Kobe schaakt op de WK jeugdschaak in Italië van 13 – 24 november

Dit voorjaar is Kobe Nederlands kampioen geworden in de B categorie, zie: Kobe en Isafara Nederlands Kampioen in de B – Magnus home (magnusleidscherijn.nl).

Behalve eeuwige roem in de lage landen, heeft dit ook een ticket voor het wereldkampioenschap opgeleverd.

Dit wordt gehouden in Italië van 13 tot 24 november. Kobe komt uit in de categorie tot 16 en met jaar.

De toernooi site is deze:

World Youth Chess Championships – FIDE Chess Championships (worldyouth2023.com)

En als je even klikt kan je Kobe vinden bij de Pairings & Standings, Open Under 16.

In deze categorie zijn er ongeveer 20 met een rating van boven de 2300, dus de concurrentie is flink!

Op deze link kan je Kobe met liveborden volgen: World Youth Championships 2023 – Info – Chess.com

Dag 1

De eerste dag moest Kobe tegen een japanner, Yuma Okabe. Japanners zijn goed in gevechtssporten als judo en karate. Daar moet je altijd je kans afwachten. Het is helemaal niet erg om je tegenstander aan aan te laten vallen, zodat je als ie overmoedig is geworden en denkt dat het allemaal wel goed komt, direct toe kan slaan.

Deze tactiek heeft Kobe feilloos toegepast.

Dag 2

Een Italiaanse partij. Wat betreft tegenstander dan: Leonardo Maglioni. Iemand met thuisvoordeel en wit… En dat was te merken. Op chess.com bleef hij in de opening wel erg lang op de 100 % staan, en Kobe had het niet makkelijk in deze partij. Italianen zijn altijd wel een beetje lefgozers. Kobe kon daar prima tegenop. Hij compliceerde de stelling, bv met pion g5 en wist in een toch mindere stelling zetherhaling af te dwingen.

Dag 3

Op dag drie was de tegenstander Ingwar Wu Skarphedinsson uit Ijsland. Bij de schakers is er toch wel een regel, hoe moeilijker de naam uit te spreken is, hoe beter ze kunnen schaken, dus Kobe was gewaarschuwd. Waarschijnlijk kent Ingwar Wu alle openingen die gespeeld zijn bij Fischer / Spassky in 1972, maar deze partij ging niet over openingskennis: na 7 zetten waren ze op zichzelf, en volgde er man tegen man gevecht.

Kobe stond snel wat beter, en heeft mooi doorgepakt in een complexe stelling. Mooi om te zien hoe hij op zet 23 gewoon een denktank van 25 minuten pakte om de stelling goed te doorgronden, en de juiste zetten vond.

Dag 4

Dag 4 bracht zwart en een Duitse tegenstander, Bennet Hagner. Duitsers staan natuurlijk bekend om hun Gründlichkeit en daar was Bennet geen uitzondering in. Rustig en gedegen zette hij zijn witte stukken op de goede plekken. Ook wel zo rustig zodat Kobe best goed uit de opening kwam, en over zijn stelling niet te klagen had. De lichte stukken gingen al snel bijna allemaal in de doos, en tegen de timescramble was het een evenwichtige stelling, maar wel met de dames en torens nog op het bord. Dat zag er heel spannend uit en dat werd het ook. Er is dan veel rekenwerk te doen, en als je iets kleins over het hoofd ziet, kan dat grote gevolgen hebben. Kobe deelde de eerste tik uit met Toren C3, maar de laatste klap was een dameoffer van Bennet.

Dag 5

Aaron Rajandu uit Estland is de tegenstander. Als je zijn Fide page bekijkt, zie je dat hij geboren is in 2010. Wat doet hij dan op een U16 toernooi? Hij heeft het nationale U16 toernooi van Estland gewonnen, dus vandaar. Op papier was het een makkelijke tegenstander, en ook op het schaakbord is Kobe ook geen moment in de problemen geweest. Na de opening heeft hij een pion veroverd, en daarna heeft hij rustig zijn positionele voordeel uitgebouwd. De koningsaanval die daarop volgde heeft hij netjes afgerond.

