Magnus speelt met veel leden op het OKU

Elke hemelvaartsvakantie is er in Utrecht het Utrechts Open Schaakkampioenschap. Behalve dat het aan de goede kant van de rivier is, is het echt een ontzettend mooi schaaktoernooi: OKU 2024 – Open Kampioenschap van Utrecht, 10-12 mei (paulkeres.nl).

Er is veel prijzen (geld) waardoor er ook veel Nederlandse toppers op af komen. Het is netjes ingedeeld in drie ratinggroepen, en er zijn veel live borden. Beneden staan ook grote schermen waar je de belangrijkste live borden op kunt volgen. En het is vooral heel erg gezellig, want behalve je Magnus vrienden lopen er nog veel meer bekenden rond van schakend Nederland.

Voordat het toernooi begon kregen we als bestuur de melding binnen dat de KNSB borden niet waren gelukt voor het OKU en of wij nog een partijtje klokken, stukken en borden hadden? Jazeker. Of de doosjes met stukken netjes waren uitgezocht? Nee, eh niet helemaal… Henk, onze SGS voorzitter, is langsgeweest en heeft met Arjen alles ingeladen.

De Magnus deelnemers

Dit keer zijn we met maar liefst 15 deelnemers afgereisd. Zelfs eentje meer dan vorig jaar, toen we met 14 ook al goed vertegenwoordigd waren. Het verschil zat hem er in dat we dit keer netjes verdeeld zijn over de A (4), B (6) en C (5) groepen. Zou Erik, onze voorzitter, dit jaar ook niet meedoen? Jazeker, maarja hij moest onverhoopt naar de schoonfamilie… Die wonen niet in Appelscha of Emmeloord, maar in Wuhan, dus dat ging hem niet worden dit jaar. Tsja, mijn schoonouders wonen in Xiamen, dus ik kan er ook niet teveel over zeggen..

De schaakkunsten van onze voorzitter blijft een van de mysteries van onze club

Een grote groep van de Magnus deelnemers
Jong en oud genoten van het OKU

Tijdens het schaken ga je toch even buurten bij je teamgenoten en ook bij mij kwamen er regelmatig mensen even kijken. En behalve met de tegenstander analyseerde Magnus collega’s ook elkaars partijen.

Toppers

Met schaken heb je een rating. En ook voor het toernooi krijg je een toernooi prestatie rating. Een aantal leden scoorde maar liefst 100 punten boven hun huidige rating en dat waren:

NaamRatingToernooi ratingVerschil
Aadvik15801806226
Steven17982011213
Mika19942189195
Polle19922181189
Jelle17701924154
Alexander17801929149

En ook de andere jeugdleden hebben het prima gedaan. De 2 die het niet zo goed hadden waren de oudere jongeren van onze club. Ik heb nog gepoogd of ik met Downloadlijsten – Schaakbond en Excel (=VERT.ZOEKEN(B6;J:K;2;ONWAAR)) en de uitslagenlijst kon bewijzen dat alle ouderen punten hadden verloren maar dat was niet het geval. En dat is eigenlijk maar goed ook.

De C groep

De eerste vraag die komt bovendrijven is natuurlijk, waarom wint er dit jaar geen Magnusser de C groep? De afgelopen jaren hebben Kobe, Tom, Mika en Jelle de C groep een keer gewonnen. Na de kerst was de Technische Comissie al bezig geweest om te kijken wie we naar voren konden schuiven om dit jaar de C groep te winnen. Wij dachten uiteraard aan Mylo, totdat het 1 april werd….

In de C groep wordt je alleen toegelaten als je rating onder de 1760 hebt. Tsja… Een snelle blik op de ratinglijst leverde op dat ook Ryan richting de B ging. Wie dan? Hebben we nog een goed talent die dit klusje aan zou kunnen. Opeens dachten we aan Paul. Natuurlijk Paul zou dat moeten kunnen. Pa Paul geappt, en die kwam ermee dat Paul is verhinderd aangezien hij deze dagen het NK D speelt…. En dat is ook heel belangrijk natuurlijk.

Wat zei de ratinglijst? Welke zielen zitten net onder de 1760?

Duidelijk… Bas meldde zich af, hij hij net een week met Polle in Groningen voor NK gebivakkeerd. En Arjen als je weet hoeveel (vrijwilligers) schaak uren maakt, dan durf je dit niet eens aan hem te vragen. Jaja we zoeken nog steeds een penningmeester, maar als je wilt beginnen met de kas controle commissie, kan je melden bij Arjen (penningmeester@magnusleidscherijn.nl). Dus, omdat we met veel kinderen in de volwassen competitie spelen, is hun rating horen dan als ze dit niet zouden doen, en is er dit jaar helaas bij C winnaar. Uiteraard hebben we de jeugdige talenten Aadvik en Sevya, maarja die hebben nu ook al een 1600+ rating, dus het zou me niet verbazen als die ook volgend jaar naar de B verhuizen.

