Magnus op het NJSK – Kobe Nederlands Kampioen Jeugd B

Isafara tweede bij Meisjes B, Jelle en Polle houden zich goed staande in sterk deelnemersveld

Van zaterdag 27 april tot vrijdag 3 mei wordt het Nederlands Jeugd Schaak Kampioenschap voor de ABC jeugd gehouden in Groningen. Zoals op NK 2024 kandidaten en resultaten te lezen valt zijn we maar liefst met 4 personen vertegenwoordigd. Vanuit Magnus vinden we het erg gaaf dat we hier vertegenwoordigd zijn en hebben we een aantal goede/betrokken schakers gevonden die elke dag van dit toernooi verslag willen doen. De toernooisite is het bekijken meer dan waard, je kan de partijen volgen via lichess en zelfs via chess.com.

  1. Dag 1
  2. Dag 2
  3. Dag 3
  4. Dag 4
  5. Dag 5
  6. Dag 6
  7. Dag 7

Dag 1, verslagen door Joep Smeets

Vandaag de 1ste ronde van het NK voor de oudere jeugd. Dit jaar heeft Magnus vier deelnemers afgevaardigd: Jelle bij de C (-14), Isafara bij de meisjes B (-16) en Polle en Kobe bij de B algemeen. Op zo’n eerste dag is het altijd even inkomen en kunnen de zenuwen voor zo’n spannend toernooi meteen de deelnemers parten gaan spelen. Daarnaast zijn er bij de indeling soms aardig grote ratingverschillen, die dus overigens niet altijd leiden tot een zekere winst bij de favorieten.

Jelle in de C-groep moest het opnemen met wit tegen een ruim 250 hoger gerate tegenstander. In een Italiaanse partij speelde zwart net wat actiever, won eerst een pion en voerde langzaam maar zeker de druk op Jelles koningsstelling op. 0-1

Isafara in de gezamenlijk meisjes AB groep mocht het met wit opnemen tegen een tegenstander met bijna 300 minder rating. In een Siciliaanse draak wist Isafara een vrijpion op de d-lijn te creëren, een kwaliteit te winnen en daarna kon de winnende vrijpion op de b-lijn doorlopen.

Polle kon als de nummer 14 voor een sensatie zorgen, in een op en neer gaande partij, wist Polle in het eindspel twee pionnen te winnen en met dit voordeel het punt te verzilveren.

Kobe ten slotte wist in een Caro Kann partij vanaf de opening druk te zetten en zijn nog niet gerokeerde tegenstander onder vuur te nemen. Toen dat uiteindelijk leidde tot damewinst, gaf zwart op.

Kobe in aktie, foto Martijn Hardeman

Drie uit vier punten voor Magnus met wit dus, we zullen zien hoe het morgen verloopt als iedereen waarschijnlijk zwart krijgt.

Dag 2, verslagen door Bessel Bakker

De 2e ronde van het NK werd gespeeld op de dag na de verjaardag van onze Koning. Vandaag konden we ons weer volledig focussen op de koning van het schaakspel.

Er stonden weer spannend partijen voor onze Magnus-spelers op het programma.

Isafara gaf met zwart tegen Elise een schaakles in nauwkeurigheid en is in de hele partij niet in het voordeel en niet in het nadeel geweest. Ze heeft een ijzersterk middenspel op het bord laten zien waarbij ze tot een stelling kwam die precies in evenwicht bleek te zijn en tot slot verstandig remise overeenkwam met haar tegenstander.

Isafara speelde erg nauwkeurig vandaag, foto Martijn Hardeman

Vandaag stal Jelle de show met zijn zwarte stukken door een sterke opening neer te zetten tegen een tegenstander die op papier sterker leek. Later in de partij verdween het voordeel plotseling na een verassende Lxd5 van zijn tegenstander. Vanaf dat moment was het voor Jelle meer een kwestie van verdedigen dan aanvallen en de verdediging bleek uiteindelijk niet genoeg om het overwicht van wit tegen te houden.

