Schaken in de kerstvakantie

Er was weer een hoop te schaken in de kerstvakantie!

WK en NK

De laatste week van 2022 vond in Kazachstan het WK rapid en blitz plaats. Onze landgenoot Anish Giri werd bij het rapid kampioenschap verdienstelijk 12e, zie WK Rapid | Schaaksite. Bij het blitz toernooi is hij zelfs 4e geworden! zie FIDE World Blitz Chess Championship 2022 – Chess.com. Bij de dames doen er geen Nederlanders mee.

Ondertussen is deze week ook het Nederlands Kampioenschap: NK Schaken (chessfestival.nl). Erwin Lámi, die al sinds 2003 meedoet is kampioen geworden! Erwin l’Ami is kampioen van Nederland! | Schaaksite.

Jorden en Lucas van Foreest zijn al wel eens Nederlands kampioen geweest, maar dit jaar is hun zusje Machteld Nederlands kampioen! Ze is pas 15, dus dat belooft nog wat. Het NK is dit jaar gecombineerd met het Gronings Chess festival.

Gronings Chess Festival

De eerste week van de kerstvakantie vond het gronings chess festival plaats. Onze Kobe nam daar deel aan de compact A. Hij speelde 5 partijen met ongeveer 40 tegenstanders volgens het zwisters systeem: Je speelt in principe tegen iemand die net zoveel punten heeft gehaald. De eerste ronde heeft ie gewonnen en de 2e een knappe remise, tegen de winnaar van het Open Utrechts Kampioenschap Luuk Baselmans. Uiteindelijk is Kobe op 2 uit 5 geëindigd, in een erg sterk deelnemersveld.

NK ticket jacht

Alle categorieën kunnen deze vakantie op NK tickets jagen. Isafara heef er al een te pakken omdat ze kampioen is geworden op het ONJK. Afgelopen jaar lukte het maar liefst 11 spelers om een NK ticket te bemachtigen: Plaatsen voor de NK’s! – Magnus home (magnusleidscherijn.nl).

Als eerste kunnen onze C jongens, D en E spelers op 6 en 7 januari naar Bunschoten voor het persoonlijk jeugdkampioenschap van de SGS: SGS PJK CDE 6 en 7 januari 2023 – Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl). Op dit toernooi zijn de volgende NK tickets te halen: C: 1x, D: 4x, Dm: 3x, E: 2x, Em: 1x.

Demian, Ryan en Jelle spelen voor Magnus in de C, Jonathan, Emma, Mylo, Atharva, Roos, Sumedh, Sami en Mukilan spelen in de D. Kyo, Syd, Paul, Jordan, Aaadvik, Noah en Alexi spelen in de E.

De club en passant is een van de weinige Nederlandse clubs met een eigen gebouw, en wel in de vorm van een schaaktoren! Dat is alleen al genoeg reden om erheen te gaan!

En hoe is het afgelopen? Dat kan je hier lezen: Magnus scoort op het SGS PJK – Magnus home (magnusleidscherijn.nl)

De A en B jeugd speelde op 7 en 8 januari in Delft (ja, het was Den Haag) de 2e ronde van de NJSK kwalificatie: NK ABC | Schaken. Kobe deed mee bij de A, Isafara, Mika, Steven en Polle hadden zich bij de B ingeschreven.

Verslag online schaken 30 december

Zoals elk jaar wordt er weer online geschaakt in de kerstvakantie.

Vrijdag 30 december was het eerste online toernooi. De winnaars van een Tony Chocolonely reep waren:

Beste ouderJoost, vader Yannick

Laten we beginnen met het E toernooi. Paul, Alexi en Aadvik komen elkaar volgende week ook weer tegen bij de SGS PJK, en er werd flink goed geschaakt! In de laatste ronde speelde Paul en Alexi tegen elkaar. De chesskids rating van Paul en Alexi scheelt maar 3 punten, dus dat zou een mooi gelijkwaardig gevecht moeten opleveren, en dat werd het ook.

Ook bij de D is de top van het klassement voor spelers die naar de schaaktoren gaan volgende week. Best lef van Kyo die een zekere chocoladereep in de E op het spel zet om de D spelers het leven zuur te maken, en met succes! Hij werd mooi 2e. Mylo die op vrijdag al in de B1 speelt, was natuurlijk de favoriet, en hij maakte het ook waar. Maarja tegen Emma, had ie het toch knap lastig, en had best wat mazzel aan het eind. Maar na 128(!) zetten trok ie aan het langste eind.

Het chess.com toernooi was een King of the Hill toernooi. King of the Hill is gewoon schaken met 1 extra regel, je kan ook winnen door je koning in het centrum te plaatsen. Bij het King of the hill toernooi, begon trainer Arjen met een strakke 5 uit 5, hoe kan de winst nog uit je handen glippen? In de laatste 2 ronde werd hij verslagen door Yannick en Bessel, en uiteindelijk eindigden 5 spelers op 5 uit 5. Lucas had de hoogste tiebreak score en is de winnaar!

Verslag online schaken 6 januari

6 januari was er online schaken. Voor de C en D kasteelgangers was dit middenin hun toernooi, dus velen besloten wijselijk niet mee te doen. Voor de A en B Delftgangers was het juist een leuk toernooi om op te warmen voor het komende weekend toernooi. Kobe, Polle en Mika deden mee.

Beste Oud lidSamuel

Het E PJK begon pas zaterdag, dus alle helden speelden mee. Afgelopen week had Paul gewonnen, en het was weer spannend! In de derde ronde won Kyo van Alexi, in de vierde ronde won Paul van Kyo, en in de laatste ronde won Alexi van Paul, en was de circel weer rond. Paul moest ook nog een remise tegen Syd toestaan en werd derde. Alexi had net wat meer weerstandspunten (had tegen sterkere tegenstanders geschaakt) dan Kyo en werd eerste.

Normaal kies ik de mooiste winstpartij van de winnaar. Aangezien Alexi van de nummer 2, Kyo heeft verloren, kune jullie wederom kijken naar Alexi vs Paul::

Bij de D waren er dus een aantal spelers afwezig, omdat ze even rust nodig hadden tussen de toernooien. Bent heeft dit toernooi gewonnen. In de partij tegen Amir liet hij zijn klasse zien. Bent is het broertje van Kobe.

Om 8 uur begon het chess.com toernooi. Als Kobe meedoet wint hij ook bijna altijd en deze avond was geen uitzondering. Tsja de ene partij won ie nog sneller dan de andere… De partij die ik wil delen is toch zijn remise tegen Polle.

Elke ronde begint pas als alle partijen klaar zijn. Als er fysiek wordt geschaakt dan verzamelen de spelers die al klaar zijn zich bij het bord wat nog bezig is. Zo ook bij online. Je kan gewoon met andere partijen meekijken, en wat fysiek niet kan, kan online wel: Een zet voorstellen en dan kijken of de speler ook echt die zet speelt. Deze partij was met afstand de langste partij van de ronde, en vele van ons hebben genoten van hoe Kobe en Polle, een gelijke stelling probleemloos afronden naar een remise. Echt goed gespeeld van beiden.

Zelf kwam ik ze achter elkaar in ronde 5 en 6 tegen, dan en dan weet ik weer hoe goed ze wel kunnen schaken!

Tot zover de online toernooien. Verslagen van de NK toernooien zullen binnenkort worden gepubliceerd, en het volgende online toernooi is in de volgende vakantie op 3 maart.