Dag 6

Kobe heeft een puike 3.5 punt uit 5 partijen, en is in het hoge segment van het toernooi beland. Op bord 8 mag hij met zwart tegen Rajet Makkar, die een rating heeft van 2452. Impressive, maar wanneer was de laatste keer dat Kobe een 2400+ speler van de mat heeft gespeeld? Dat was precies een week geleden, tegen ene Jesus Garrido Dominguez als vooruitspeelwedstrijd voor zijn team van Paul Keres 1, wat in de meesterklasse speelt.

Het gaat hard tegen hard en er ontstaat een messcherpe stelling, waar je ongelofelijk veel varianten moet doorrekenen om niet ten onder te gaan. Rajet trekt uiteindelijk aan het langste eind.

Dag 7

Wit tegen Philipp Wendl uit Oostenrijk. Het was een hele positionele partij, waarbij Kobe langzaam maar zeker naar achteren werd gedreven. Als je de stelling zag, dan zag het er niet complex uit, maar vaak waren er maar 1 of 2 goede zetten mogelijk. Ik zit dan zelf op chess.com een beetje mee te schaken, wat als Kobe de pion opschuift, dat moet kunnen toch? Bij chess.com zie je dan aan de score gelijk het resultaat van je zet. Dan denk je ai, pff, dit is echt niet makkelijk. Chess.com berekent ook hoe accuraat je hebt geschaakt. Dan je zie dat deze Philipp een erg goede dag had maandag 20 november.

Dag 8

De tegenstander van vadaag was Rodrigo Andias Sarabando, uit Portugal. Kobe had zwart. Denk je aan Portugal, dan denk je aan Ronaldo. De hele wedstrijd zie je hem niet, en dan volgen er uit er een paar flitsende akties. Kobe kwam goed uit de opening, hij had zijn zwarte openingsnadeel helemaal weggewerkt. Toen volgde er zo een portugese Ronaldo aktie, waarbij hij 4 blauwe zetten in 6 produceerde en van 0.0 op +2.2 kwam. Tsja, daar zit je dan. Kobe is de hele partij bezig geweest om dat voordeel weer te neutraliseren. Hij heeft heel slim aangespeeld op een ongelijke loper eindspel, wat hij knap remise heeft gehouden.

Dag 9

Met wit tegen Oscar Joseph Cantela uit Tsjechië. Dit was een partij waar Kobe snel wat beter kwam te staan, en zijn voordeel langzaam maar zeker uitbouwde. Maar ook een partij met de zwarte stukken (torens en dames) allemaal nog op het bord. Na 46 Kg2 staat Kobe nog steeds een gezonde pion voor, maar volgens de computer is het remise, en dat wist Oscar er ook uit te halen.

Dag 10

Kobe had deze dag zwart tegen David-Alexandru Botea. Dit was geen makkelijke partij, waar Kobe gisteren de betere speler was, en remise haalde, was dit een partij waar hij bepaalde stukken van de partij wat minder stond. Wit wilde de dames afruilen, en Kobe wilde dat niet, wat ook volkomen logisch is, omdat het dan met ongelijke lopers erg remise achtig wordt. Door die actie kwam hij wel een tijdje in een wat mindere stelling te staan, Na wat onnauwkeurigheden van David-Alexandru kwam de stand weer gelijk.

Dag 11


De laatste dag had Kobe wit tegen Pavle Ciric uit Servië. Een mooie partij van Kobe met wel lekker veel blauwe zetten. Kobe speelde een Euwe variant van het frans (dat vertelt chess.com), en kwam goed uit de opening. Op zet 20 maakte Pavle een defensieve fout met pion f5, en hij kwam dat niet meer te boven. Kobe gaat als een mes door de boter, en de Loper D8 is echt een hele mooie zet.

Uiteindelijk is Kobe geëindigd met 6 uit 11, wat een beste prestatie op een wereldkampioenschap. Kobe gefeliciteerd!