Jelle, Foto Marijn Hardeman

Polle trof vandaag met zwart Chenwu, een sterke tegenstander op papier. Meer dan 30 zetten bleef het in evenwicht waarbij Polle een mooie vrijpion in het centrum had gecreëerd. Na 34 .. Te1 zag Chenwu met wit de enige mogelijkheid om een pion te winnen met 35. Tc7. Het voordeel gleed naar de kant van wit, en ondanks Polle’s vastberadenheid waren zijn kansen op een comeback verkeken.

Polle in aktie, foto Martijn Hardeman

Kobe betrad het strijdtoneel ook met zwart en bewees vandaag dat hij onverzettelijk is. Hoewel wit vaak licht in het voordeel was, gaf Kobe geen krimp. In een zeer boeiend eindspel met paard tegen paard en 1 pion meer voor Mees met wit. Ondanks dat wit kansen op de overwinning had als hij uiterst precies te werk was gegaan, liet hij deze liggen. Hierdoor wist Kobe op indrukwekkende wijze een prachtige remise uit het vuur te slepen. Het was een schaakstrijd die de toeschouwers op het puntje van hun stoel hield!

Dag 3, door uw verslaggever ter plaatse, Bas van A.

Er gaat niets boven Groningen. Op dit moment gaat er ook weinig beneden Groningen, al komt dat vooral omdat er gewerkt wordt aan de zuidelijke ringweg, en waardoor onoplettende automobilisten ineens kilometers moeten omrijden. Voor de zekerheid had een aantal Magnus-spelers daarom een camping in de buurt van de speellocatie gekozen om aldaar in een tent, caravan of blokhut te verblijven.

Omdat de ouders van Polle in de krant iets hadden gelezen over het dichtdraaien van de Groningse gaskraan, hadden ze voor de zekerheid een fles campinggas meegenomen, er moet na een stevig partijtje schaak immers wel van een warme maaltijd kunnen worden genoten.

Omdat zo’n schaakpartij soms wel 5 uur kan duren, is er voor de meegereisde gezinsleden genoeg tijd om de omgeving van de speellocatie eens goed te verkennen. Het dorpje Hoogkerk is gesitueerd rond een prachtige suikerfabriek, waarvan op verschillende uitkijkpunten kan worden genoten.

Maar genoeg toeristische informatie, laten we naar de partijen gaan. Onze Magnus-spelers hadden de eerste dag 3 uit 4 (75%) gehaald en gisteren 1 uit 4 (25%), dus dat is samen een mooie 100% score voor onze clubgenoten. Eens kijken hoe het ze vandaag verging, om verwarring te voorkomen had iedereen weer voor de witte schaakstukken gekozen.

Jelle moest vandaag vroeg uit de veren omdat er op deze maandag 2 partijen op het programma stonden en de eerste partij al om 7.00 begon. Helemaal uitgeslapen was Jelle dan ook niet, want in de opening dreigde het even de verkeerde kant op te gaan. Zijn tegenstander en campinggenoot Siebe Kors had echter ook een gebroken nacht achter de rug, en miste daarom dat hij met 9…,Pb4 groot voordeel had kunnen behalen. Het door ons ingehuurde clubje motorrijders dat tot diep in de nacht feest had gevierd naast de tent van Siebe, had z’n werk dus gedaan. De stelling kwam weer in evenwicht en langzaam trok Jelle de partij naar zich toe, waarmee de eerste overwinning dit toernooi voor hem een feit was.

Om 13.00 uur mochten de overige spelers de arena betreden en Polle was van hen als eerste klaar. In een puike partij wist hij Prajit Sai Kumar (met een rating van ruim 2200 toch bepaald geen krentebol te noemen) in precies 20 zetten te verslaan. Een fout van Prajit in een voor hem toch al veel mindere stelling, werd door Polle genadeloos afgestraft. Kijkt u even mee?