Aadvik, onze Nederlandse H kampioen deed het erg goed met 4 punten. Hij had nog een keer een prijs met de snelste overwinning:

Aadvik en Sevya


Yannick speelde dit jaar heel toevallig tegen beide clubgenoten op de foto hierboven, Aadvik en Sevya. Yannick kwam tegen Aadvik goed uit de startblokken en Aadvik is uiteindelijk ontsnapt. Yannick stond kwaliteit + pion voor, maar toen hij de kwaliteit teruggaf om zijn pion te laten promoveren zag hij een simpel zetje over het hoofd dus toen bleven er 2 koningen over… Sevya en Yannick hebben het ook prima gedaan. Ze hebben een degelijke remise tegen elkaar gespeeld.

Samuel moest even inkomen maar heeft ook ratingpunten gescoord. Hij had een keer remise geclaimd, omdat er 3 keer dezelfde stelling was geweest. De tegenstander vond van niet, en uiteindelijk is er een scheidsrechter aan te pas gekomen, die een kwartier bezig is geweest om de partij na te kijken. Uitkomst: remise.

Mijn eerste partij was geen winstpartij, maar wel een van 4 uur met remise omdat er 2 koningen op het bord over waren. Ik stond theoretisch gewonnen, maar had niet de beschikbare theoretische eindspelkennis om het af te maken. U wel?

Normaal sla ik zondagmorgen en zaterdagmiddag over, mijn schaakconditie kan geen 6 partijen aan, en dat doe ik zeker volgend jaar weer. Mijn laatste partij was ook een hele spannende die ik uiteindelijk heb gewonnen. Ik zat er ook helemaal in. Ik was verbaasd hoeveel mensen even kwamen kijken hoe het met onze partij ging, tot de voorzitter Jan Jaap aan toe! Toen ik een keertje opkeek begreep ik het…. We waren de laatste partij van de C groep die nog bezig was, en ze zaten op ons te wachten om met opruimen te beginnen ;-).

De B groep

Dit jaar is de B groep onze grootste groep, met maar liefst 6 schakers. Een aantal van KNSB Magnus 1 en een paar van Magnus 2. Op de 1e dag won jelle zijn beide partijen, en heeft er ook goed zin in op dag 2!

Het begin van dag 2, met Jelle in opperbeste stemming

Steven heeft goed gescoord en dit was een van zijn mooiste partijen.

Isafara was ook weer goed op dreef.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Isafaraaa.jpg
Isafara, foto Henk van Lingen

Ryan moest even inkomen en voor Mylo was zijn eerste rondje in de B groep soms wel pittig. Jelle en Alexander scoorden een 100+ rating dus die kunnen heel tevreden op het toernooi terugkijken. De 5e ronde was een snelle overwinning voor Jelle!

Ook als de partijen klaar waren werd er vrolijk doorgeschaakt.

Schaak afterparty

De A groep

De A groep zijn de schakers met een rating van boven de 1900, en dit jaar deden we daar maar liefst met 4 schakers aan mee! Kobe eindigde met 4 uit 6 weer bij de beste schakers en ook Mika en Polle met 3.5 en 3 uit 6 deden het heel goed. Zoals al vermeld, de Magnus oudere jongeren Joost en ik hadden het wat moeilijker dit toernooi. Maar qua rating zat Joost ook onderin de A groep dus had van tevoren al gezegd dat je hem niet in een Magnus team op moest nemen, omdat hij niet bovengemiddeld veel punten ging scoren.

Na elke ronde wordt er een rondebulletin uitgegeven met de leukste en spannendste schaakpartijen van die ronde. Polle wist het maar liefst voor elkaar te krijgen om geredacteerd te worden in het bulletin van de 1e en de 2e ronde! Ik vroeg Polle na de 1e ronde of ik zijn partij in het verslag zou plakken, of dat er nog mooiere kwamen. Deze was wel heel erg mooi.

Mika, foto Henk van lingen

Mika had veel mooie winstpartijen, maar wat hij zelf zijn leukste partij vond, die had ie verloren.

Zijn tegenstander was een Tsjechische CM. Mika heeft zelf de partij ook bekeken en er een lichess study van gemaakt: https://lichess.org/study/Id2Mtpx1/IcBHdVN9. Erg interessant!

Op zondagmorgen was ik wat vroeg klaar met mijn partij en heb ik 2 uur op de luie stoelen voor de live borden gezeten. Uiteraard volgde ik de partij van Kobe. Iedereen heeft zo zijn eigen stijl en Kobe kan hele complexe stellingen spelen maar ook in hele rustige stellingen is hij in controle.. Ik zag dat de stelling er vrij gelijk uitzag en was echt benieuwd of het hem deze keer ook weer zou lukken om de tegenstander tot een beslissende fout te verleiden. Soms zeggen plaatjes meer dan 1000 woorden:

Tot slot

Na de feestelijke prijsuitreiking mocht ik nog even blijven om alle borden/ en netjes uitgezochte stukken en klokken te verzamelen en in te laden. Bestuurslid Arjen kon ook nog wel wat beweging gebruiken en we hebben samen de boel weer bij het LRC in onze kasten gestopt.

Onze ad interim Penningmeester in aktie

Al met al was het weer een geweldig leuk toernooi! Dank aan Jan Jaap en Paul Keres voor de perfecte organisatie!