand twee vingers), en stelt u zich voor hoe wij daar als team direct door van ons à propos raakten. Een schaker houdt nu eenmaal niet van onverwachte gebeurtenissen. De aanvoerder van Zuid-Oost United verwees ons in een poging zich te verdedigen naar de competitiegids. We hebben het even voor u opgezocht, en dat blijkt een boekwerk te zijn dat rond 1452 door Johannes Gutenberg in Mainz werd vervaardigd. Mocht u nog een origineel exemplaar in huis hebben; tegenwoordig wisselen dergelijke curiosa op veilingen voor astronomische bedragen van eigenaar, het is dus niet de bedoeling dat ze daadwerkelijk gelezen worden.

Maar vooruit dan, wij zijn de beroerdste niet. De speellocatie beschikte over een gezellige bar alwaar koffie en thee (geen karnemelk) werden geschonken, en waar de wachttijd werd overbrugd met het spelen van een partijtje blindschaak en het volgen van de live-partijen van dat andere uithangbord van onze club: Magnus 2.

Op deze foto is goed te zien dat de leden van Magnus 1 zich vermaken met een potje blindschaak. Dirk en Joost volgen de partijen van Magnus 2, want die hadden wél in de competitiegids gekeken hoe laat hun wedstrijd begon.

Uiteindelijk werd het vanzelf 14.00 uur en kon de match beginnen. Jelle was als eerste klaar. Zijn plan om te wachten met rokeren en met zijn g- en h-pion op de vijandelijke koning af te stormen, pakte niet goed uit. Gelukkig deed Sascha wat terug namens Magnus. Zijn plan om te wachten met rokeren en met zijn g- en h-pion op de vijandelijke koning af te stormen, pakte erg goed uit. 1-1.

Polle speelde op het initiatief, maar was dat na een mislukt loperoffer al vrij snel kwijt. Bovendien was zijn eigen koning intussen wel érg op de tocht komen te staan. Pogingen om het lek te dichten mislukten en opgave was onvermijdelijk. De stelling op het bord van Tom zag er minstens zo gevaarlijk uit, maar Tom excelleert nu eenmaal in complexe stellingen (die doorgaans al na 12 zetten op het bord verschijnen) en al snel was de buit voor hem wél binnen. 2-2.

Mika had op bord 2 weer alles volledig onder controle. Na een kwaliteitsoffer van zijn tegenstander hield Mika in het eindspel 2 torens en een handje pionnen tegen een dame en wat minder pionnen over, en daar wist onze sterspeler wel raad mee. Ook Joost deed goede zaken. Hij stond lang een pionnetje voor en dat bleek in een paardeneindspel voldoende voor de winst. 2-4; er was nog maar een half puntje nodig voor de teamoverwinning.

Bas stond er echter slecht voor omdat hij, nadat hij goed uit de opening was gekomen en de stelling had dichtgeschoven op de damevleugel, de tegenaanval op de koningsvleugel niet goed pareerde. Bas speelde voor de zekerheid toch nog even door (je weet nooit hoe een koe een haas vangt), terwijl hij met een schuin oog de partij van Dirk volgde. En daar nam hij iets opmerkelijks waar.

Dirk had in een stelling met 2 pionnen en een toren tegen 6 pionnen en een paard een remiseaanbod gedaan. Zijn tegenstander moest even overleggen met zijn teamleider over de vraag of hij dat mocht aannemen, omdat dat zou betekenen dat Magnus op 4,5 punt kwam. Hij mocht zelf een keuze maken en Dirk’s tegenstander accepteerde de remise. Waarop Dirk doodleuk verkondigde dat hij door zijn vlag was gegaan, maar dat zijn tegenstander dat niet gezien had. Tja, als er niet geclaimd wordt, dan is onze ervaren teamcaptain natuurlijk niet te beroerd om de lippen stijf op elkaar te houden. En zo was tijd uiteindelijk toch nog aan onze kant deze middag. Hé, daar is toch een liedje van? Ti-hi-ie-ime, it’s on my side, yes it is!

Eén ronde voor het einde van het competitieseizoen staat Magnus 1 op een knappe 2e plaats.
En dat ondanks de volwassen die in het team meespelen, ga er maar aan staan.

Heel even stond Magnus daarmee bovenaan in de poule, maar omdat Moira-Domtoren 2 in de clubderby zijn plicht had gedaan en Moira-Domtoren 1 op overtuigende wijze had laten winnen, gaat Magnus de laatste ronde in op een tweede plaats. In theorie kan het team nog kampioen worden, maar dan moet er a. in de laatste rond op 20 april met ruime cijfers gewonnen worden van Almere, én moet b. Moira-Domtoren 1 met al even ruime cijfers verliezen van Zuid-Oost United. Punt a. daar gaan we zelf voor zorgen, maar op punt b. hebben we natuurlijk maar beperkt invloed.

Daarom volgt hier een speciaal bericht voor de spelers van Moira-Domtoren 1: wisten jullie dat de volgende ronde KNSB pas op zondag 21 april wordt gespeeld? Jullie hoeven op zaterdag 20 april dus niet om 13.00 uur in het rodekruisgebouwtje aan de Koningsweg te verschijnen, echt niet! We zweren het op de moeder van vadertje tijd. En ja, maakt u bij het woord ‘zweren’ in deze zin maar het bijbehorende gebaar met de twee vingers en de klodder spuug. En nu maar hopen dat Zuid-Oost United niet pas om 14.00 uur aan komt kakken in Utrecht, want dan gaat ons plan alsnog de mist in…