Jelle was ook vroeg klaar, en wel met zijn tweede partij van de dag, die deze keer minder voorspoedig voor hem verliep dan die in de ochtend. Jelle koos als verassing dit keer voor de Engelse opening, maar zijn tegenstander, Sai Pranav Tejas Lalkota, kwam met een gevaarlijke uitval op de koningsvleugel die uiteindelijk fataal bleek te zijn. Gelukkig hoefde Jelle niet lang verdrietig te zijn, want op de camping zat Thura voor hem klaar om hem te troosten.

Thura stond klaar om Jelle op te vangen na zijn verliespartij. Een zwart-witte hond; toeval in het gezin van een schaker?

De volgende in de rij was Isafara die vandaag een Schotse partij tegen Josephine Damen speelde. In het middenspel won Isafara 2 lichte stukken tegen een toren en de rest van de partij kwam de overwinning eigenlijk niet meer in gevaar. Mooi was het trucje waarmee ze nog een stuk won en het afmaakte; 32.Dxg4, Dxg4 33.Pf6+ en met dit paardvorkje wint ze de dame terug.

Na de marathonpartij van Kobe gisteren, moest hij vandaag opnieuw flink aan de bak. Tegen Chenwu Zhu ging het lang gelijk op, al wist Kobe langzaam maar zijn zeker een klein voordeeltje uit te bouwen en moest Chenwu uiteindelijk een toren voor een vrijpion geven. Altijd leuk om mat met een pion te geven 45.f4#.

En zo zit dag 3 van het NK er alweer op. Morgen komt meneer Zaagmans langs om op de gong te slaan en de NK-week doormidden te zagen. We houden u op de hoogte!

Dag 4

De B-spelers zijn toe aan ronde 4, maar voor Jelle betekent dat ronde 5, waar hij het met de zwarte stukken mag opnemen tegen Alexandros. Er komt een KoningsIndische stelling op het bord en dat betekent dat het aanvallend wordt aan beide kanten. Gelukkig is Jelle vandaag het scherpst en als de rookwolken zijn opgetrokken, weet hij een eindspel waarbij hij twee paarden heeft voor een toren vakkundig uit te spelen

Isafara nam het vandaag met wit op tegen ratingfavoriet en A-speler Dana. Een gelijk opgaande partij eindigde in een gevecht tussen twee torens voor Isafara tegen een dame voor haar tegenstander. Toen wit wat al te optimistisch haar pionnen opspeelde en de koning op de tocht zette, bood dat goede winstkansen voor Isafara, maar Dana wist goed tegenspel te bieden en uiteindelijk zocht zwart de toevlucht in eeuwig schaak.

Polle liet zich niet verrassen door de Reti opening van zijn tegenstander en op zet 12 gooide hij de beuk erin met Lxh2. Het offer was misschien niet helemaal correct en zijn aanval sloeg niet door, waardoor er een onderhoudende partij op het bord kwam met voor Polle soms wat benauwde momenten. De winst voor wit was ook weer niet helemaal duidelijk, dus Polles tegenstander deed uiteindelijk een tegenoffer om daarna ook met eeuwig schaak de vrede te tekenen.

Kobe kwam vandaag met zwart prettig uit zijn siciliaanse opening. In het middenspel miste hij eerst een tactische mogelijkheid op groot voordeel, maar de volgende kans greep hij met beide handen aan: stuk gewonnen en de partij.

Dag 5, verslagen door Bessel Bakker

Deze zonnige lente-schaakdag werd gestart met de 6e ronde in de U14 groep. Omdat er in tegenstelling tot de andere groepen, 9 ronden worden gespeeld in de U14 groep, zijn er 2 dagen waarop er ook een partij in de vroege ochtend wordt afgewerkt, waarvan dit de laatste ochtend was. Jelle mocht zijn partij aanvangen met zwart tegen Sven Winter. Misschien omdat het al zo vroeg was kreeg Jelle het vroeg in de partij lastig toen wit met zet 7 en 8 een winnend voordeel kon behalen en die kans ook benutte. Zo werd het een kort schaakuurtje waardoor alle tijd werd gecreëerd om zich gedegen voor te kunnen bereiden op de middagpartij!

