FM Kobe Smeets scoort IM norm

Op deze titel zijn bij Magnus 2 reacties mogelijk:

  • Wow, wat gaaf! Klik dan hier.
  • FM Kobe scoort IM norm. Eh OK, maar verder gaat het wel goed met Kobe?

Ja met Kobe is alles wel! Maar laten we even uitleggen wat FM (Fide Meester) en IM (Internationaal Meester) betekenen.

Schaken wordt in Nederland georganiseerd door de KNSB, de Koninklijke nederlandse Schaakbond. Als er officiële wedstrijden worden gespeeld, zoals bij ons bijvoorbeeld de externe competitie en een grand prix toernooi, dan gaan de uitslagen naar de KNSB en die verwerkt deze. Voor elke schaker wordt dan zijn FIDE-rating – Wikipedia bijgewerkt.

Schakers onder de 18 hebben ook een jeugdrating. Op Rating – Schaakbond kan je je rating opzoeken. Er zijn dus schakers op onze club die al tien jaar bij Magnus schaken, maar nooit aan toernooien of de externe competitie meedoen, deze hebben dan ook een 0 rating.

Als je aan een toernooi mee gaat doen, is het wel goed om te checken wat voor toernooi het is. BIjvoorbeeld op de SGS website (de schaakbond van de provincie Utrecht) staat dat netjes aangegeven:

Toernooikalender – Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl)

OK, nu weet je hoe de ratings werken, maar wat betekent nu FM en IM?

Dat wordt hier uitvoerig uitgelegd: Meester (schaken) – Wikipedia. Nou ja uitvoerig, een detail mist en dat is dat je 1 IM norm niet op een toernooi, maar in bv een competitie mag scoren. En je hebt dus drie normen nodig om de IM titel te verkrijgen.

Kobe heeft afgelopen jaar bij Paul Keres in de meesterklasse de KNSB competitie geschaakt. In deze competitie heeft hij aan de voorwaarden voldaan om een IM norm te scoren. Hij heeft tegen een aantal spelers met een bepaalde titel gespeeld, en uiteindelijk een toernooiprestatie van meer dan 2450 op de mat gelegd.

De resultaten kan je hier terugvinden: Netstand 4 – KNSB

Ergens halverwege dit seizoen heeft Kobe een rating boven de 2300 gehad, en daar heeft hij zijn Fide Master (FM) titel aan te danken. Als alles duidelijk is, kan je verder lezen over Kobe’s prestatie.

Kobe haalt IM norm in de meesterklasse

Kobe speelde afgelopen seizoen bij Paul Keres in de Meesterklasse: Paul Keres 1, meesterklasse 2023-2024 • Round 9 • lichess.org . En ja de meesterklasse in het schaken is ook echt de hoogste klasse in Nederland,vergelijkbaar met de eredivisie in het voetbal.

Hieronder staan een aantal van zijn partijen. Kobe zal ook nog commentaar toevoegen, maar hij is zich nu aan het focussen op het Nederlands Kampioenschap wat 27 april begint.

Ronde 1

Kobe speelde tegen Maaike Keetman, een van de Nederlandse Chessqueens. Anne Haast, een andere chessqueen, werd wel eens gevraagd, stel een man en vrouw hebben dezelfde rating, wat is het verschil in schaken? Anne zei de dames hebben waarschijnlijk minder openingskennis, maar zijn wel wat gehaaider.

Ronde 3

Kobe in Aktie (foto Harry Gielen)

Ronde 4

Omdat Kobe aan het WK meedeed, was hij niet aanwezig bij deze ronde, en heeft hij deze partij vooruit gespeeld. Omdat er dan ook scheidsrechters aanwezig moesten zijn, heeft hij deze partij gespeeld bij Magnus tijdens de JCC Meesterklasse A. Na deze partij haf hij zijn FM norm binnen en was daar zichtbaar blij mee! De partij is niet op een live bord gespeeld.

Ronde 5

Ronde 7