Magnus 2 wint van Woerden 3

Magnus 2 speelde op 2 maart alweer hun enalaatste partij van het seizoen. We speelden uit bij Woerden, en die hadden het voor elkaar gekregen dat al hun teams thuis speelden, dus er waren drie teams aan het schaken in het Victoria Bridge centrum.

Joep, Bent, Mylo, Arjen, Aadvik, Albert, Yannick, Samuel en Ryan

We begonnen de strijd met het maken van een groepsfoto. Dat we een gemeleerd gezelschap zijn, dat wisten we al, maar op zo een foto komt dat ook goed tot zijn recht!

Ik had mezelf de rol als niet spelend teamleider toebedeeld, aangezien er voldoende jeugd was vandaag die wilde spelen. Aadviks vader Suthan was ook mee, en we besloten het eerste half uur maar even een wandelingetje te maken omdat er dan toch niet zoveel gebeurd. Niets was minder waar.

Toen we terugkwamen had onze bord 8 speler Aadvik, remise bereikt omdat hij was patgezet. Dat is toch wel heel bijzonder in de volwassen competitie. In de hele snelle partij hadden beide spelers dik voorgestaan, dus eigenlijk was het wel een terechte uitslag.

Op bord zeven speelde Bent een solide partij. Hij won snel een stuk, en heeft de partij niet meer uit handen gegeven.

De borden 8 t/m 1

Ryan op bord drie had wit, en was na de opening aan een degelijke opgezette koningsaanval begonnen. Hij heeft dat zorgvuldig uitgespeeld, en zo stonden we al snel 2.5 – 0.5 voor.

Mylo op bord 4 was bezig aan een lange partij. Dat lag niet zozeer aan het feit dat hij veel tijd voor zijn zetten gebruikte, maar vooral zijn tegenstander zat lang te peinzen. Als je tegen een ouder persoon speelt, is het altijd goed om de stelling lekker complex te maken. Dat viel in deze situatie nog wel mee maar toch verslikte zijn tegenstander zich in de stelling, hij liet zijn dame insluiten…

Yannick had te maken met een open stelling waarbij zijn tegenstander telkens wat beter kwam te staan, en uiteindelijk moest hij het onderspit delven.

Arjen op bord 1 had dit jaar nog niet gewonnen en had al wat redelijk saaie partijen achter de rug. Dat gaat me niet meer gebeuren en hij offerde in de opening een stuk voor Garry en Harry. Bij het napraten vroeg Joep zich af of dit wel een goed offer was. Arjen zei: “Nee, dat was het zeker niet, maar ja het was wel een leuke partij.” Arjen is inderdaad de hele partij in de aanval geweest, en heeft uiteindelijk zijn tegenstandster mat gezet.

De borden 1 t/m 8
De computer gaf Arjen gelijk dat het eigenlijk niet zo een goede zet was, maar wel leuk om te spelen!

Op bord 2 speelde Joep met zwart. Hij had een taaie tegenstander, en in het loopgravengevecht wat volgde vond hij zelf dat hij best een stuk slechter had gestaan. Hoe langer de partij duurde, hoe beter hij kwam te staan. Het zag er naar uit dat de partij in een remise zou eindigen. Uiteindelijk maakte zijn tegenstander in tijdnood een afruilfout, waardoor Joep een loper voorkwam. Ja en met dat soort kadootjes weet Joep wel raad. Het was uberhaupt een goede dag voor de familie Smeets, aangezien zoon Kobe (die in de meesterklasse bij Paul Keres speelt) ook had gewonnen.

En Samuel? Die speelde een solide partij op bord 5. Het duurde heel lang voordat er enkele stukken de doos ingingen, maar uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord met beide 6 pionnen, een dame en een toren. Met die zware stukken op het bord is het hard rekenen, want elke zet kan fataal zijn. Hij had uiteindelijk nog 5 minuten over voor de 5 laatste zetten, en toen ging het mis. Ging het mis? De tegenstander won een pion. Maar omdat zijn stukken ook actiever stonden, was het wel het begin van het einde.

Met de overwinning op zak verlieten we om een uur of 5 het bridgecentrum Victoria. Een aantal van ons ging nog even kijken bij onze helden van Magnus 1 die tegen Moira speelden.

En de laatste ronde? Thuis tegen En Passant 2, die al kampioen is: Netstand 4 – KNSB. We kunnen onze borst natmaken…