Jelle liet in de middagpartij, zijn partij van de ochtend werkelijk verbleken!
Hij overklaste met wit zijn tegenstander Nishaaz nadat beide spelers goed uit de opening waren gekomen.
Het prachtig gevonden 29. Ld5 liet zien wat een sterke schaker Jelle is!

Polle speelde in ronde 5 van de U16 een uitmuntende opening tegen Mees en had na 17 zetten en ontzettende scherpe stelling op het bord waar Kb8 wel een oplossing leek maar dit helaas niet was. Alleen het offeren van het paard via c5 had nog een mogelijke remise kans in leven gehouden. Polle verloor dus en er staan nog 2 spannende rondes voor de boeg met nog steeds kansen op het podium.

Via Twitch werd de partij live uitgezonden en verslagen door IM Nick Maatman

Isafara speelde vandaag in de 5e ronde van de U16&U18 Meisjes, op een van de hoogste borden met wit tegen Elysia. Ze ontwikkelde na de schotse opening te hebben gespeeld, een prachtige aanval op de damevleugel. Met een pion meer en een veel betere stelling werden al snel subtiel de dame en een toren afgeruild

Ook deze partij werd verslagen op Twitch door IM Nick Maatman, na 17. .. d6 door Elysia werd de partij met volle belangstelling geanalyseerd en zat er zelfs 18. Pxc7 in de stelling (zie schermafdruk hieronder). Isafara koos voor 18. f4 en dit bleek een nog sterkere zet!

Na het vinden van 2 best mogelijke zetten in de stelling 43. Ta8 en 44. Lc6 was het voor Elysia niet meer te winnen tegen onze Isafara.

Kobe speelde met wit tegen koploper Rhys en deed goede zaken. Rond zet 30, in het middenspel verloor zwart de grip op de partij door 2 onnauwkeurige zetten en omdat Kobe uitermate scherp was, had hij met gelijk materiaal een veel betere stelling op het bord gekregen. Al snel kwam Kobe een pion voor en hij vond een prachtige zet (zet 38, zie diagram) met een stuk winst, waarna zijn tegenstander een paar zetten later opgaf.

Kobe neemt met deze winst de leiding over in de U16 groep!

Dag 6, verslagen door Albert Eikelenboom

Jelle staat ondertussen op 3 uit 7. Als je Jelle zijn partijen een beetje volgt dan is zijn motto: Expect the unexpected. Aan de ene kant kan je het wisselvalig noemen, maar voor de kijkers (thuis) is het altijd spektakel. En met dit soort schaak leer je ook het meeste, en dat is mischien wel het belangrijkste in deze fase.

Hij had zich niet direct geplaatst voor het NK C door een verliespartij tegen Nishaaz maar dat heeft hij wel rechtgezet, door op dit toernooi van hem te winnen. Jelle werd bekend in de Utrechtse schaakwereld door zijn overwinning op het Open kampioenschap van Utrecht in de C groep in 2023: Magnus pakt veel prijzen op het oku. Vandaag was weer een onwijs spannende en leerzame partij, met veel avontuurlijke zetten. Helaas voor Jelle met een minder goede afloop.

Isafara is de regerend B meisjeskampioen. Ook in de C is ze al wel eens kampioen geweest, dus ze is een van de favorieten. Tot nu toe maakt ze dat helemaal waar, en vandaag speelde ze op bord 1 tegen Fleur Westerhof die ook 4 punten uit 6 partijen heeft. Het was een hele lange, spannende wedstrijd. In het eindspel stond Isafara een pionnetje achter, en dat heeft Fleur langzaam en vakkundig uitgespeeld. Het was een partij die langer dan 5 uur duurde!

