Schaaktrainingen

We vinden het heel belangrijk dat kinderen met veel plezier bij jeugdschaakclub Magnus komen en blijven komen. Een aspect dat daar heel belangrijk bij is, is een goede opleiding. Volgens ons moeten kinderen voldoende vorderingen maken om blijvend plezier en motivatie in schaken te houden.

> Hoe word ik een sterke schaker? Uitgebreide toelichting trainingsfilosofie van JSC Magnus.

Lesblokken en lesgroepen
We delen het jaar op in 3 blokken van circa 10 weken. In elk blok werkt eeen lesgroep een vast programma af. Na 10 weken evalueren de trainers de voortgang van de kinderen. Dat kan leiden tot aanpassingen van de lesgroepen en het programma.

De trainingen worden verzorgt door een aantal ervaren schaaktrainers trainingen in kleine groepen van 4 tot 12 kinderen. We kijken bij de indeling naar het schaakniveau en de leeftijd. Op deze manier kunnen we het niveau van de les aanpassen aan de kinderen en krijgt iedereen de aandacht die hij/zij nodig heeft. Mocht een kind niet op zijn plek zitten, dan kunnen we in overleg tot een andere indeling besluiten.

> Indeling trainingsgroepen woensdagmiddag
> Indeling trainingsgroepen vrijdagavond

Thuis opgaven maken
Het maken van opgaven is een goede methode om lesstof te verwerken. We geven de kinderen daarom huiswerk mee. De hoeveelheid huiswerk hangt af van de leeftijd en het niveau van kinderen. Voor jonge kinderen zal het ongeveer 15 minuten per week vergen, bij oudere kinderen tussen 30 en 40 minuten.

Het huiswerk zetten we op de website, uiterlijk 1 dag na de training.
> Huiswerk deze week woensdagmiddaggroepen
> Huiswerk deze week vrijdagavondgroepen

> Lees deze uitgebreide toelichting op het geven van huiswerk, als onderdeel van de trainingsfilosofie van JSC Magnus.

Lesmethode
We geven les volgens de Stappenmethode van de Nederlandse schaakbond. Vele Nederlandse topschakers zijn grootgebracht met deze methode. Deze succesvolle methode wordt inmiddels ook gebruikt in andere landen.

> Uitleg Stappenmethode

We zijn pas tevreden als kinderen de lesstof goed in hun partijen gebruiken, want dan pas beheersen ze de lesstof. Hoe doen we dat?

  • We beginnen pas met een onderwerp als het kind de juiste voorkennis heeft.
  • We leggen niet alleen het onderwerp uit, maar we besteden ook veel tijd aan oefening en herhaling.
  • Onze trainers volgen de partijen van de kinderen uit de competitie. Na afloop bespreken ze met de kinderen de belangrijkste momenten, op het kennisniveau van het kind.

Chess Tutor
De Chess Tutor is een oefenprogramma. Je kunt tegen de Chess Tutor schaken of schaakpuzzeltjes oplossen. Alle nieuwe leden van Magnus krijgen in hun eerste jaar gratis de beschikking over de Chess Tutor. Lees verder over de Chess Tutor.

Cursus schaaktrainer stap 1
Deze training is bedoeld voor beginnende schaaktrainers en voor geïnteresseerde ouders. In het voorjaar van 2015 willen we opnieuw een cursus Schaaktrainer 1 organiseren. Lees verder voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.