Fleur heeft nu 5 punten en Elysia, Polina en Isafara staan op 4. Omdat de A en de B gecombineerd zijn mag Fleur tegen een sterke A dame. Dus mocht Fleur verliezen en Isafara winnen, dan mag ze een beslissingswedstrijd spelen. Ze heeft het niet meer in eigen hand, maar alles is nog mogelijk.

Voor sommige mensen is Nederlands kampioen schaken een droom die misschien ooit wel eens waar wordt. Voor Polle is het ook geschiedenis, hij was al eens nederlands kampioen in het seizoen 2015-2016…. Vorig jaar veroverde hij een puike derde plek. hij staat nu op 2.5 uit 5. hij begon met een van de laagste ratings. Dat komt omdat onze Magnus 1 Teamcaptain Dirk, hem regelmatig als stormram heeft gebruikt op bordje 1 van de externe KNSB competitie in de 4e klasse. Daar heeft Polle uiteraard wel weer veel van geleerd, maar ook wel eens een buts en een buil mee opgelopen.

Deze partij gaat lang gelijk op, maar door een paar onnauwkeurigheden komt Polle beter te staan, en geeft hij het niet meer uit handen.

Net als Isafara is Kobe op jacht naar zijn derde NK titel. Gisteren heeft hij daarin een belangrijke stap in gezet door Rhys Arnold te verslaan die op 4 uit 4 stond, maar hij zal niet uitgebreid hebben gefeest gisteravond, hij houdt de focus er goed op:

Een goede eigenschap van een winnaar is dat hij geduld heeft en kan wachten op de kans/fout van de tegenstander om toe te slaan. Ik weet niet hoe het de andere toeschouwers is vergaan, maar ik hoef mijn nagels niet meer te knippen dit weekend…. De partij golfde een beetje heen en weer tussen +1 en -1 en het was een vrij complexe stelling. Toen de tijdnood al vrij hoog was maakte wit een fout. Kobe vond de winnende Lc6 zet. Erg knap!

Morgen mag Kobe met wit tegen Polle. de echte fans zullen zich deze partij van vorig jaar nog wel herinneren, die eindigde met deze stelling:

Was het een fortress voor wit of voor zwart? Remise was de uitkomst.

Als Kobe morgen wint is hij Nederlands kampioen. Bij elke andere uitkomst is hij afhankelijk van Rhys Arnold die tegen David Madularea speelt.

En ook nog een andere SGS nieuwtje vandaag. Onze SGS Sarah-Joy Koorevaar uit woerden deed onlangs mee aan het ABC kwalificatie toernooi bij ons. Ze speelde vandaag een puike remise tegen de koploper Bregje Roebers vandaag!

Dag 7, verslagen door Joep Smeets

Vandaag de beslissende laatste ronde van het toernooi, waarbij Jelle helaas niet meer in actie komt. Door een ziekmelding was er een oneven aantal deelnemers in de C-groep, met als gevolg een bye voor Jelle. Als bijna laatste van de plaatsingslijst sluit hij toernooi af op de 20ste plek.

Isafara speelt met zwart een lastige KoningsIndische partij, waarbij haar tegenstander een paar keer groot voordeel krijgt, maar Isafara knap standhoudt. Het eindspel met een gevaarlijke vrijpion voor wit blijft Isafara vasthoudend verdedigen met actief damespel, waardoor ze er uiteindelijk remise uitsleept en de tweede plaats bij de Meisjes B weet te bemachtigen.

Op bord 1 bij de Jeugd B vinden we de Magnus clash tussen Kobe en Polle. Deze Franse partij wordt door Polle goed actief gespeeld, maar uiteindelijk weet Kobe een pion mee te snoepen en af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Met deze winst prolongeert Kobe zijn NK B-kampioenschap met de monsterscore van 6,5 uit 7! Polle bewijst zich goed staande te kunnen houden in dit sterke veld en mag terugkijken op een geslaagd toernooi.